Stel een liedje in als ringtone op je iPhone

Door: jim-martin | 03 juli 2014 10:30

How To

Je hebt vast al eens apps geprobeerd waarmee je ringtones kunt maken. Maar je bent er dan ook achter gekomen dat dit niet altijd werkt omdat de apps geen toegang hebben tot de juiste mappen. Wij laten zien hoe je je iPhone met iTunes moet synchroniseren om de ringtones te laten verschijnen.

De enige uitzondering op deze regel is Garageband, waarmee je ringtones op een iPhone kunt aanmaken en opslaan zonder dat je een aparte computer nodig hebt. In dit artikel laat ik je echter zien hoe je iTunes kunt gebruiken om je ringtone te maken (of een andere waarschuwingstoon - zoals voor SMS-berichten bijvoorbeeld), en hoe je iPhone kunt synchroniseren om de tonen te importeren en ze als ringtone of SMS-toon in te stellen.

Apple heeft het proces inderdaad niet eenvoudig gemaakt, en of dat nu komt omdat ze willen dat je een ringtone in de iTunes Store koopt of om andere redenen, het is veel moeilijker dan het zou moeten zijn. Maar als je vastbesloten bent om dat pakkende melodietje als ringtone in te stellen kun je hier lezen hoe je dat kunt doen.

We gebruiken hier iTunes 11 op een Windows PC, maar met oudere versies of op een Mac is het proces bijna identiek.

Stap voor stap: een aangepaste iPhone ringtone maken

1: Op je PC, open iTunes door op de snelkoppeling te dubbelklikken, of door het programma op te zoeken in het Start menu.

2: Klik in je bibliotheek met de rechtermuisknop op het nummer dat je als ringtone wilt gebruiken en selecteer Get info.

3: Selecteer het tabblad Options en vink Start Time en Stop Time aan. Voer tijden in waarop je wilt dat de ringtone begint en eindigt. Je zult eerst naar het nummer moeten luisteren en opschrijven op welk punt je wilt dat de ringtone begint. De stoptijd moet binnen de 30 seconden zijn, aangezien dat de maximale lengte voor een ringtone is.

4: Klik op OK. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op het nummer, en selecteer Create AAC version. iTunes zal het nummer converteren. Het verschijnt als duplicaat - je kunt de ringtone identificeren door de lengte van het nummer in seconden. Als je geen optie ziet om een AAC versie te maken komt dat waarschijnlijk doordat je opties om te rippen zijn ingesteld voor het maken van MP3 bestanden. Om dit te veranderen, klik op het menu in de linkerbovenhoek van iTunes en kies Preferences... Klik vervolgens op Import Settings... naast 'When you insert a CD' en selecteer Import Using: AAC Encoder.

5: Klik met de rechtermuisknop op het originele nummer, en zet de begin- en eindtijd terug op hun oorspronkelijke waarden via het tabblad Options in het Get info menu. Anders wordt voor dat nummer voortaan alleen de selectie tussen de begin- en eindtijd afgespeeld.

6: Klik met de rechtermuisknop op de korte ringtone en klik op Show in Windows Explorer. Het bestand zal gemarkeerd worden. Klik er met de rechtermuisknop op, en kies Rename. Verander de extensie van .m4a naar .m4r. Klik op Yes wanneer er gevraagd wordt op je de extensie echt wilt veranderen.

Als je de .m4a extensie niet kunt zien (dus je ziet alleen '01 Dancing Queen' staan in plaats van '01 Dancing Queen.m4a') komt dat doordat Windows zo is ingesteld dat bestandsextensies worden verborgen.

Als de bestandsextensies onzichtbaar zijn kun je niet zomaar .m4r toevoegen wanneer je de naam van het bestand wijzigt. Wat je dan doet is '01 Dancing Queen.m4a' veranderen in 'Dancing Queen.m4r.m4a'. Dat werkt niet!

7: Dubbelklik op het bestand om het aan het Tones gedeelte van je iTunes bibliotheek toe te voegen (of voeg het toe met de Add file to library optie in iTunes).

Windows gebruikers: Je hoeft het ringtone 'nummer' niet uit je bibliotheek te verwijderen binnen iTunes om dit te laten werken, maar het is wel zo handig om de boel opgeruimd te houden. Als je het bestand daar laat staan wordt het niet afgespeeld omdat je de naam van het bestand waarnaar het 'nummer' gelinkt wordt hebt gewijzigd (in de vorige stap).

