Cd-hoesjes maken met iTunes

Door: Dirk Schoofs | 18 mei 2010 10:48

How To

Vanuit iTunes is het een fluitje van een cent om van een afspeellijst een audio-cd te branden. Om zo’n zelfgebrande cd helemaal af te maken, kunt u een inlegvelletje voor een cd-doosje samenstellen met daarop de lijst van de nummers en uiteraard een hoesje. iTunes beschikt over een aantal ontwerpen waaruit u kunt kiezen. En voor mensen zonder kleurenprinter zijn er ook thema’s in zwart-wit.

1. Albumillustraties

Om inlegvel van een illustratie te voorzien, gebruikt u de functie om albumillustraties op te halen. Een afbeelding die u toekent aan een nummer, wordt in het digitale bestand opgenomen en maakt het bestand groter. Realiseer dat dit schijfruimte kost. Wanneer u een hoesafbeelding van 800 KB aan twintig nummers van een album toekent, kost u dat 16 MB extra. Links beneden vindt u een vierkant vak, dat bedoeld is om de illustratie te tonen en nieuwe toe te voegen. Om illustraties op te halen moet u over een (gratis) account in de iTunes Store beschikken. Muziek die u in de iTunes Music Store aanschaft, is sowieso voorzien van een illustratie. Gaat het om muziek van een andere bron dan selecteert u de gewenste nummers en u gebruikt de opdracht Geavanceerd / Albumillustraties ophalen. Als u wilt dat iTunes dit automatisch doet, kiest u Bewerken / Voorkeuren. Daar klikt u op Store en u schakelt de optie Ontbrekende albumillustraties automatisch downloaden in.

Informatie over nummers zonder informatie wordt naar Apple verstuurd.

2. Thema’s

Als iTunes geen illustratie vindt of als u de voorkeur geeft aan een ander plaatje, dan kunt u ook zelf afbeeldingen toevoegen. Sleep de afbeelding in het vak Illustratie. Tijdens het samenstellen van het inlegvel zal iTunes zich dan baseren op de door u geselecteerde afbeelding. In de linkerkolom selecteert u de afspeellijst die u zojuist op cd hebt gebrand. Misschien wilt u een specifieke afbeelding gebruiken die gekoppeld is aan een bepaald nummer. In dat geval selecteert u het nummer en kiest in het menu Bestand de opdracht Afdrukken. In het venster kiest u een thema. Sommige thema’s maken gebruik van het ‘album artwork’ dat u downloadt via de iTunes Music Store. Wanneer de afspeellijst is samengesteld uit verschillende albums kunt u met de Mozaïek-thema’s een collage maken van de bijbehorende illustraties. Zorg dat de papierrichting dwars is (landscape). Gebruik de knop OK zodat het gebruikelijke dialoogvenster voor afdrukken verschijnt.

iTunes plaatst zelf de illustratie en de inhoud op de juiste plaats.

3. Achterkant

Op de achterzijde van het vouwblad verschijnt dezelfde afbeelding, maar dan heel licht afgebeeld zodat de tekst leesbaar blijft. Wanneer u een thema hebt gekozen met een illustratie is er op de achterkant ruimte voor een lijst van 25 nummers. Zijn er meer tracks dan plaatst iTunes onder het 25ste nummer een regeltje met bijvoorbeeld “En 17 andere…”. Er zijn ook thema’s voor lange afspeellijsten. In het thema Lange afspeellijst (zwart-wit) produceert iTunes vier kolomen waar plaats is voor ongeveer 150 nummers.

Tijdens het afdrukken plaatst iTunes hulplijntjes die het makkelijker maken om het inlegvelletje perfect uit te snijden. Het is niet mogelijk om een achterkant met opstaande randjes te maken die u achter de tray van het doosje kunt aanbrengen. Dat is jammer. Hoewel, u kunt van de nood een deugd maken en voortaan dunne doosjes (slim line) gebruiken, die een stuk minder ruimte innemen.

iTunes kan een afspeellijst van maximum 150 nummers afdrukken op een inlegvel.

0 Reactie(s) op: Cd-hoesjes maken met iTunes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.