Zo gebruik je tags om bestanden te organiseren in de Finder

Door: chwhynny-overbeeke | 15 oktober 2015 14:46

How To

Vanaf OS X Mavericks kun je tags toewijzen aan bestanden en mappen in de Finder, zodat je ze beter kunt organiseren en terugvinden. Hoe werkt dit?

Je kunt aan een bestand of map meerdere tags toewijzen, zodat er overlap kan ontstaan. Dit is handig omdat een veel dingen onder meer dan één noemer vallen. Lees ook: Bestanden zoeken met slimme mappen in Finder.

Tags voorbereiden

Eerst bespreken we hoe je van tevoren de tags kunt bewerken, zodat je kunt aangeven waarvoor de tag wordt gebruikt. Automatisch hebben de tags namelijk als naam de kleur van de tag. Dit zegt natuurlijk niets over de functie ervan.

Om de naam van de bestaande tags aan te passen, moet je naar Finder > Voorkeuren gaan. Kies bovenaan in het venster het label Tags en klik met de rechtermuisknop op de tag waarvan je de naam wilt wijzigen. Je kunt nu een nieuwe naam intypen.

Vervolgens wordt de nieuwe naam van de tag toegepast op alle bestaande toegewezen tags. Pas dus op met het wijzigen van de naam als je de tag al eerder aan bestanden of mappen had toegewezen!

Om een nieuwe tag toe te voegen moet je op de + klikken. Om een tag te verwijderen moet je de tag in kwestie selecteren en op de - klikken.

Om de kleur van een tag te wijzigen moet je op het bolletje naast de naam van de tag klikken en een nieuwe kleur kiezen. Je kunt slechts uit een beperkt aantal kleuren kiezen, maar verschillende tags mogen dezelfde kleur hebben.

Onderaan in het venster staat een rij met de tags die in de navigatiekolom van de Finder worden weergegeven. Sleep de gewenste tags naar deze lijst om ze in de Finder te laten verschijnen.

Tags toewijzen

Om één of meer tags aan een bestand of map toe te kennen, hoef je er alleen maar met de rechtermuisknop op te klikken en onder Tags... de gewenste tag(s) te kiezen. Je kunt een bestand of map ook naar één van de tags in de navigatiekolom van de Finder slepen om deze eraan toe te wijzen.

Terwijl een bestand geopend is kun je er tags aan toewijzen door in de titelbalk op het omlaag wijzende driehoekje naast de bestandsnaam te klikken en de gewenste tags te selecteren.

Ook tijdens het opslaan van een bestand kun je tags toevoegen. In het veld Tags kun je uit alle beschikbare tags kiezen of een nieuwe tag invoeren.

Tags gebruiken

In de navigatiekolom van de Finder staan, zoals hierboven uitgelegd, de tags die je gekozen hebt om weer te laten geven. Als je hier op een tag klikt, worden alle bestanden en mappen die deze tag hebben meegekregen weergegeven, waar ze zich ook op je Mac bevinden.

Als je naar meer dan één tag wilt zoeken, is het handiger om het zoekveld van de Finder te gebruiken. Typ tag:Naam (waarbij je Naam vervangt door de naam van de gewenste tag) en druk op Enter. Ga zo door totdat je alle tags waarnaar je wilt zoeken hebt ingevoerd. Je kunt op deze manier natuurlijk ook gewoon naar één enkele tag zoeken.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je tags om bestanden te organiseren in de Finder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.