Geobased diensten

Door: raymond-janssen | 14 januari 2011 09:09

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Foursquare, Gowalla, feest.je en Buzz, het zijn allemaal locatiegebaseerde diensten (geobased location services): diensten waarmee u uw vrienden­ kunt laten weten waar u bent. De populariteit van deze manier van sociale­ communicatie neemt hand over hand toe. Maar welke toepassing kunt u nu het beste gebruiken?

 

Dit artikel bestaat uit 5 pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; Mobiele app; Gratis drankje;

Pagina 2: Foursquare;

Pagina 3: Gowalla;

Pagina 4: Feest.je;

Pagina 5: Google Buzz; Conclusie.

Op de verschillende sociale-mediawebsites kunt u aan uw vrienden of volgers laten weten wat er op een bepaald moment in uw leven of uw omgeving speelt. Wat er in uw omgeving gebeurt, is natuurlijk sterk afhankelijk van waar u bent. Als u wilt vertellen dat u nog even snel een terrasje pakt, is het natuurlijk leuk om daarbij te vermelden waar u dat doet. Dan kunnen vrienden die toevallig in de buurt zijn gezellig bij u aanschuiven.

Op deze behoefte is een relatief nieuwe soort van sociale media gebaseerd: de locatiegebaseerde diensten. Dit zijn online vriendendiensten die u zelfstandig kunt gebruiken of in combinatie met Twitter of Facebook. Deze diensten maken gebruik van de gps-functie van uw mobiele telefoon. Door deze in te schakelen terwijl u gebruikmaakt van zo’n dienst, kunt u automatisch en vrij exact laten weten waar u zich op een bepaald moment bevindt.

De bekendste spelers in de locatiegebaseerde diensten zijn momenteel foursquare en Gowalla. Vorig jaar voegde zoekmachine­gigant Google daar zijn eigen Buzz aan toe. De jongste ster aan het firmament is het Nederlandse bedrijf feest.je.

Mobiele app

Om gebruik te maken van locatiegebaseerde diensten, is het nood­zakelijk dat u beschikt over een smartphone. Het is namelijk van belang dat u verbinding hebt met internet. Daarnaast moet uw telefoon zijn uitgerust met een gps-functie, maar dat zijn eigenlijk alle beschikbare smartphones. Daarnaast hebt u een app nodig voor op uw telefoon. Dit miniprogrammaatje stelt u in staat om, zodra u ergens arriveert, ‘in te checken’. Inchecken betekent dat u de app op dat moment toestemming geeft om uw vrienden of volgers te vertellen waar u zich bevindt.

Gratis drankje

Tot nu toe klinkt het wellicht allemaal vrij zakelijk. Toch hebben dit soort diensten vaak ook een spelelement in hun websites geïntegreerd. Checkt u vaker in een bepaald café in dan uw vrienden, dan wordt u beloond. Ook het inchecken op speciale locaties (denk aan muziekfestivals of sportevenementen) kan extra punten opleveren. Maar het gaat verder. Steeds meer horeca-uitbaters zien de lol in van dit soort diensten en geven iedere gast bijvoorbeeld bij hun derde keer inchecken een gratis drankje. Op die manier wil hij u als gast aan zich proberen te binden, in de hoop dat u enthousiast zult raken van zijn bedrijf en er nog eens terug zult keren.

Privacy

Privacy is een hot item op het internet. Dagelijks worden er allerlei uiteenlopende meningen over dit onderwerpen geschreven. Het is van belang om u bewust te zijn van uw stappen op het internet. De foto’s die u op zaterdagavond na middernacht in het café maakt, geven wellicht nu net niet die indruk die u wilt bij bijvoorbeeld uw nieuwe werkgever. Ook als u in een kwade bui online moppert over uw baas, uw schoonmoeder of uw buurtwinkel kan dat natuurlijk later gevolgen hebben waar u eerder niet zo bij stilstond. Gelukkig weten de makers van sociale mediawebsites dat tegenwoordig ook. Het is dan ook raadzaam om altijd de instellingen van dit soort sites goed te bekijken. Dat geldt ook voor de hier besproken locatiegebaseerde diensten. Wanneer u ziek thuiszit, maar wel incheckt op een terras in het centrum, kan dat bij uw werkgever natuurlijk de wenkbrauwen doen fronsen. Bedenk dus ook in dit soort gevallen wie uw statusupdates allemaal onder ogen kunnen krijgen. Als u zich bewust bent van uw online-leven kan er weinig fout gaan. In het echte leven zorgt u er toch ook voor dat u uw bankafschriften opruimt wanneer u bezoek verwacht, net zoals u uw privéfoto’s zult opbergen als u liever niet hebt dat anderen die zien? Doe online dus hetzelfde.

0 Reactie(s) op: Geobased diensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.