De 12 grootste vijanden van Microsoft

Door: jon-brodkin | 26 mei 2011 12:40

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Je wordt gedefinieerd door je vijanden. Microsoft heeft er zoveel Steve Ballmer 's nachts nauwelijks kan bepalen van wie hij nou eigenlijk wakker ligt. Is het Apple? Google? Of toch IBM?

Het lijkt wel alsof Microsoft op elke markt de grootste wil zijn, of het nou gaat om consumentenproducten of om bedrijfssoftware. De meeste leveranciers zouden hun handen vol hebben aan Windows en Microsoft Office alleen, maar Redmond wil meer: het wil databases, cloud computing, e-mail, een zoekmachine, virtualisatie, unified communications, een browser, mobiele telefoons, tablets en zelfs video games.

Soms vervaagt Microsoft zelf de grenzen door bondgenootschappen aan te gaan met concurrenten, zoals het dat heeft gedaan met Citrix en Yahoo. We zullen ons hier dan ook richten op de rivalen die voor Redmond de grootste bedreiging vormen. We geven een korte omschrijving van het strijdgewoel.

Apple

Microsoft gaat vaker in het openbaar te keer tegen Google dan tegen Apple, maar ondertussen heeft Apple Microsoft wel voorbijgestreefd in marktwaarde en is nu het meest waardevolle technologiebedrijf ter wereld. Het is makkelijk te zien hoe dat zo is gekomen. In een ver verleden heeft Microsoft Apple dan wel uit hun dominante positie op de PC-markt gedrukt, maar de Mac van Apple is toch altijd winstgevend gebleven, en de laatste jaren is Steve Jobs sterk teruggekomen met producten die de hele markt hebben veranderd, zoals de iPod, de iPhone en de iPad.

Windows staat nog steeds op 9 van de 10 computers, maar Microsoft ligt ondertussen wel heel ver achter in de markt van de smartphones en tablets. Windows Phone 7 zal pas eind dit jaar echt klaar zijn om de strijd aan te gaan, en Windows 8 voor tablets pas volgend jaar, of nog later. Het ziet er dus niet naar uit dat Microsoft Apple binnenkort op deze gebieden in gaat halen.

Google

Google zou in de niet al te verre toekomst wel eens, na Apple en IBM, het derde technologiebedrijf kunnen worden dat Microsoft voorbij gaat in marktwaarde. Al is de 232 miljard dollar van Microsoft nog steeds aanzienlijk meer dan de $ 195 miljard van Google.

De twee bedrijven liggen op een groot aantal fronten met elkaar overhoop: Google vs Bing, Android vs Windows Phone 7, Hotmail vs Gmail, Windows Azure versus Google App Engine, Microsoft Office vs Google Apps, Internet Explorer vs Chrome, en Windows vs het onlangs geïntroduceerde Chrome OS.

De schermutselingen tussen Microsoft en Google kunnen komisch zijn, zelfs zozeer dat een de Register eerder dit jaar een artikel had met de kop 'Google and Microsoft relive Joan Collins catfight'. En de vergelijking is niet eens heel erg vergezocht. Soms vechten ze het uit in blogposts of met Twitterbeledigingen, andere keren slepen de bedrijven elkaar voor de rechter. Werknemers van Google hebben Microosft gepest door gaten in Internet Explorer en Windows vrij te geven toen het securityteam van Microsoft ze niet binnen een paar dagen dichtte, en ze hebben allebei add-ons gemaakt voor de browsers van de ander om vermeende lacunes te dichten in de functionaliteit.

Het probleem van Microsoft is dat Google steeds weer laat zien dat het zich op nieuwe markten kan begeven, net zoals Microsoft dat jaren geleden deed met Windows, Windows Server en Microsoft Office. Microsoft knijpt nog steeds veel geld uit Windows en Office, maar in de wereld van cloud computing en mobiele apparaten is Google tot nu toe de winnaar.

0 Reactie(s) op: De 12 grootste vijanden van Microsoft

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.