Zo gebruik je Foto's in macOS als fotobewerker

Door: Ronald Smit | 28 februari 2018 13:20

Foto's beschikt ook over bruikbare filters
How To

Het programma Foto's in macOS is primair bedoeld voor het bekijken en organiseren van foto's en afbeeldingen. Maar het biedt ook uitgebreide bewerkingsmogelijkheden!

Niet iedereen zit op een uitgebreide fotobewerker à la Photoshop te wachten. Foto's die door de huidige generatie digitale camera's gemaakt worden zijn vaak al uitstekend van kwaliteit. Het enige wat nog wel eens mis gaat zijn zaken als bijvoorbeeld die verdraaide scheve horizon of rode ogen. Feitelijk grotendeels samen te vatten onder de noemer 'fotograaffoutje'. Geen drama, want juist dat soort dingen zijn achteraf veelal best te corrigeren. En dat kan prima met het programma Foto's, standaardonderdeel van macOS. Start het en dubbelklik op een te bewerken foto. Zodra de afbeelding groot wordt getoond, klik je op de knop Bewerk rechtsboven. In de bewerkingsmodus zie je aan de rechterkant een scala aan bewerkingsgereedschappen. Aanpassen van helderheid en kleur doe je bijvoorbeeld met een handige schuifregelaar waarop al een preview te zien is. Een wat kleurloze foto op een druildag gemaakt? Geen probleem: zet de regelaar achter Kleur een eind naar rechts. Of geef die kleuren dan maar helemaal op en schakel het selectieballetje bij Zwart-wit in; met de daarbij behorende schuifregelaar creëer je vervolgens een overtuigende zwart-wit foto.

Converteer foto's naar zwart-wit in Foto's

Weg met ruis

Foto's die bij weinig licht zijn gemaakt, tonen vaak ruis. De hoeveelheid is afhankelijk van de kwaliteit van de camera. Compactcamera's en exemplaren in een smartphone genereren vaak net wat meer ruis dan je lief is. Onderdrukken van ruis kan: klik op het naar rechts gerichte driehoekje voor de optie Onderdruk ruis en schakel het selectievakje in. Klik op Auto of gebruik te regelaar om de ruisonderdrukking te finetunen. Bedenk daarbij dat hoe meer ruis je onderdrukt, hoe meer onscherpte er wordt geïntroduceerd. Het is dus spelen om de juiste balans te vinden. Eventueel kan je met de optie Scherper een ontruiste foto weer wat scherper maken.

Verwijder ruis van foto's die bij mindere lichtomstandigheden gemaakt zijn

Onderdelen verwijderen

Je kunt onderdelen uit een foto verwijderen. Klik daarvoor op het driehoekje voor de optie Retoucheer (1) en schakel dit gereedschap in (2). Om de tool te activeren klik je op het knopje met een kwast (3). Om een ongewenst onderdeel uit een foto te verwijderen klik en sleep je er vervolgens in de foto overheen. Een duidelijke witte markering wordt getoond. Zodra je de muisknop loslaat verdwijnt het ongewenste onderdeel uit beeld. De mate van succes is afhankelijk van het soort foto en de omgeving rondom het te verwijderen onderdeel. Het selectiegebied vergroten of verkleinen kan overigens middels de daarvoor bedoelde schuifregelaar. Overigens bevat elk gereedschap een 'undo'-knopje, te vinden direct links van het selectieballetje.

Verwijder ongewenste onderdelen van foto's

Rode ogen

Flitfoto's leveren nogal eens rode ogen op, deze zijn te verwijderen met het gereedschap Rode ogen. Praktisch is het gereedschap Selectieve kleur. Hiermee kan je een specifieke kleur uit een afbeelding aanpassen. Als je bijvoorbeeld vindt dat een felrode rode muts op iemands hoofd net wat te fel is voor de rest van de afbeelding, dan schakel je het gereedschap Selectieve kleur in,. Klik op de knop met het pipet en daarna op de muts in de foto. Met de schuifregelaars Tint, Verzadiging en Luminantie pas je dan die specifieke kleur aan. Wel opletten, want mochten er meer soortgelijke tinten in de foto voorkomen, dan worden die óók aangepast.

Rechtzetten

Een scheve horizon is natuurlijk een van de meest voorkomende problemen in een (te) snel gemaakte foto. Foto's biedt in dat geval hulp. Je vindt de draaioptie op een net wat minder logische plek. Dubbelklik eerst weer op een foto, bij voorkeur nu eentje met een scheve horizon. Klik op Bewerk en dan op Snij bij in de bovenste knoppenbalk. Klik op de knop Automatisch om te kijken of het Foto's lukt om de horizon zelf recht te laten zetten. Gaat dat niet (goed), gebruik dan het handgreepje rechts op de gradenboog. Klaar? Klik dan op Gereed.

Zet een scheve horizon snel recht in Foto's

Filters

Min of meer vanzelfsprekend beschikt Foto's ook over filters. Je ziet ze na een klik op Filters (midden boven) in de bewerkingsmodus. De werking spreekt dankzij de previewknoppen voor zich. Overigens is het god om te weten dat een foto die eenmaal bewerkt is in Foto's - ook na een klik op Gereed - altijd weer is te herstellen naar het origineel. Dubbelklik daarvoor wederom op de (inmiddels bewerkte) foto in het overzicht. Klik dan op Stel aanpassingen opnieuw in en je keert weer terug naar de oorspronkelijke foto.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je Foto's in macOS als fotobewerker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.