Google eindelijk in actie in gevecht HTC met Apple

Door: rene-schoemaker | 08 september 2011 11:21

Nieuws

HTC heeft extra munitie gekregen in zijn rechtszaak tegen Apple. Google blijkt negen patenten aan HTC te hebben verkocht, waarmee het Apple om de oren slaat.

HTC blijkt op 1 september negen patenten van Google te hebben gekocht die de mobieltjesmaker nu inzet in de juridische strijd met Apple. De fabrikant uit Taiwan heeft zaken tegen Apple lopen bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) en de rechtbank in Delaware. De aanklachten tegen Apple zijn uitgebreid met drie extra patentschendingen.

Daarnaast heeft HTC een nieuwe zaak geopend bij de rechtbank in Delaware, waarin Apple wordt beschuldigd van patentenschending in iOS-apparaten en Macs. Een van de patentschendingen behelst het draadloos kunnen upgraden van software. Een ander gaat over het verplaatsen van data tussen een microprocessor en een ondersteuningschip. Verder is een patent ingezet dat beschrijft hoe gebruikersvoorkeuren kunnen worden opgeslagen en een patent op het leveren van stabiel contact tussen applicatiesoftware en een modem.

Over en weer rechtszaken

Het is de zoveelste zaak tussen Apple en HTC, die elkaar over en weer beschuldigen van patentinbreuken. In een reactie op de nieuwe actie van HTC zegt Apple in een verklaring: “Concurrentie is gezond, maar concurrenten moeten hun eigen originele technologie creëren, niet die van ons stelen."

De patentenoorlog in de markt voor mobiele telefonie en mobiel internet wordt intenser. Vrijwel alle spelers zijn onderling met een juridisch gevecht bezig. Google heeft onlangs nog nieuwe wapens in de patentenoorlog verkregen met de aankoop van Motorola terwijl een consortium met onder meer Apple, Microsoft en RIM de patenten van het ter ziele gegane Nortel overnam.

Alles draait om Android

De zaak tussen Apple en HTC gaat voornamelijk over bepaalde functies die in het besturingssysteem Android zitten en waarvan Apple zegt dat het daar patenten op heeft. Google is de maker van Android en steunt zijn hardwarepartners die dat besturingssysteem gebruiken. Naast HTC zijn ook Motorola, Barnes &Noble en Samsung eerder al door Apple voor de rechter gedaagd.

HTC heeft op zijn beurt eerder al twee zaken tegen Apple aangebracht bij de rechtbank en bij de ITC. Vorige maand nog eiste HTC zelfs een algeheel importverbod van apparaten met iOS en Macs in de Verenigde Staten. Een maand daar weer voor eiste Apple eenzelfde verbod voor HTC-toestellen.

Volgens Will Stofega, analist bij onderzoeksbureau IDC, is de zet die HTC nu in het schaakspel heeft gedaan een interessante. “Het toont aan dat Google het nodig vindt om zijn klanten te beschermen en om ze aan hen te blijven binden." Google, die zelf nog niet door Apple is gedaagd wegens patentinbreuk in Android, kreeg tot nu toe veel kritiek omdat het in dit juridische steekspel langs de zijlijn bleef staan, terwijl zijn hardwarepartners die Android gebruiken, het gevecht moesten aangaan.

Google helpt verliezend HTC

Volgens Florian Muller, een Duitse blogger over patentenzaken, heeft Google gezien dat HTC aan het bezwijken is in de strijd met Apple en heeft daarom nu actief een rol opgeëist. “Deze actie van Google maakt het meer waarschijnlijk dat Apple directe juridische actie gaat ondernemen tegen Google", zegt hij tegen financieel persbureau Bloomberg.

De patenten die HTC nu van Google heeft verkregen voor een onbekend bedrag, komen oorspronkelijk van Motorola, Openwave Systems en Palm. Die van Motorola had Google al in bezit en komen niet uit de aankoop van Motorola. Die is juridisch nog niet afgerond.

0 Reactie(s) op: Google eindelijk in actie in gevecht HTC met Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.