De vier beste mediaspelers van dit moment

Door: Martin Gijzemijter | 17 mei 2011 17:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Windows wordt standaard met Windows Media Player geleverd, een handig programma voor het afspelen van muziek- en video­bestanden. Media Player is echter nogal omvangrijk en niet iedereen vindt het gebruik ervan handig. Er zijn echter genoeg alternatieven verkrijgbaar. We zetten een aantal populaire gratis mediaspelers voor u op een rij.

Online diensten

We richten ons in dit artikel op mediaspelers waarmee u mediabestanden kunt afspelen die zich op uw harde schijf bevinden (vaak ook met de mogelijkheid tot het streamen van online bestanden). Het medialandschap verandert echter razendsnel en er worden steeds meer diensten gelanceerd die u voorzien van online content. Een voorbeeld hiervan is Spotify. Spotify is een dienst die u, afhankelijk van uw wensen, gratis of tegen een kleine maandelijkse vergoeding voorziet van muziek. Die speelt u af via een te downloaden programma of via een iPhone of ander mobiel apparaat. Dit betekent dat u uw muziek niet langer op de harde schijf hoeft te bewaren, omdat u er op ieder gewenst moment toegang tot hebt. Hoewel de technische ontwikkeling op dit gebied hard gaat, blijven platenmaatschappijen, filmstudio's en televisiezenders nog altijd lastige partijen om overeenkomsten mee te sluiten die zijn gericht op een toekomstvisie. Desalniettemin beweegt de markt zich zonder twijfel in de richting van een model waarbij content rechtstreeks van internet moet worden geplukt. Uiteraard zullen mediaspelers zoals we die nu kennen niet snel verdwijnen, al was het alleen maar omdat u ook uw eigen homevideo's nog wilt bekijken of omdat die zeldzame bootleg van de Rolling Stones wellicht niet verkrijgbaar zal zijn.

Windows Media Player

Windows Media Player

- Ondersteunde audioformaten:

Onder andere mp3, wav, wma, aac, m4a, cda, mid, snd

- Ondersteunde videoformaten:

Onder andere avi, mpg, wmv, mp4, m2v, mov, dvr-ms

- Ondersteuning voor HD-video:

Ja

1. Alleskunner

Windows Media Player is standaard ingebouwd in Windows. Dat zorgt er in principe voor dat u geen andere afspeelsoftware nodig hebt, tenzij het programma niet aan uw wensen voldoet met betrekking tot bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid of vormgeving. Windows Media Player biedt redelijk brede ondersteuning voor audio- en videoformaten, maar is op dit vlak soms lastig te upgraden. Zo kan het gebeuren dat een bepaalde videocodec ontbreekt, waarna de software op zoek gaat naar de juiste codec die vervolgens niet wordt gevonden. Windows Media Player is een ware alleskunner. Het programma helpt u bij het beheer van uw mediabestanden, u kunt er cd's mee branden en rippen, videostreams mee afspelen, en nog veel meer!

2. Interface

Windows Media Player is in de loop der jaren flink uitgebreid, met als gevolg dat de interface voor veel gebruikers als te uitgebreid en complex wordt ervaren. Bij veelvuldig gebruik krijgt u echter vanzelf handigheid in de bediening van het programma en zult u de uitgebreide mogelijkheden gaan waarderen. Een prettige functie is bijvoorbeeld dat Windows Media Center kan worden gebruikt om televisieprogramma's op te nemen. Bestanden worden daarbij opgeslagen in het dvd-ms-formaat dat Windows Media Player zelf ook weer af kan spelen. Het programma neemt op zich niet heel veel ruimte in op uw harde schijf, maar het vraagt wel redelijk wat processorkracht. Bij het opstarten schiet het processorverbruik naar 21 procent, om vervolgens terug te zakken naar gemiddeld 6 procent bij het afspelen van audio en 11 procent als u een video bekijkt.

De interface van Windows Media Player is omvangrijk. U zult er even aan moeten wennen!

3. Spelen en branden

Als u de speler start, komt u in het hoofdscherm Afspelen terecht. Rechtsboven kunt u vervolgens kiezen voor Branden of Synchroniseren als u een cd wilt branden of wilt synchroniseren naar bijvoorbeeld een mp3-speler. Veel mediaspelers bieden de mogelijkheid om bestanden af te spelen door ze simpelweg in een verkenner te selecteren. Bij Windows Media Player werkt dat iets anders, het programma gebruikt hier namelijk een bibliotheek voor. Dat heeft als voordeel dat u uw muziekcollectie ook nog overzichtelijk in beeld krijgt als het om een groot aantal bestanden gaat. U voegt muziek toe door links in het menu met de rechtermuisknop op Muziek te klikken en vervolgens Muziekbibliotheek beheren te kiezen. Door nu op Toevoegen te klikken, kunt u aangeven welke mappen deel van uw muziekbibliotheek moeten uitmaken. Windows Media Player zal ze daarna importeren en vervolgens alle gevonden nummers weergeven op artiest en album. Hebt u veel albums waarbij de album art (de digitale weergave van cd-hoesjes) ontbreekt en wilt u dit onderdeel dus niet weergeven, klik dan op het uitklapmenu links naast Zoeken en vervolgens op Details. Vervolgens worden alleen de namen van albums weergegeven. Wilt u de gevonden muziek op een cd branden? Klik op het tabblad Branden, selecteer de gewenste nummers en sleep ze naar het veld onder Branden.

Door bestanden aan de muziekbibliotheek toe te voegen, stelt u een overzichtelijke lijst samen.

0 Reactie(s) op: De vier beste mediaspelers van dit moment

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.