FBI heeft wetsvoorstel voor aftappen internet

Door: rene-schoemaker | 07 mei 2012 12:43

Mac

De FBI is in gesprek met internetbedrijven om in sociale netwerken, VoIP-applicaties en webmail een achterdeurtje te openen. De federale politie heeft daartoe een wetsvoorstel ontworpen.

De FBI heeft internetbedrijven gevraagd geen verzet te bieden aan een wetsvoorstel dat diezelfde bedrijven verplicht backdoors in te bouwen voor onderzoek en begluring door overheidsinstanties. Onder die bedrijven zijn de giganten Microsoft, Google en Yahoo. Volgens CNet hebben de 'Feds' achter gesloten deuren met die bedrijven gepraat, onder begeleiding van afgevaardigden van het Witte Huis en enkele senatoren.

Telefoon aftappen heeft weinig nut meer

De FBI klaagt dat de onderlinge communicatie tussen burgers verschuift van telefoon naar het internet. Dit maakt het moeilijker te volgen voor agenten, zeker als het gaat om het aftappen van Amerikanen die verdacht worden van illegale activiteiten. Daarom heeft de FBI zelf maar een wetsvoorstel in elkaar gedraaid die het aftappen makkelijker moet maken.

Dat de FBI met dergelijke plannen rondloopt, is al langer bekend. Vorig jaar hield een advocate van de FBI een pleidooi voor meer bevoegdheden op het gebied van aftappen op het internet, maar toen kon of wilde zij niet concreet aangeven waaraan precies werd gedacht. Het lijkt er nu op dat de FBI enkele stappen verder is gekomen en steun heeft van senatoren.

Extra code in de software

CNet zegt zich te baseren op een bron vanuit de internetindustrie zelf, die claimt het wetsvoorstel van de FBI onder ogen te hebben gehad. De verplichte toevoeging van extra code in de software zou alleen moet gelden voor producten die een bepaalde massa aan gebruikers overschrijden. Het wetsvoorstel van de FBI is in wezen een wijzigingsvoorstel op een wet uit 1994, de Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA). Dat geldt nu voor telco's, maar niet voor internetbedrijven, zegt CNet.

Volgens deelnemers aan de gesprekken wil de FBI de impact op de producten van de internetbedrijven minimaal houden. Het vraagt de bedrijven zelf welke wijziging van de wet daarvoor geschikt is. Volgens CNet is Apple een lobby gestart op dit onderwerp en Microsoft zegt dat zijn lobbyisten het onderwerp nauwgezet volgen. Google en Facebook wilden niet reageren.

0 Reactie(s) op: FBI heeft wetsvoorstel voor aftappen internet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.