Google betaalt Apple 1 miljard dollar voor zoeken

Door: rene-schoemaker | 10 maart 2012 08:58

Nieuws

Google heeft vorig jaar een miljard dollar betaald aan Apple omdat het de standaard zoekmachine is in Safari. Geschat wordt dat Google zelf nauwelijks verdient aan het zoeken op Apple-producten.

De cijfers komen Ben Schachter, een analist van Macquarie. Hij schreef een notitie naar aanleiding van berichten dat Apple afstand neemt van Google Maps, maar dat is op zich niet zo'n probleem voor Google. Mocht Apple afscheid nemen van Google als zoekmachien, heeft dat meer consequenties, zo valt te lezen bij Business Insider.

Volgens Schachter verdiend Google zelf weinig aan de deal, hoewel er een bruto omzet wordt geschreven van 1,3 miljard dollar. Maar daarvan gaat 75 procent naar kosten die moeten worden gemaakt om traffic te genereren. Uiteindelijk houdt Google een netto omzet over van 335 miljoen dollar uit de samenwerking met Apple.

Omzet 1 procent van totaal

De omzet die door Google netto wordt gehaald uit de zoeksamenwerking met Apple is dus ongeveer 1 procent van zijn totale zoekomzet. Daardoor zal Google niet veel pijn leiden als Apple de samenwerking verbreekt, zegt Schachter. Sterker nog, Apple zou dan moeten kiezen voor een zoekmachine die van veel mindere kwaliteit is.

Maar de mobiele omzet, waarvan een groot deel via Apple, groeit nog enorm. En, zegt Schachter, als de iPad blijft stijgen in populariteit en in vijf jaar de pc vervangt al belangrijkste apparaat om te zoeken op internet, dan zou Google wel eens in de problemen komen bij het verbreken van de samenwerking.

0 Reactie(s) op: Google betaalt Apple 1 miljard dollar voor zoeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.