Basisbegrippen iPhone en iPad uitgelegd - De verbindingen

Door: Richard Veenstra | 01 april 2014 08:45

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Als iPad-bezitter moet je over een grote woordenschat beschikken, getuige de vele moeilijke begrippen die je tegenkomt op je tablet of op de Apple-website. In deze reeks leggen we je uit wat deze woorden eigenlijk betekenen en wat je ermee kunt. Het eerste deel heeft het thema verbindingen.

Bluetooth

Bluetooth is een protocol waarmee verschillende apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Het voordeel van bluetooth is dat veel verschillende producten een bluetooth-optie hebben, zoals computers, autoradio's en smartphone-headsets. Nadeel is dat apparaten fysiek bij elkaar in de buurt moeten zijn, in de meeste gevallen mag de afstand maximaal 10 tot 30 meter zijn.

Je kunt bluetooth gebruiken om bijvoorbeeld bestanden uit te wisselen tussen apparaten of om je draadloze toetsenbord met je computer verbinden. Het bluetooth-protocol wordt steeds verbeterd, de laatste versie is 4.0. Belangrijk is dat beide apparaten met elkaar gekoppeld moeten worden voordat ze met elkaar kunnen communiceren. Dit doe je door bij Instellingen / Bluetooth de schuif aan te zetten, op het apparaat te tikken en de apparaten te koppelen.

Wifi

Wifi (ook wel Wi-Fi) is het protocol waarmee je met je iPad verbinding maakt met het internet. Technisch gezien doet je iPad dit niet zelf, je router maakt via een kabel (bijvoorbeeld glasvezel) verbinding met je provider. Doordat zowel je router als je iPad een wifi-module bevatten, kun je met je iPad de internetverbinding van je router oppikken.

Ben je verder van de router verwijderd, dan zal het signaal zwakker worden. Dit betekent dat je een tragere internetverbinding op je iPad hebt. Ook dikke muren en stalen constructies kunnen voor obstructie in je wifi-signaal zorgen. Er zijn ook wifi-versterkers te koop, deze zorgen ervoor dat je wifi-bereik zomaar vijftig tot honderd meter wordt uitgebreid. Het wifi-protocol wordt steeds geüpdatet en wordt aangeduid met 802.11a, b, g of n of ac.

Je iPad vindt meestal aardig wat verschillende wifi-netwerken.

AirPlay

Apple heeft zelf een aantal draadloze protocollen ontwikkeld om apparaten met elkaar te laten communiceren. AirPlay is bedoeld om draadloos audio en video te verzenden. Het zendende apparaat en het ontvangende apparaat moeten dit protocol beide begrijpen, anders werkt de overdracht niet.

AirPlay wordt bijvoorbeeld gebruikt om films vanaf je iPad naar een Apple TV te zenden of om muziek van Spotify op je iPad draadloos naar een AirPort Express te sturen. Dit laatste kastje sluit je met een kabel aan op je stereo-installatie. Sommige luidsprekers hebben ingebouwde AirPlay-functionaliteit, zodat je met je iPad draadloos en zonder vertraging muziek naar deze luidsprekers kunt sturen.

Vanuit de Spotify-app stuur je je muziek draadloos naar een AirPlay-compatibel apparaat zoals een Apple TV of Airport Express.

AirPrint

Sommige printers zijn uitgerust met een wifi-verbinding. Om bestanden draadloos vanaf je iPad te kunnen printen, heeft Apple AirPrint bedacht. Je printer en je iPad moeten beide op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld en de printer moet worden ondersteund door Apple. Een lijst met compatibele printers vind je hier.

Je hoeft op je iPad geen drivers te installeren, je tikt op de deel-knop en kiest voor Druk af. Achter Printer kies je je wifi-printer en eronder kies je hoeveel exemplaren je wilt afdrukken. Veel opties heb je met AirPrint niet, maar de verbinding is stabiel en werkt in bijna alle gevallen zonder verdere installatie van software.

Kies je wifi-printer en druk de afbeelding af via AirPrint.

AirDrop

Sinds iOS 7 kun je via AirDrop bestanden uitwisselen tussen je iOS-apparaten (iPad, iPhone, iPod touch). De overdracht van een bestand gaat via een wifi-netwerk, maar om een bestand te kunnen versturen of te ontvangen, moet je ook bluetooth aan hebben staan op je iPad. De detectie van apparaten in de buurt gaat namelijk via bluetooth, het verzenden zelf gaat via het snellere wifi-protocol. Dit om te verzekeren dat het verzenden veilig gebeurt.

Apple belooft bovendien dat de verbinding gecodeerd is en niemand dus ongewild jouw foto of bestand kan onderscheppen. Om AirDrop te gebruiken heb je minstens iOS 7 nodig op een iPad 4, iPad mini, iPod touch (5e generatie) of een iPhone 5, 5S of 5C.

Met AirDrop stuur je draadloos bestanden naar elkaar.

0 Reactie(s) op: Basisbegrippen iPhone en iPad uitgelegd - De verbindingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.