Maak je eigen cloud met BitTorrent Sync 2.0

Door: joe-kissell | 20 april 2015 14:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Ik zal uitleggen hoe je bestaande mappen kunt synchroniseren zonder ze te dupliceren. Ga op de tweede Mac naar BitTorrent Sync, beweeg de cursor over de naam van de map en klik op het icoon aan de rechterkant (drie verticale puntjes). Er verschijnt een pop-up menu. Kies daarin Disconnect en selecteer Delete Synced Files en klik op OK. Beweeg de cursor opnieuw over de naam van de map en klik op Connect. Voer het exacte pad van de bestaande map in, of klik op Change en navigeer naar de map. (Zo kun je bijvoorbeeld /Users/you/BitTorrent Sync/Desktop veranderen in /Users/you/Desktop.) Zorg ervoor dat Sync All op On staat. Klik daarna op Connect. Klik op OK wanneer je de waarschuwing Destination folder is not empty. Add anyway? te zien krijgt.

Als je een map van Mac A toevoegt die op Mac B nog niet bestaat, wordt deze nog steeds in je standaard BitTorrent Sync map gezet, maar je kunt hem simpelweg in de Finder naar een nieuwe locatie slepen waarna BitTorrent Sync de map in de gaten zal houden en hem automatisch zal blijven synchroniseren.

Synchronisatie van mappen instellen

Als je trial Pro account verlopen is en je er niet voor wilt betalen - of als je mappen wilt synchroniseren met een computer die een andere identiteit heeft - moet je een andere procedure volgen om mappen te synchroniseren. Lees ook: Mappen delen in Dropbox.

Open de BitTorrent Sync op je eerste Mac en klik op het Add Folder icoon. Navigeer naar de map die je wilt synchroniseren, selecteer deze en klik op Open. Beweeg de cursor over de naam van de map en klik op Share. Er verschijnt een dialoogvenster waarin je onder Permission de optie Read & Write moet selecteren (zodat je zelf de map op al je eigen apparaten kunt aanpassen). Klik op Email om een nieuw bericht aan te maken in je standaard e-mailclient en stuur het naar jezelf.

Je kunt Read Only kiezen of Read & Write, samen met andere opties, wanneer je een map met je eigen apparaten synchroniseert of met die van anderen.

Tot dusver heb je een map alleen maar beschikbaar gesteld voor synchronisatie. De volgende stap is het instellen van een peer - een ander apparaat dat deze map zal synchroniseren.

Open het e-mailbericht dat je zojuist naar jezelf gestuurd hebt op een andere Mac en klik op de link. Er wordt een webpagina met twee knoppen erop geopend. Als BitTorrent Sync 2.0 al op die Mac geïnstalleerd staat, klik op I already have Sync 2.0. Zo niet, klik op Install Sync 2.0 om de software te downloaden en te installeren. Ga terug naar de pagina en klik op Get the Folder.

Er verschijnt nu een dialoogvenster. Zorg dat het pad aangeeft waar je wilt dat de gesynchroniseerde map wordt opgeslagen - deze kan dezelfde naam hebben (maar niet per se dezelfde locatie) als die op de eerste Mac. Let op - als je een map met de naam Example synchroniseert en je kiest in het dialoogvenster zoiets als /Users/you/Example, dan zal BitTorrent Sync een map toevoegen op /Users/you/Example/Example. Als je een bestaande map met de naam Example wilt synchroniseren, moet je de bovenliggende map (dus /Users/you) kiezen of het pad handmatig aanpassen om te voorkomen dat je een dubbele naam krijgt. (Als de map nog niet bestaat, maakt BitTorrent Sync deze aan. Als de map wel bestaat en je klikt bij Add anyway? op OK, dan voegt de software de inhoud van de map op de tweede Mac samen met de inhoud van de map op de eerste Mac.) Klik op Connect.

Ga nu terug naar de eerste Mac, waar BitTorrent Sync een waarschuwing laat zien met de vraag of je toegang vanaf de nieuwe client wilt toestaan. Klik op het groene vinkje om het toe te staan.

