Final Cut Pro X

Door: Martin Gijzemijter | 29 juli 2011 16:07

Mac

Wie video's wil monteren op de Mac, kan daar iMovie voor gebruiken, zonder twijfel het meest gebruiksvriendelijke programma voor videomontage. Wilt u meer mogelijkheden, dan is Final Cut Pro daar al jaren de beste keuze voor op de Mac. Net als bij Adobe's Premiere Pro, gaat het ook met de versienummers van Final Cut Pro snel: het programma is alweer bij de tiende editie gearriveerd. En dan is de grote vraag: meer van het zelfde? Of de moeite van de aanschaf waard?

Een deel van die vraag kan direct beantwoord worden, want Apple heeft het programma volledig van de grond af aan opnieuw geschreven. Wanneer een ontwikkelaar daartoe besluit, is dat zowel prettig en gevaarlijk, want er kunnen ineens handige dingen ontbreken. Wat ontzettend prettig is, is de magnetische tijdlijn, waardoor u niet langer te maken hebt met clips die per ongeluk iets te ver van elkaar staan, waardoor er ongewild 'gaten' in uw montage vallen. Ook wijken clips voor elkaar, hetgeen betekent dat wanneer u de één over de andere sleept, deze opschuift in plaats van de clip 'opslokt'. Dit maakt het monteren een stuk sneller en minder omslachtig.

De nieuwe tijdlijn interface maakt het verslepen en 'plakken' van clips ongekend eenvoudig.

Ook heel handig zijn de nieuwe Clip Connections, een techniek waarbij bepaalde clips aan elkaar gekoppeld worden. Dit voorkomt dat u delen van uw video verknoeit door een deel te verslepen: alle gekoppelde delen schuiven namelijk mee. Een andere nieuwe functie, Compound Clips, stelt u in staat een groep elementen van de tijdlijn te pakken en deze te combineren in één clip (een functie die we overigens kennen van Adobe Premiere), waardoor u meer overzicht krijgt. Heel erg gaaf is de functie Auditions, waarmee u verschillende versies van een clip op dezelfde plek kunt tonen, zodat u snel kunt bepalen welk shot of welke muziek/geluidseffect het beste op die plek past. En zo zit Final Cut Pro nog barstensvol handigheden, waaronder slimme trucs om uw media sneller te kunnen vinden binnen het project (zoals een ingebouwde browser met toegang tot uw mediabibliotheek binnen OS X om snel de juiste foto, video- of muziekbestand te vinden). Het is veel te veel om hier op te noemen.

Met de ingebouwde mediabrowser vindt u in een handomdraai de juiste media.

Is Final Cut Pro X dan zo briljant? Deels is daarop het antwoord ja, maar er is een grote, zo niet gigantische keerzijde. Tijdens de metamorfose is een aantal functies die belangrijk zijn voor professionals, al dan niet moedwillig en/of tijdelijk, gesneuveld. Zo is het niet meer mogelijk om automatisch (een batch) van tape te lezen en naar tape te schrijven (en ook al is tape een oud medium, daar zijn véél klachten over). Verder is de export naar hoge resolutie jpg verdwenen, is een groot aantal exportopties verdwenen uit de basisinterface, en moet dat nu gebeuren met Compressor. De functionaliteit van DVD Studio Pro is geïntegreerd in Final Cut Pro, maar u kunt markers die u hebt toegevoegd in de tijdlijn niet meer exporteren als hoofdstukken. Ook de ondersteuning voor OMF-export (Open Media Format) ontbreekt volledig. Al schijnt hiervoor een 'third party'-plug-in te komen. Deze en nog een reeks andere omissies hebben gezorgd voor gigantisch veel kritiek onder professionele Final Cut Pro-gebruikers, hetgeen begrijpelijk is. Voor uw homevideo's is het programma echter fantastisch en ongekend gebruiksvriendelijk. Wellicht tijd om de Pro weg te halen uit de titel.

Final Cut Pro X

Prijs € 239,99

Taal Engels

Medium 1,33 GB download (Mac App Store)

OS Mac OS X

Systeemeisen Mac Intel Core Duo 2, 2 GB geheugen, 2,4 GB harde-schijfruimte

Maker Apple

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer gebruiksvriendelijke interface, fantastische tijdlijn

Gekoppelde clips via Clip Connections

Minder rommel op de tijdlijn dankzij Compound Clips

Media 'uitproberen' via Auditions

Minpunten

Tape bijna volledig uit beeld verdwenen

Geen export naar high-res jpg

Markers niet meer exporteren als dvd-hoofdstuk

Geen OMF-export

0 Reactie(s) op: Final Cut Pro X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.