Enkel Apple toestaan is geen BYOD

Door: galen-gruman | 04 september 2012 11:11

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Geef je medewerkers keuze, dan kiezen ze vaak voor iPhones en iPads. Voor sommige organisaties is dat reden op Apple te standaardiseren. Toch is dit in essentie een beperkende aanpak.

Nu de BYOD-trend zo'n drie jaar huishoudt, laten de meeste organisaties werknemers bepaalde apparaten toe op het zakelijke netwerk, alhoewel dat soms enkel voor e-mail, de kalender en contactbeheer geldt. De schoen wringt echter op een tweetal fronten: werknemers zoeken de vrijheid van technologisch micromanagement en willen tools die voor hen als individu het beste werken, terwijl IT tegelijkertijd risico wil verminderen, danwel controlemechanismen aanbrengen op zaken rond compliance en juridische aansprakelijkheid, waardoor een paternalistische bedrijfscultuur ontstaat.

Sommige bedrijven willen het onmogelijke bereiken - zij proberen ieder denkbaar Android-apparaat die een werknemer zou kunnen kiezen te ondersteunen. Daarnaast passen ze draconische maatregelen toe via mobiele beheertechnologie op wat er met deze apparaten mogelijk is - of ze geven het op en doen niets. CIO Bask Iyer van Juniper Networks kiest voor een andere aanpak: Hij is Apple-technologie formeel gaan bestempelen als IT-standaard tegenover Windows pc's en BlackBerry-smartphones

Juniper kiest voor Apple

Iyer zei vorige week dat als zijn werknemers om BYOD vragen, ze in feite Apple producten willen hebben: Macs, iPhones en iPads. In plaats van voor een werkelijk heterogeen BYOD-model te kiezen, besloot Juniper simpelweg Apple-producten te verstrekken aan werknemers die zo'n apparaat wilden gebruiken.

Dit is een IT-visie - iets formaliseren als standaard en gebruikers vertellen de standaard te accepteren of, als er equivalente opties zijn, een van deze te bieden. Ik zal zodadelijk uitleggen dat IT inderdaad OS X als formele standaard kan gaan hanteren. Wel gaat zo'n aanpak voorbij aan de werkelijke bedoeling van BYOD, namelijk dat gebruikers de endpoint technologie zelf kiezen en niet de IT-afdeling. Hoewel ik de producten van Apple kan waarderen en geloof dat ze geschikt zijn voor zakelijk gebruik, is dat niet het punt. Het punt is dat IT niet het apparaat zou mogen bepalen; het moet zich richten op policies in plaats van endpoints.

De beheersbaarheid van het huidige Apple-portfolio

Het is waar dat de niet-standaard apparaten die hun weg naar de business beginnen te vinden allemaal van Apple afkomstig zijn. Android smartphones doen het beter dan de iPhone, maar weinig daarvan worden gekoppeld aan een bedrijfsnetwerk ondanks de door Google geboekte progressie in security en beheer. Wat de achterliggende reden ook is, de realiteit is dat het productpalet van Apple bij IT op de deur klopt.

Daarom is het ergens logisch Macs, iPhones en iPads te bestempelen als standaard zakelijke apparatuur en ze op gelijke hoogte te stellen met Windows pc's. Wat veel mensen niet weten is dat Apple al jaren bezig is met zakelijke ondersteuning. Door verschillende configuratieprofielen en volledige schijfencryptie te bieden kun je Macs vrijwel net zo goed beheren als Windows pc's.

Doordat de meeste netwerkleveranciers beheermogelijkheden hebben toegevoegd voor Apple's Bonjour-protocol - de techniek achter AirPlay streaming voor presentaties en AirPrint voor driverloos printen vanaf ieder Apple-apparaat - doet de lineup van Apple het niet enkel goed in traditionele zakelijke omgevingen. Het biedt ook werkelijke toegevoegde waarde door samenwerking makkelijker te maken voor werknemers of partners die daarvoor niet per se op kantoor hoeven zijn.

De leveranciers zijn zich hiervan bewust. Leveranciers als AirWatch, Centrify, MobileIron en Symantec bieden daarom professionele Mac-beheertools, terwijl AppSense en AT&T oplossingen in de startblokken hebben staan. Dat is leuk en aardig, maar in feite zijn de native capaciteiten van iOS en OS X voldoende voor de meeste bedrijven.

0 Reactie(s) op: Enkel Apple toestaan is geen BYOD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.