Computeren op de smartphone

Door: Richard Borgman | 19 juli 2012 18:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

11. Andere computerbestanden

Word-documenten zijn misschien wel de meeste gangbare computerbestanden die smartphone-gebruikers onderweg willen openen en bewerken. Ook pdf-bestanden worden echter steeds vaker gebruikt, met name omdat de verzender daarbij met meer zekerheid weet dat de opmaak van het document bewaard blijft. Standaard kan de iPhone pdf's openen, bijvoorbeeld in iBooks, maar er zijn heel wat apps in de App Store die daar nog meer functionaliteit aan toevoegen. Als u bijvoorbeeld een pdf-document vanuit een e-mail opent, ziet u het app staan bij 'Openen met...'. Adobe Reader is de officiële, gratis app van pdf-'bedenker' Adobe. Het programma werkt snel en heeft een paar handige basisfuncties. Zo kunt u de pagina's onder elkaar bekijken of naast elkaar zetten, zodat u met een sleepbeweging de pagina's om kunt slaan. Ook kunt u de tekst doorzoeken. Pas wel op met grote bestanden en geavanceerde functies, want hier kan de mobiele versie van Adobe niet goed mee overweg. Als u echt meer mogelijkheden zoekt, zoals het ordenen in mappen en het toevoegen van opmerkingen en pijlen, bent u beter uit met GoodReader (4 euro in de App Store).

De iPhone kan prima overweg met pdf's, maar voor iets meer functionaliteit hebt u een aparte app nodig.

12. Bestandsbeheer

De iPhone biedt standaard geen Verkenner- of Finder-achtige manier om door mappen te bladeren. De locatie van de bestanden ziet u dus nooit, de opslag ervan gebeurt altijd achter de schermen. U hoeft daarom ook nooit een map te kiezen als u bijvoorbeeld een document in Pages opent. Als u toch graag wilt zien waar een map is opgeslagen, kunt u daar een oplossing voor zoeken in de de App Store, zoals File App (gratis) of GoodReader (4 euro). Ook is het handig om een app te downloaden die zip-bestanden kan uitpakken. Zonder zo'n applicatie kunt u onderweg nooit de inhoud van een gecomprimeerd zip-bestand bekijken of bewerken. Voor deze functie kunt u de gratis app Zip File Viewer gebruiken. Ook File App en Good Reader bieden deze functionaliteit, maar deze apps hebben de meerwaarde dat ze nog allerlei andere mogelijkheden bieden om met bestanden te werken. Zo kunt u er ook bestanden mee ordenen en ze overzetten vanaf uw computer.

In de App Store vindt u een aantal applicaties waarmee u zip-bestanden kunt openen.

13. Online opslaan

Een handige manier om het gebrek aan een Verkenner of Finder op te vangen, is door gebruik te maken van Dropbox. Met de gratis service kunt u 2 GB aan gegevens opslaan in de 'cloud'. Voor deze dienst zijn prima apps ontwikkeld voor Android-toestellen en voor de iPhone, iPad en BlackBerry. U kunt Dropbox gebruiken als mappensysteem. Zet een bestand dat u ontvangt even weg op Dropbox, zodat u het later weer kunt oppakken. Dropbox is ook in veel andere apps geïntegreerd, zodat u bijvoorbeeld bestanden kunt opslaan en laden vanuit een tekstverwerker. Houd u wel rekening met de bestandsgrootte en de snelheid van de verbinding. Word-bestanden verplaatsen over 3G werkt natuurlijk prima, maar voor videobestanden hebt u eigenlijk een wifi-verbinding nodig - niet alleen vanwege de snelheid, maar ook om te voorkomen dat u uw datalimiet al snel overschrijdt. Een soortgelijke dienst is SkyDrive, dat werkt met uw Hotmail- of Live Mail-gegevens.

U kunt bestanden ook beheren door ze online te bewaren.

14. Remote desktop

Er is nóg een manier om al uw computerbestanden op een smartphone te gebruiken. Hiervoor laat u de bestanden gewoon waar ze zijn en gebruikt u uw telefoon slechts als 'dumb terminal' voor uw computer. Bij deze manier van werken wordt gesproken over 'Remote Desktop'. U gebruikt uw smartphone daarbij om de muis te besturen terwijl uw computer op een andere locatie aan staat. De bekendste app waarmee u dit bewerkstelligt, is Logmein. Er is inmiddels al een gratis variant van de app verschenen voor de iPhone, maar voor de Android-versie moet u nog steeds meer dan 20 euro neerleggen. Nadat u de clientsoftware op uw pc of Mac hebt geïnstalleerd, kunt u door de app op te starten gewoon aan het werk via uw smartphonescherm. U kunt dus Word of Excel opstarten en in deze programma's werken. Wel moet daarbij worden vermeld dat het, ondanks de handige besturing en de praktische snelkoppelingen, lastig is om langer dan tien minuten op deze manier te werken. Voor simpele bewerkingen is Remote Desktop vanaf uw smartphone echter een prima systeem. De app Teamviewer (zowel voor de iPhone als voor Android-toestellen gratis beschikbaar) biedt vergelijkbare functionaliteit.

Met Remote Desktop-apps kunt u Office op afstand gebruiken.

0 Reactie(s) op: Computeren op de smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.