Computeren op de smartphone

Door: Richard Borgman | 19 juli 2012 18:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

6. Videobestanden

Op Windows Phone 7-telefoons kunt u videobestanden met aardig wat veschillende formaten afspelen. De Lumia 800 - een toestel van Nokia - kan bijvoorbeeld overweg met videobestanden die wmv, h.264, mkv, mpeg 4 en 3gp als indeling hebben. Helaas zijn er nog niet erg veel apps voor Windows Phone 7 beschikbaar. Zeker op het gebied van video zijn er voor dit platform eigenlijk nog geen apps ontwikkeld waarmee uiteenlopende bestandsformaten kunnen worden afgespeeld of gecoverteerd. Wilt u een van de afwijkende bestanden op uw Windows Phone 7-toestel bekijken, dan zult u ze eerst moeten omzetten met conversiesoftware zoals HandBrake (zie tip 2), om ze daarna over te zetten naar de smartphone.

Er zijn weinig of geen mogelijkheden om afwijkende videobestanden af te spelen op uw Windows Phone 7-toestel.

7. Word-bestanden

Apple heeft zelf een aantal apps gemaakt die zeer populair zijn onder iPhone-gebruikers. Een van de mooiste en meest functionele voorbeelden daarvan is Pages, het tekstverwerkingsprogramma dat in dit geval volledig is toegespitst op mobiel gebruik. Pages heeft een eigen bestands-

indeling die ook prima kan worden gebruikt op de Mac. Toch zullen de meeste mensen bestanden van de doc- of docx-indeling blijven gebruiken, omdat Word uit het Microsoft Office-pakket voorlopig nog met afstand het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is. Gelukkig kunt u ook Word-bestanden eenvoudig openen in Pages. Daarbij zult u echter wel tegen het probleem aanlopen dat de inhoud van een Word-document af en toe niet helemaal correct wordt getoond. Niet alle functies van Word worden namelijk ondersteund door deze app. Daarom is het altijd een goed idee om een Word-bestand niet te complex te maken. Er zijn uitgebreidere pakketten beschikbaar waarmee de kans groter is dat uw Word-bestanden worden getoond zoals oorspronkelijk bedoeld, al moet u nooit verwachten dat dit in alle gevallen helemaal goed gaat. De bekendste apps waarmee u deze taken kunt uitvoeren zijn Quickoffice Pro en Documents To Go. Beide apps bestaan uit volledig mobiele Office-applicaties waarmee bijvoorbeeld zakelijke gebruikers veel functionaliteit aan de iPhone toevoegen. Goedkoop zijn deze apps overigens niet. Voor Quickoffice Pro moet u in de App Store 12 euro neerleggen, terwijl Documents To Go 8 euro kost.

Maak een Word-bestand niet te ingewikkeld, zodat de kans groter is dat het ook op andere - mobiele - platformen foutloos wordt geopend.

8. Word-bestanden

Naast Word omvat Office natuurlijk ook Excel en Powerpoint. Ook voor deze applicaties zijn prima en stijlvolle alternatieven ontwikkeld, in de vorm van Numbers en Keynote. Net als bij Pages moet worden opgemerkt dat u in deze apps bestanden maakt met de eigen indeling van Numbers en Keynote, en dat u tot op zeker hoogte presentaties en Excel-bladen kunt openen. Met name bij Powerpoint-presentaties kan het problematisch zijn om ze te tonen zoals ze zijn bedoeld, al leveren simpele presentaties meestal geen probleem. In theorie kunt u Powerpoint-bestanden openen in Keynote en Keynote-bestanden in Powerpoint, maar het is moeilijk hierop te vertrouwen. Om meer mogelijkheden te krijgen en bovendien geld te besparen, is het voor intensieve Office-gebruikers aan te raden om een van de eerder genoemde totaalpakketten, zoals QuickOffice Pro, aan te schaffen.

U kunt Powerpoint-presentaties openen in de Keynote-app, maar volledige compatibiliteit is niet gewaarborgd.

9. Word-bestanden

Ook als Android-telefoonbezitter kunt u ervoor kiezen extra apps te installeren, zodat u meer Word-bestanden kunt openen. Ook bij het Android-platform kunt u - net als iPhone-bezitters - terecht bij Quickoffice Pro. Met deze app kunt u ook Excel-bestanden openen. In Google Play - de app-markt van Android - betaalt u 11,57 euro voor de app, wat een behoorlijk fors bedrag is. Als u niet zeker weet of deze app wel uitkomst biedt, is er ook een gratis proefversie die zeven dagen lang volledige functionaliteit biedt. Andere apps die u op Android-toestellen kunt gebruiken zijn Kingsoft Office en OfficeSuite Pro 5. Ook handig is de officiële Google Docs-app. Omdat Google ook verantwoordelijk is voor het Android-besturingssysteem, kunt ervan uitgaan dat Android-telefoons perfect samenwerken met de Google-diensten. Met Google Docs voor Android kunt u Word-bestanden bekijken, bewerken en opslaan in de 'cloud'. De content blijft dan online staan. U kunt hem via de Google Docs-dienst eenvoudig delen met anderen.

U kunt Google Docs gebruiken om met Office-bestanden te werken.

10. Word-bestanden

Hoewel het Windows Phone-besturingssysteem aan een flinke opmars bezig is, zijn er vooralsnog veel minder apps voor beschikbaar dan voor de iPhone of voor Android-toestellen. Als u Word-documenten wilt openen en bewerken is dat niet zo'n heel groot probleem. Als u bijvoorbeeld een Nokia Lumia heeft, ziet u bij de apps dat Office Mobile standaard op uw smartphone staat. Een van de onderdelen in dit pakket is Microsoft Word Mobile. Vanzelfsprekend kunt u hiermee het gros van de Word-bestanden openen zoals ze oorspronkelijk zijn opgemaakt. Microsoft Word Mobile kan omgaan met bestanden in de indelingen doc, docx, dot, dotx, dotm, docm, txt en rtf. Toch kunt u er niet bij voorbaat van uitgaan dat u met werkelijk alle Word-documenten uit de voeten kunt. Zo kan het problemen geven als de tekst in een oude bestandsindeling van Word is opgeslagen. Ook Excel- en Powerpoint-bestanden kunnen worden geopend en bewerkt in Mobile Office.

Alleen Windows Phone-toestellen zijn standaard voorzien van een officieel Office-pakket.

0 Reactie(s) op: Computeren op de smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.