Elgato Thunderbolt Dock - Handige uitbreiding voor je MacBook

Door: Jeroen De Jager | 09 mei 2014 16:30

Mac

Met de Elgato Thunderbolt Dock kun je elke MacBook met een Thunderbolt-aansluiting voorzien van extra aansluitmogelijkheden. Vooral voor een MacBook Air is dat handig. Daarbij komt dat de prijs, voor een Thunderbolt Dock inclusief Thunderbolt-kabel, relatief laag is.

None

Elgato Thunderbolt Dock

Prijs: € 219,95

Afmetingen: 178 x 80 x 25 mm

Gewicht: 260 gram

Systeemeisen: OS X 10.9 of hoger, Thunderbolt-poort

Aansluitingen: 2x Thunderbolt, hdmi 1.4, Gigabit Ethernet, 3x usb 3.0-poorten, 3,5 mm audio, 3,5 mm microfoon

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Met Thunderbolt-kabel
  • Prijs
  • Gebruiksgemak
  • Minpunten
  • Geen Firewire
  • Korte Thunderbolt-kabel

De Elgato Thunderbolt Dock sluit je met een Thunderbolt-kabel aan op je MacBook (of andere computer met een Thunderbolt-aansluiting). Daarna heb je direct de beschikking over een Gigabit netwerkpoort, drie usb 3.0-poorten, een hdmi-aansluiting en aansluitingen voor koptelefoon en microfoon.

De meeste aansluitingen zitten aan de achterkant.

De Elgato Thunderbolt Dock heeft meerdere broertjes, zo zien de Caldigit Thunderbolt Station en de Startech TBDOCKHDPBC er qua aansluitingen en de positionering hiervan identiek uit. Qua prijzen liggen deze drie ook niet ver uit elkaar. De adviesprijs van de Startech is wat hoger maar daar krijg je een Thunderbolt-kabel van 1 meter bij. Bij de Caldigit moet je nog een Thunderbolt-kabel kopen en bij de Elgato zit een kabel van 50 cm. Zo'n kabeltje kost bij Apple 29 euro.

Elgato Thunderbolt Dock in de praktijk

In de praktijk doet de Elgato Thunderbolt Dock precies wat hij moet doen: extra aansluitmogelijkheden bieden. Op een 13 inch MacBook Pro Retina wordt hij supersnel herkend en aan- en afkoppelen van schijven, printers en het netwerk gaat probleemloos. Het duurt niet lang en je hebt niet eens door dat hij aan je MacBook zit. Qua prestaties is er geen verschil te merken tussen de usb 3.0-poorten op de dock en op de Mac.

De Thunderbolt Dock is smaller dan de voedingsbak.

Wil je meer dan één scherm op de dock aansluiten, dan moet je gebruikmaken van een monitor met Thunderbolt-aansluiting. Mits je Mac geschikt is, kun je ook een monitor via hdmi aansluiten. Maak je gebruik van een monitor met DisplayPort-aansluiting, dan blijft het daarbij en kun je geen hdmi-monitor gebruiken. Voor meer informatie, kijk op deze pagina.

Flinke voeding

Om alle randapparatuur van voldoende voeding te voorzien, levert Elgato een flinke 60W voeding mee. Deze is bijna half zo groot als het dock zelf en ook nog eens zwaarder. Hierdoor neem je hem niet zo snel mee, maar laat je hem liever op je bureau staan. Dan komt een ander nadeel(tje) om de hoek kijken. De meegeleverde 50 cm Thunderbolt-kabel is te kort voor comfortabel bureaugebruik, mede omdat de Thunderbolt-aansluitingen achterop zitten. Draai je hem om, dan maakt je netwerkkabel weer een vreemde lus. Het werkt allemaal prima, maar voor het mooie regel je een langere Thunderbolt-kabel.

Conclusie

Thunderbolt is een robuuste en gebruiksvriendelijke techniek. Inprikken en gaan is de beste typering. Het grote nadeel is de vrij hoge prijs voor kabels en accessoires. Dit komt doordat in elke Thunderbolt-connector een regelchip zit, en dat maakt kabels kostbaar. Ook de Elgato Thunderbolt Dock is prijzig, alleen niet in vergelijking met andere Thunderbolt-docks. Functioneel hebben we niets te mopperen, alleen een wat langere Thunderbolt-kabel zou prettig zijn.

0 Reactie(s) op: Elgato Thunderbolt Dock - Handige uitbreiding voor je MacBook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.