Geen iPhone 5 maar snellere, slimme iPhone 4S

Door: kristian-van-tuil | 05 oktober 2011 08:12

Nieuws

Het vooraf al veel besproken iPhone-evenement van Apple zit erop. Belangrijkste nieuwsfeit: geen iPhone 5. Wel introduceert het een sterk verbeterde iPhone 4S met intelligente spraakbesturing.

De nieuwste smartphone werd gepresenteerd (video) door Apples chef product marketing Phil Schiller. Volgens Schiller ziet de iPhone 4 er al zo goed uit, dat "een herontwerp niet nodig was". Wel is "van binnen alles nieuw", aldus de directeur. Hij legde uit dat de iPhone 4S tot zeven keer sneller is, wat vooral te merken is bij het spelen van games. Daarnaast is de antenne verbeterd, zodat problemen als de 'antenna-gate' uit moeten blijven. De smartphone ondersteunt verbeterde hsdpa 3g-functionaliteit, waardoor downloadsnelheden van maximaal 14,4 Mbit/s mogelijk worden. Ook claimt Apple verbeterde gesprekskwaliteit.

Flink verbeterde camera

Schiller besteedde in zijn presentatie veel tijd aan de verbeterde camerafuncties van de iPhone 4S. Foto's schieten wordt mogelijk in een resolutie van 3264 bij 2448 pixels, waarmee de smartphone "de kwaliteit van een digitale spiegelreflexcamera benadert". Extra lichtinval (tot 73 procent extra) en sneller foto's nemen (tot 33 procent sneller) maken dat de camera van de iPhone zich moet kunnen meten met toestellen als de onlangs door Sony Ericsson geïntroduceerde Xperia Ray. High definition filmen wordt mogelijk in 1080p-resolutie met output naar HDMI via een verloopje, terwijl ondersteuning is toegevoegd voor beeldstabilisatie en real-time ruisonderdrukking.

Intelligente ingebouwde hulp

De meeste tijd in de presentatie werd besteed aan de "intelligente assistent" Siri. Deze software, die de naam draagt van het vorig jaar door Apple overgenomen bedrijf, helpt de gebruiker van de smartphone met allerlei vragen en taken. Daarbij wordt geen gebruikgemaakt van commando's, maar van natuurlijke gesproken taal. Zo liet Schiller zien dat het mogelijk is om Siri je wekker te laten zetten of door middel van Siri het weerbericht op te vragen. Ook een vraag als "moet ik morgen een paraplu meenemen?" of "waar kan ik in de buurt Italiaans eten" worden volgens Apple zonder problemen direct beantwoord. Daarbij maakt de software gebruik van de intelligente zoekmachine Wolfram Alpha, encyclopedie Wikipedia en realtime bronnen, die Siri via internet (3g en wifi) benadert. Ook kan de software-assistent gebruikt worden om e-mail en sms-berichten voor te lezen.

Siri zal in eerste instantie alleen als bèta in Engels, Duits en Frans beschikbaar zijn voor alle ingebouwde applicaties van iOS 5. Andere talen worden in een later stadium toegevoegd. Ook moeten alle applicaties die werken met een virtueel toetsenbord of de ingebouwde microfoon, van Siri gebruik kunnen gaan maken, al maakte Apple niets bekend over een API of SDK voor ontwikkelaars.

Nederland twee weken later dan VS

iOS 5, waarvan de functionaliteit al eerder bekend werd gemaakt, ziet samen met de nieuwe dienst iCloud op 12 oktober het levenslicht. iOS 5 komt beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1, iPad 2 en 3e en 4e generatie iPod touch.

De iPhone 4S wordt in Nederland vanaf 28 oktober geleverd met een capaciteit van 16, 32 of 64GB. In de VS gaat de telefoon vanaf 15 oktober met een tweejarig abonnement respectievelijk 199, 299 en 399 dollar kosten. Prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend gemaakt.

Wie de hele keynote nog eens rustig terug wil kijken kan inmiddels terecht bij Apple zelf.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Geen iPhone 5 maar snellere, slimme iPhone 4S

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.