Computeren met meerdere monitoren

Door: Jeroen Horlings | 23 september 2011 16:23

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Werkt u op uw desktop of notebook al met twee monitoren? Zo niet, vind dan uit waarom u dat toch echt moet doen. Werkt u al wel met twee monitoren, dan kunt u het werken met meerdere monitoren optimaliseren.

1. Waarom meer dan één monitor?

Waarom zou u meer dan één monitor gebruiken? Wat u niet gebruikt mist u niet, maar in de praktijk blijkt dat mensen die met meerdere schermen werken, niet meer terug willen. Door een hoofd- en een sub-monitor te gebruiken, kunt u zich focussen op het primaire scherm (met bijvoorbeeld Word of een browser), terwijl op het secundaire scherm extra informatie staat, zoals bijvoorbeeld een tweede browser, uw e-mail of bijvoorbeeld Twitter. Sommige software, zoals Adobe Lightroom, Apple Aperture en Microsoft Visual Studio ondersteunen standaard het gebruik van meerdere monitoren.

Het werken met twee monitoren kan uw computerervaring verrijken doordat u beter kunt multitasken.

2. Oude monitor

U hoeft niet per se twee nieuwe monitoren tegelijk te kopen. In principe kunt u iedere willekeurige monitor aansluiten, zolang uw grafische kaart of notebook maar aansluitpunten heeft. En als het niet past, bestaan er converters van bijvoorbeeld DVI-naar-VGA waarmee het wel mogelijk wordt. U kunt dus ook best een oude, afgedankte monitor gebruiken als tweede scherm.

3. Resolutie

Als u twee verschillende monitoren gebruikt, hoe zit het dan met de resolutie? Het is praktisch als de resolutie identiek is (evenals de omvang van de schermen), maar dit is niet noodzakelijk. Als de resolutie van de tweede monitor lager is, komt een venster dat u versleept op een net iets andere positie te staan dan op het hoofdscherm. Hetzelfde geldt voor de muisaanwijzer, die waarschijnlijk niet rechtsboven of -onder kan 'passeren'. Overigens kunt u helemaal naar eigen wens de aansluiting van het tweede scherm instellen.

Meerdere monitoren met verschillende resoluties is niet ideaal, maar in principe geen probleem.

4. Instellingen

Een nieuw scherm wordt door Windows of Mac OS X automatisch gedetecteerd en geactiveerd. Maar u kunt dit ook naar wens instellen via Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Beeldscherm / Resolutie aanpassen (of rechtsklikken op het bureaublad en dan Schermresolutie). In Mac OS X kan dit via Systeemvoorkeuren / Beeldschermen. Er zijn diverse mogelijkheden. U kunt bepalen of het tweede scherm links of rechts van het hoofdscherm staat, of deze liggend of staand gebruikt moet worden en of het bureaublad horizontaal uitgebreid moet worden of dat u bijvoorbeeld een kopie van het hoofdscherm wilt.

Hoe uw computer omgaat met de tweede monitor kunt u geheel naar eigen voorkeur instellen.

5. Liggend of staand?

Het meest gebruikelijke is om beide monitoren 'liggend' te gebruiken, waarbij het bureaublad zich dus op de maximale resolutie horizontaal uitbreidt. Soms kan het echter handig zijn om het tweede scherm staand te gebruiken. Dit kan vooral interessant zijn wanneer deze een (veel) lagere resolutie heeft dan de hoofdmonitor. Uw monitor moet dit natuurlijk wel fysiek ondersteunen met een draaibaar scherm. Vooral voor een applicatie als Word of e-mail is een staand scherm niet onlogisch. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld drie monitoren staand te gebruiken (wat ergonomisch zelfs beter kan zijn dan drie horizontale breedbeeldschermen).

Een tweede monitor kan ook staand worden gebruikt.

0 Reactie(s) op: Computeren met meerdere monitoren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.