Een gratis OS: Wat betekent Apple's Mavericks voor Windows?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 14 november 2013 10:24

Mac

ACHTERGROND - Terwijl Apple's vicepresident Craig Federighi verklaarde dat OS X Mavericks een gratis update zou zijn, verscheen er op het scherm achter hem een afbeelding van een exemplaar van Windows 8 Pro in de doos, met daarnaast een prijskaartje van 199 dollar. Brengt Apple echt een revolutie?

Wacht even, Craig. Hoewel de super lage prijs van nul euro voor Mavericks zeker een welkome verandering is vergeleken met de (zeer redelijke) prijs voor eerdere OS X upgrades, is het niet zo revolutionair als Apple beweert.

Mobiele besturingssystemen zijn al jaren gratis, en Windows 8.1 (review) was al lang vóór de aankondiging van Apple van dinsdag een gratis upgrade voor Windows 8 gebruikers. Maar er zit meer achter Apple's strategie dan alleen de prijs: Mavericks zou best eens een blik kunnen werpen op de toekomst van Windows nu Microsoft zichzelf opnieuw uitgevonden heeft als een bedrijf voor apparaten en diensten.

Geen achterblijvers meer

OS X Mavericks is slechts evolutionair als je de subtiele veranderingen en aanpassingen vergelijkt met OS X Mountain Lion, de laatste versie van Apple's besturingssysteem. Wat revolutionair is, is het feit dat Apple iedereen helemaal gratis laat upgraden van OS X Snow Leopard uit 2009 en later.

De overstap naar gratis is niet alleen geweldig, het is ook nog eens logisch. Apple richt zich vooral op de verkoop van hardware en treedt op als poortwachter voor haar softwarewinkels. Haar besturingssystemen dienen om klanten Apple's ecosysteem binnen te leiden. iTunes zorgde naar schatting voor meer dan 4 miljard dollar omzet, alleen al in het afgelopen kwartaal.

Met dat in gedachten zouden de meeste Mac-gebruikers die wel zouden betalen om naar OS X Lion en Mountain Lion te upgraden dat inmiddels al hebben gedaan.

De overstap naar een gratis upgrade zorgt ervoor dat achterblijvers die toch niet voor OS X Mavericks betaald zouden hebben up-to-date software gebruiken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars apps creëren die de mogelijkheden van Mavericks benutten, in plaats van functies te beperken omwille van achterwaartse compatibiliteit. En ondertussen maakt de allure van gratis besturingssysteemupdates Mac hardware een stuk aantrekkelijker voor het winkelend publiek.

Betalen voor een besturingssysteem

Hee! Had Microsoft zichzelf niet onlangs opnieuw uitgevonden als een apparatuur- en dienstenbedrijf? Dat klopt. Als een Apple-achtig apparatuur- en dienstenbedrijf heeft Microsoft meer redenen om besturingssysteemupgrades gatis weg te geven en ze te gebruiken als een lokkertje in plaats van een stok. In plaats van zich alleen te concentreren op de verkoop van het besturingssysteem, willen Ballmer en consorten dat je Windows Store apps koopt, of abonnementen neemt op SkyDrive, Office 356, Xbox Live en Xbox Music Pass, zodat ze die verschillende diensten op een breed arsenaal aan Microsoft apparaten kunnen gebruiken... of apparaten van Microsoft partners.

Apple is een beetje oneerlijk door te suggereren dat OS X Mavericks geheel gratis is. Je moet nog steeds een Mac kopen om voor deze gratis upgrades in aanmerking te komen, en de daadwerkelijke kosten van de ontwikkeling van OS X zijn nog steeds inbegrepen in de prijs van Apple's hardware. Het is alleen verborgen omdat je het volledige pakket koopt in plaats van de losse software.

Dat is ook zo wanneer je een Windows-desktop of laptop aanschaft. Het overgrote deel van de Windows-computers wordt aan klanten verkocht als kant-en-klare, voorgeïnstalleerde pc's van fabrikanten (soms OEM's genoemd) zoals Lenovo of Dell. Die fabrikanten kopen massaal Windows licenties in - samen met veel zakelijke klanten - die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de Windows gerelateerde inkomsten van Microsoft.

De enige individuen die Windows echt moeten kopen zijn eindafnemers, zoals doe-het-zelvers met zelfgebouwde computers, of mensen die actief willen upgraden van een ouder besturingssysteem. Beschouw het als de prijs van een component: Je koopt een los onderdeel dat meestal inbegrepen is in de prijs van een computer.

Door OEM's en eindafnemers te blijven laten betalen voor Windows licenties terwijl upgrades voor bestaande klanten (bedrijven uitgezonderd) gratis worden weggegeven, hoeft Microsoft niet te kiezen of te delen. De kosteloze aard van Windows 8.1 is een indicatie dat Microsoft al die kant op aan het gaan is. (Nogmaals: Apple's kreet "We gaan de prijsstelling revolutioneren!" is niet echt zo revolutionair als wordt beweerd.)

