F-Secure Anti-Virus for Mac

Door: Edmond Varwijk | 13 juli 2011 15:01

Review

F-Secure is met de Anti-Virus for Mac erg dicht bij de versie voor Windows gebleven. En waarom ook niet, wat goed is op Windows is dat ook op de Mac (of mag je dat eigenlijk niet zeggen?).

De interface van F-Secure Anti-Virus for Mac is een kopie van de gebruikersomgeving die F-Secure Windows-gebruikers biedt. In het hoofdvenster zijn de onderdelen Status, Taken en Statistieken direct toegankelijk. Ook is er een overduidelijke signalering of de beveiligingsstatus van het systeem goed of slecht is, met een grote groene V die bij problemen in een rode X verandert.

De interface van F-Secure Anti-Virus for Mac is erg overzichtelijk én Nederlandstalig.

Wie iets meer over de status van de beveiliging wil weten, kan via Status een overzicht krijgen van de beveiligingsonderdelen van de suite, maar dat is beperkt bij enkel een antivirusprogramma dat ook nog eens voor de Mac is gemaakt. F-Secure toont dat er op virussen en spyware wordt gescand en dat de firewall is ingeschakeld. De laatste is niet een aparte F-Secure-firewall maar de standaardfirewall van Mac OS X. Direct na de installatie meldt F-Secure dat het de firewall tijdens de installatie heeft ingeschakeld en biedt aan deze weer "in te stellen op uitgeschakeld". Het is eigenlijk de enige keer dat het programma ons op het verkeerde been zette.

De taken zijn net als de hele functionaliteit van het programma beperkt tot het scannen en geven van inzicht.

Het belangrijkste onderdeel is Taken. Hier kunt u kiezen voor het scannen van de Mac of delen daarvan en biedt het een centrale plek met informatie over het product en het krijgen van ondersteuning. Verder kunt u hier de historie van aangetroffen virussen en spyware nakijken en stopt u in geval van nood alle netwerkverkeer van en naar de Mac met één klik op de knop Onderbreken. Voor de belangrijkste taken hoeft de gebruiker overigens niet het onderdeel Taken te openen, de mogelijkheid tot het scannen en krijgen van ondersteuning staat ook direct op de startpagina van F-Secure Anti-Virus for Mac.

In een noodgeval kan met één klik op de knop alle netwerkverkeer van en naar de Mac worden gestopt.

Ook Windows

Verdere beveiligingsfuncties ontbreken in F-Secure Anti-Virus for Mac, het pakket beperkt zich tot het minimum aantal functies. Net als eerder Kaspersky Anti-Virus for Mac staat ook F-Secure het de gebruiker toe dezelfde licentie te gebruiken om een Windows-installatie op dezelfde pc (Bootcamp of via virtualisatie) te beveiligen. Een andere plus is dat het product geen noemenswaardige vertraging van het systeem opleverde, ook niet bij het updaten of het uitvoeren van een totale systeemscan.

Het scannen heeft geen merkbare impact op de werking van de Mac.

Conclusie

F-Secure Anti-Virus for Mac is een superoverzichtelijk programma voor de bestrijding van malware op computers met het Mac OS X-besturingssysteem. Het is bovendien Nederlandstalig wat het gebruiksgemak nog verder vergroot. De Windows-versie van F-Secure scoort overwegend goed in de tests van AV-comparatives.org en er is geen reden te veronderstellen dat de Mac-versie dit anders doet. Wel plaatsen we, zoals bij andere antimalwaresoftware op de Mac, de kanttekening dat juist omdat malware op Mac OS X nog zeer beperkt is en er verder geen noemenswaardige extra's in het pakket zitten, de meerwaarde van F-Secure Anti-Virus for Mac voor Mac-gebruikers nog zeer beperkt is. De mogelijkheid met dezelfde licentie ook een Windows-installatie op dezelfde Mac te beveiligen is een pluspunt.

F-Secure Anti-Virus for Mac

Prijs € 39,95 (1 Mac met 1 jaar updates)

Taal Nederlands

Proefversie Niet beschikbaar

Medium 1 cd of download (21 MB)

Systeemeisen Macbook, Macbook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMac met Mac OS X 10.5 of 10.6, 100 MB harde-schijfruimte

Maker F-Secure

Oordeel 7/10

Pluspunten

Overzichtelijke interface

Nederlandstalig

Taken

Licentie geldt ook voor Windows op zelfde Mac

Minpunten

Onduidelijke communicatie over firewall na installatie

0 Reactie(s) op: F-Secure Anti-Virus for Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.