Google eist verbod op iPhone, iPad en Mac

Door: henk-jan-buist | 20 augustus 2012 07:33

iPad

Nu de rechtszaak tussen Samsung en Apple op zijn einde afstevent, opent Google de aanval op Apple door bij de ITC een verkoopverbod te eisen op alles van iPhones en iPads tot Macs.

Google's Motorola Mobility maakt een zaak aanhangig bij de International Trade Commission wegen patentinbreuk. Volgens Motorola pleegt Apple inbreuk op zijn patenten met onder meer de stemherkenningssoftware Siri, zo meldt Motorola aan persbureau Bloomberg.

ITC verbiedt sneller

In totaal schermt Google met zeven patenten waaronder eentje op e-mailmeldingen en videospelers op mobiele apparaten. Motorola heeft naar eigen zeggen geprobeerd een licentiedeal te sluiten met Apple, maar de iPhone-maker heeft dat geweigerd. Daarom eist Motorola nu een verkoopverbod op alle apparaten die een van de gepatenteerde technieken gebruiken.

De Amerikaanse rechtbank legt niet zo gauw een verkoopverbod op, dus bedrijven proberen patentzaken in de eerste plaats uit te vechten voor de ITC die wat toeschietelijker is met zijn verkoopverboden. Overigens hebben HTC en Samsung de iPhone-maker al eerder voor de ITC gedaagd. En Apple heeft op zijn beurt deze fabrikanten willen klemzetten op de Amerikaanse markt.

Kemphanen vechten verder

Het is voor het eerst dat Google gebruikmaakt van de grote patentenportfolio van Motorola. De Android-maker kocht Motorola Mobility vorig jaar om zijn positie in diverse patentzaken te versterken. Overigens liep er tot voor kort nog een gevecht voor de Amerikaanse rechtbank tussen de twee kemphanen die al sinds 2010 op de rol stond.

Vorige maand seponeerde een gefrustreerde Amerikaanse rechter een slepende juridische strijd tussen de twee. In deze zaak eisten Apple en Motorola een verkoopverbod op elkaars toestellen. Volgens de rechter konden geen van de twee partijen hardmaken dat ze schade ondervonden van elkaars patentinbreuk.

Onderzoek naar machtsmisbruik

Critici wijzen erop dat de patenten van Motorola voor een groot deel onder FRAND-voorwaarden vallen en daarom onbruikbaar zijn in een juridisch gevecht. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of Motorola zijn bibliotheek aan octrooien misbruikt om concurrenten dwars te zitten.

Het is ook al niet de eerste keer dat de twee hun weg vinden naar de ITC. Apple sleepte eerder Motorola voor de ITC om het illegaal gebruik van een multitouchinterface en twee andere patentinbreuken. Motorola won deze zaak en kon zijn toestellen gewoon blijven verkopen.

0 Reactie(s) op: Google eist verbod op iPhone, iPad en Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.