Het bescheiden, aanpasbare hoofdvenster van BitTorrent Sync laat alle mappen zien die je synchroniseert en hoeveel peers elke map heeft.

En dat is het - vanaf nu zou de map die je op beide Macs geselecteerd hebt gesynchroniseerd moeten blijven zolang ze allebei online zijn. (Voor bestanden die groter zijn dan 4MB kopieert BitTorrent Sync alleen de gewijzigde delen, in brokken van 4MB, waardoor het synchroniseren een stuk sneller gaat.) Je kunt hetzelfde e-mailbericht op extra computers openen en op de link klikken om meer peers toe te voegen, of je kunt het hele proces herhalen om extra mappen te synchroniseren.

Je kunt ook de BitTorrent Sync iOS app gebruiken (of vergelijkbare apps voor andere mobiele apparaten) om je bestanden te bekijken of te downloaden. De mobiele apps synchroniseren standaard geen volledige mappen omdat dit op je apparaat teveel opslagruimte in beslag zou kunnen nemen, maar je kunt voor elke map synchronisatie inschakelen en je kunt ervoor zorgen dat de app geen gebruik maakt van cellulaire data.

Een map delen

Je kunt ook je mappen met andere mensen delen, als read-only of als read-write. Om dit te doen moet je BitTorrent Sync openen, met de cursor over een map bewegen en op Share klikken. Kies je gewenste opties (die zijn identiek aan de opties die je kreeg bij het instellen van de synchronisatie van de map) en klik op Email om iemand een uitnodiging te sturen.

Om een map te delen moet je op deze knop drukken, die allen verschijnt wanneer je de cursor over de naam van de map beweegt.

Net als bij het synchroniseren van je eigen mappen moet elke persoon met wie je mappen deelt op minstens één van zijn of haar apparaten BitTorrent Sync geïnstalleerd hebben. In tegenstelling tot cloudopslagdiensten is er geen website waar iemand verbinding mee kan maken om je bestanden in de browser te bekijken.

Uitgesloten

Het minst intuïtieve aspect van BitTorrent Sync is hoe je een map kunt uitsluiten van synchronisatie terwijl je de bovenliggende map wel synchroniseert. Bijvoorbeeld, als ik een app heb die op de een of andere manier mijn data al met andere Macs synchroniseert, kunnen er conflicten en inconsistenties optreden wanneer je BitTorrent Sync dezelfde bestanden laat kopiëren (DEVONthink Pro Office is een dergelijke app die ik elke dag gebruik). Dus ik wil BitTorrent Sync laten weten dat het alles moet synchroniseren, behalve een aantal specifieke sub-mappen.

Het zou fijn zijn als de BitTorrent Sync client een gebruiksvriendelijke interface had om bestanden uit te sluiten, maar het is niet moeilijk om ze aan dit IgnoreList bestand toe te voegen.

Om dit te doen moet je een bestand dat in een verborgen map staat bewerken - niet bepaald gebruiksvriendelijk! (Een vertegenwoordiger van BitTorrent heeft mij verteld dat er gewerkt wordt aan een handigere gebruikersinterface om items uit te sluiten.) Ik zal hier uitleggen hoe je dit moet doen. Ga naar de Finder en kies Go > Go to Folder, voer het volledige pad in van de map die je aan het synchroniseren bent, gevolgd door /.sync (zoals /Users/joe/Documents/.sync) en klik op Go. Er wordt dan een Finder venster geopend. Dubbelklik in dat venster op het bestand IgnoreList om het in TextEdit (of je standaard app voor het bewerken van tekstbestanden) te openen. Voeg het bestand of de map die je wilt uitsluiten toe aan het einde van de lijst, één item per regel. (Je kunt de wildcards * en ? gebruiken om patronen aan te geven, zoals IMG_*.jpeg.) Sla het bestand op. Vanaf nu zullen de opgegeven items niet meer gesynchroniseerd worden, maar BitTorrent Sync zal kopieën die al naar je andere apparaten gesynchroniseerd zijn niet verwijderen - dat moet je handmatig doen.

0 Reactie(s) op: Maak je eigen cloud met BitTorrent Sync 2.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.