Bouw je eigen website met Wix en Impress.ly

Door: Dirk Schoofs | 04 december 2016 08:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

In één avond een professionele website bouwen die ook goed oogt op mobiele toestellen? Het kan, en je hebt er niet eens technische kennis voor nodig. We bekijken twee online tools waarmee je in een handomdraai je eigen, complete (!) website publiceert – inclusief multimedia, formulieren en zelfs een eigen webwinkel.

Wix: gratis bouwen, beheren en publiceren

Tip 01: Verkennen

Wix was al een populaire online webeditor, en met de recente update heeft deze tool zijn voorsprong op de concurrentie nog vergroot. De tool creëert responsieve designs waardoor de inhoud zich automatisch aanpast aan het scherm waarmee een bezoeker de site bekijkt. Aanmelden bij Wix is simpel: e-mailadres en een zelf gekozen wachtwoord opgeven zijn voldoende. Je kunt zelfs inloggen via je Facebook- of Google-account. Om het gemakkelijk te maken, werkt deze websitemaker met html5-templates volgens tien hoofdcategorieën die telkens nog subcategorieën hebben. Kies je bijvoorbeeld Portfolio en cv, dan krijg je als volgende keuze Portfolio, Cv’s of Persoonlijk. Voor elke keuze zijn er een hoop mooi uitgewerkte voorstellen. Om echt aan de slag te gaan, klik je op Bewerken. Lees ook: Gratis een website bouwen met Wix.

Tip 01 Iedere template kun je bekijken in desktopversie en in mobiele versie.

Tip 02: Achtergrond

Werken met sjablonen is waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier om aan een eigen site te beginnen, maar natuurlijk wil je dat jouw project er anders uitziet dan de voorbeeld-ontwerpen. In de editor pas je het uiterlijk van je website aan tot in de details. Begin met de homepage. Daar kun je als achtergrond een kleur selecteren maar ook een foto of een video. Die laatste zijn sobere geanimeerde achtergronden. Ieder element laat zich trouwens verregaand aanpassen. Kies je bijvoorbeeld voor een video-achtergrond, dan kun je de afspeelsnelheid aanpassen, je kunt de video bedekken met een patroon of kleur en je kunt de animatie in een lus laten draaien. Wil je de gekozen wallpaper ook op de volgende webpagina’s plaatsen, dan klik je onderaan op de functie Toepassen op andere pagina’s.

Tip 02 Bij de voorgestelde achtergronden herken je video aan het camera-pictogram.

Opslaan en publiceren

Terwijl je werkt, krijg je plots de boodschap dat het slim is je project regelmatig op te slaan. De websitemaker vraagt of je genoeg hebt aan een gratis domein bij Wix.com. In dat geval krijgt je een internetadres als http://jeinlognaam.wixsite.com/naamvanjewebsite. Heb je ooit een domeinnaam geregistreerd dan mag je in dit venster je eigen domeinnaam koppelen aan het Wix-project, maar daarvoor moet je wel overschakelen naar de betaalde variant. Vervolgens klik je op Nu publiceren en vanaf dat moment is je website bereikbaar voor de wereld. Voortaan gebruik je de knop Opslaan rechtsboven om je werk veilig te stellen. Het is trouwens ook mogelijk om eerst alles veilig op te slaan en de website pas te publiceren wanneer alles klaar is.

Een Wix-internetadres is gratis, net als de hosting.

Tip 03: Tekst

Verrassend voor een online editor is dat Wix de rechtermuisknop ondersteunt. Wil je bijvoorbeeld de titel van de homepage wijzigen, dan klik je er met rechts op zodat je de tekst kunt bewerken. En weer is het mogelijk een animatie toe te passen op zo’n titel. Zulke effecten mogen dan spectaculair ogen, maar om te vermijden dat je site op een kermis gaat lijken, spring je bij voorkeur zuinig om met dergelijke animaties. Wanneer je dubbelklikt op een tekstblok van de webpagina kom je bij de instellingen. Hiermee kun je de tekstgrootte, de tekstkleur, het lettertype, de uitlijning, de afstand en enkele grafische instellingen aanpassen. Op dezelfde manier plaats je ook de hyperlinks die doorschakelen naar andere webpagina’s. De set lettertypes waarover je beschikt, is trouwens bijzonder uitgebreid.

Tip 03 Het is mogelijk om tekstvakken van animaties te voorzien.

Tip 04: Afbeeldingen

Op dezelfde manier wijzig je de inhoud en vorm van de knoppen en uiteraard wil je de webpagina’s van eigen foto’s voorzien. Klik op een afbeelding in het sjabloon en gebruik de knop Afbeelding wijzigen. Op die manier kom je bij de fotobibliotheek die aanvankelijk leeg is. Met de functie Afbeelding kiezen selecteer je de afbeeldingbestanden op de harde schijf die je in dit project wil gebruiken. Of nog makkelijker, je sleept de afbeeldingen vanaf je harde schijf rechtstreeks in het mediavak van de bibliotheek. Wanneer de lijst afbeeldingen groeit, doe je er verstandig aan deze te ordenen in mappen. Het mogen bestanden zijn van het jpg-, png- of gif-formaat met een bestandsgrootte van maximum 15 MB per afbeelding. In de bibliotheek heb je trouwens ook toegang tot de collectie gratis afbeeldingen van Wix. Via de knoppen kun je de afbeelding verschuiven, uitsnijden, aanklikbaar maken en voorzien van effecten. Met de gereedschapsbalk wijzig je de grootte en positie van de elementen en om te vermijden dat je bepaalde elementen per abuis verplaatst, kun je hun positie vastzetten.

Tip 04 Via de zoekfunctie kom je snel bij een reeks bruikbare Wix-afbeeldingen.

Prijskaartje

Neem je het Wix-internetadres er voor lief bij, dan is het mogelijk om je website helemaal gratis te publiceren. Uiteraard zijn de opties in deze gratis formule beperkt. Wil je een eigen url gebruiken, dan zul je moeten kiezen voor een van de betaalde premiumpakketten, zelfs al heb je al een domein geregistreerd. In het goedkoopste pakket kun je een eigen domeinnaam koppelen en krijg je 500 MB opslagruimte; met het duurste pakket krijg je onder meer 20 GB aan opslag en een onbeperkte bandbreedte. Bovendien beschik je dan over de mogelijkheden een webshop te plaatsen en krijg je premium ondersteuning.

De vier premiumpakketten van Wix.

0 Reactie(s) op: Bouw je eigen website met Wix en Impress.ly

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.