Geen weg terug

Maar als Microsoft evenveel kan winnen als Apple door gratis besturingssysteemupgrades aan klanten weg te geven, waarom is Windows 8.1 dan alleen beschikbaar voor Windows 8 gebruikers? Apple geeft de gratis upgrade OS X Mavericks alleen weg aan gebruikers van OS X Snow Leopard en later. Dat is inderdaad drie generaties terug - net als XP in vergelijking met Windows 8 - maar Snow Leopard werd gelanceerd in 2009, hetzelfde jaar als Windows 7. Windows XP kwam uit in 2001.

De hardware-wereld is de afgelopen vijftien jaar drastisch veranderd, en gezien de vroegere terughoudende houding van Microsoft wat betreft de bouten en moeren van PC's is het vanwege mogelijke compatibiliteitsproblemen niet realistisch om Windows 8.1 aan alle Windows gebruikers uit te delen. Apple controleert Macs echter met een ijzeren vuist, en de high-end hardware zorgt ervoor dat componenten uit 2009 nu nog prima functioneren.

OS X Snow Leopard was bovendien een belangrijk afkappunt voor Apple: Die release bood niet langer ondersteuning voor Macs die op oudere PowerPC-processors draaien.

Windows 8 zou voor Microsoft een Snow Leopard-achtige zet kunnen zijn. Terwijl de hardware vereisten voor het besturingssysteem grotendeels gelijk zijn voor Windows 7 en Vista, eist Windows 8 een aantal extra's zoals CPU-ondersteuning voor zaken als NX bit, streaming SIMD extensies 2, en DirectX 9-compatibele graphics - dingen die ervoor zorgen dat Windows 8 goed werkt met Windows RT, Windows Phone en Xbox in het cross-platform, Live Tiles bevattende "One Microsoft" van de toekomst.

Let met dat in het achterhoofd op de gratis status van de Windows 8.1 update. Als je hardware compatibel is met de visie van One Microsoft heb je al een voorproefje gehad van de voordelen van de gratis upgrades.

De overstap naar gratis besturingssysteemupdates voor consumentengebruikers van Windows 8 is gewoon logisch voor Microsoft, mits je de pas ontdekte religie van het bedrijf als apparaten- en dienstenbedrijf in overweging neemt, en hoe weinig alledaagse gebruikers überhaupt betalen om Windows te upgraden.

Ik zou geschokt zijn als Microsoft niet de weg zou volgen die Microsoft heeft vrijgemaakt (maar die door Apple geclaimd wordt). Dankzij het mobiele tijdperk zouden gratis desktopbesturingssysteemupgrades een zeer reëel deel kunnen vormen van de toekomst van de desktop naarmate software steeds vaker vervangen wordt door diensten. Duimen maar!

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

5 Reactie(s) op: Een gratis OS: Wat betekent Apple's Mavericks voor Windows?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 november 2013 11:55 Anoniem
  De auteur maakt de fout een update van Windows 8 naar Windows 8.1 gelijk te stellen aan een update van Mac OS X Snow Leopard naar Mac OS X Mavericks. Alle versies van Mac OS X kennen gratis updates, behalve als je van de ene katachtige naar de volgende moet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 14:49 Anoniem
  Als je windows gelijkstelt aan OSX dan zou dus iedereen met windows 7 gratis moeten kunnen updaten naar Windows 8. Helaas zul je dan nog altijd de beurs moeten trekken waarbij je dan voor 1 pc de licentie koopt. In de huidige gezinnen vindt men echter al snel 2 of zelf meer pc's \ laptops. Wil je deze allen upgraden dan ben je alsnog een fortuin kwijt.
  Dat windows 8.1 een gratis update is mag logisch heten. Het is niet meer als het repareren van de blunders uit windows 8.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 15:22 Anoniem
  In dit artikel mis ik een belangrijke factor, nl de Linux-distributies. Linux mag een niche zijn, het heeft veel meer potentie. Linux Ubuntu, en Linux Mint met name, zijn uitstekende gratis OS'en, geschikt voor het grote publiek, en net zo veilig en stabiel als Mac OSX (dezelfde basis!), zij het grafisch soms wat minder gelikt, maar altijd veel meer configureerbaar naar eigen wensen.
  Ik kan mij voorstellen dat de grote commerciële OS'en nu kijken of ze Linux niet de pas af kunnen snijden door in ieder geval hun eigen OS ook gratis aan te bieden.
  Want Linux begint nu toch echt een speler te worden, zeker op de markt van wat oudere computers (XP en Vista vervangen door Linux levert een nog jaren goed werkbare computer op!)
  Mijn hoofdmachine is een iMac, maar mijn andere computers draaien al vele jaren op Linux. Vrij van zorgen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2013 08:57 darknessblade
  vergeet niet, een custom pc met de specs van een apple pc is altijd goedkoper dan dat apple zegt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 november 2013 21:57 Anoniem
  je moet helemaal niet een nieuwe Mac kopen om van de gratis Mavericks te genieten. Na update naar Mavericks werden ook automatisch de totaal vernieuwde versies van iMovie, iPhoto en Pages ge-update trouwens !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.