Mac gebruikers: Veel mensen hebben gezegd dat in de nieuwste versie van iTunes de ringtone gewoon niet in het Tones gedeelte verschijnen. Je kunt dan twee dingen proberen:

1- Verwijder het ringtone 'nummer' uit je iTunes Music bibliotheek (verwijder niet het bestand zelf van je harde schijf - bewaar het als daarom wordt gevraagd). Dubbelklik vervolgens op het .m4r bestand in de Finder en het zou in Tones moeten verschijnen.

2- Als dat niet werkt, probeer dan het .m4r bestand buiten je iTunes map op je harde schijf te verplaatsen (zoals naar de desktop). Dubbelklik er vervolgens op. Dit werkte voor minstens één persoon.

Om te zien of je ringtones aan iTunes zijn toegevoegd, klik op het omlaag wijzende pijltje om het Tones gedeelte van je bibliotheek te selecteren, aangezien waarschijnlijk je Music bibliotheek wordt weergegeven. Hier zou je je ringtone moeten zien staan. Als je helemaal geen Tones gedeelte hebt, komt dat doordat Tones niet geselecteerd is in je iTunes instellingen. Om Tones in te schakelen, klik op het menu in de linkerbovenhoek van iTunes, kies Preferences... en zorg dat het vakje bij Tones is aangevinkt. Klik op OK en probeer het opnieuw.

Vervolgens krijg je een lijst met ringtones te zien:

8: Koppel je iPhone aan je PC en klik op iPhone wanneer dit aan de rechterkant van iTunes verschijnt. Klik op de Tones knop in het menu dat langs de bovenkant loopt en zorg dat Sync Tones is aangevinkt. Als je Selected tones kiest in plaats van All the tones, zorg dan dat je de tonen aanvinkt die je op je iPhone wilt kunnen zien. Klik op Apply om de synchronisatie te starten.

9: Zodra de synchronisatie voltooid is, druk op Settings op je iPhone, vervolgens op Sounds > Ringtone en selecteer de nieuwe toon. Deze zou bovenaan in de lijst moeten staan, boven de standaard ringtones.

10: Als je een aangepaste toon wilt voor SMS-berichten, tweets, Facebook posts, nieuwe voicemails, reminders, enzovoorts, dan is het proces precies hetzelfde als hierboven.

Het enige verschil is dat je het juiste gedeelte onder SOUNDS AND VIBRATION PATTERNS op je iPhone moet selecteren. Druk op iets, laten we zeggen Text Tone, en je zult de lijst met Alert Tones te zien krijgen.

Scrol omlaag, en je zult je Ringtones lijst zien staan. Bovenaan staan al je eigen tonen die je in stap 8 hebt gesynchroniseerd.

Ik zou natuurlijk niet aanraden om een nummer van 30 seconden te kiezen als toon voor SMS'jes, maar dat moet je zelf weten. En mocht je het je afvragen, er is geen verschil tussen een 'nummer' en een geluidseffect in iTunes, dus je hoeft geen deel van een nummer te gebruiken als waarschuwingstoon. Zolang je een geluidseffect hebt in een formaat dat iTunes kan importeren (gewoonlijk MP3), wordt het als enig ander nummer behandeld. Ga vervolgens naar stap 2 en gebruik hetzelfde proces om het geluidseffect te creëren en met je iPhone te synchroniseren.

6 Reactie(s) op: Stel een liedje in als ringtone op je iPhone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2014 13:10 Anoniem
  Dag Jim,

  Ik heb alle stappen zoals hierboven omschreven gevolgd. De door mij gemaakte toon komt ook wel in de tonen map van itunes te staan. Synchroniseer tonen heb ik aangevinkt en vervolgens de tonen geselecteerd die ik op mijn iPhone wil hebben. Dan klik ik op toepassen. Bovenin de balk verspringt heel snel een tekst en that's it. Als ik dan op mijn mobiel kijk in itunes, staat de geselecteerde toon er niet bij. Hoe kan dit?! Voorheen werkte het wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2015 12:39 Anoniem
  prima uitleg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 augustus 2015 16:07 Piillie
  Super uitleg! Elke stap lukte van de eerste keer.

  Thanks!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:21 Lilynew
  Zodra ik las een bericht dat een eenvoudiger methode vertelt op de set iPhone ringtones:
  http://www.apowersoft.nl/maken-van-een-iphone-ringtone.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2016 09:32 Anoniem
  This website was how do you say it? Relevant!! keegefbgdbgdebdc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2016 12:10 Anoniem
  I feel that is among the so much significant information for me. And i'm glad studying your article. However should observation on few general issues, The website taste is ideal, the articles is in point of fact excellent D. Just right activity, cheers dededfccabeekged
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.