Back-up iTunes-bibliotheek

Door: Kees Krick | 20 januari 2012 16:02

How To

iTunes heeft een enorme bibliotheek waarin het muziek, films, boeken, apps en uw afspeellijsten bewaart. Die schat aan informatie wilt u vast niet kwijtraken. Met het programma TuneSwift kunt u er niet alleen back-ups van maken, maar de bibliotheek ook naar een schijf met meer ruimte en zelfs naar een andere (zoals een nieuwe) pc verplaatsen.

1. TuneSwift

Op CopyTrans zijn twee varianten van TuneSwift te vinden: in installer en een zip-bestand. Via de installer komt u in CopyTrans Control Center: een 'centrale hal' met meerdere CopyTrans-programma's. Hebt u sowieso geen interesse in iets anders dan TuneSwift, kies dan voor het zip-bestand. Pak dit uit in een nieuwe map en maak eventueel nog een snelkoppeling aan op het bureaublad. Voer vervolgens de snelkoppeling of het bestand CopyTransTuneSwift.exe uit. Aan de slag. Alhoewel? Ondanks dat de maker spreekt over een evaluatieversie, is dit programma in werkelijkheid een demo. U mag overal op klikken, tot het punt waarop het programma echt voor u aan het werk gaat, want dan moet u eerst een licentie kopen voordat u verder mag gaan. Een licentie koopt u online voor ongeveer vijftien dollar, dat is momenteel zo'n elf euro. Vervolgens gaat u in TuneSwift naar het tabblad Activeer, klikt daar op de gelijknamige knop en vult de gegevens in die u na betaling hebt ontvangen.

Pas na aanschaf van een licentie kunt u daadwerkelijk aan de slag.

2. Back-ups maken

U mag het programma op al uw computers installeren, kunt het gebruiken zo lang u wilt en komt gedurende een jaar in aanmerking voor gratis upgrades. Het hoofdscherm van TuneSwift blinkt uit in eenvoud. Via grote pictogrammen kiest u een actie: het overzetten van de iTunes-bibliotheek naar een ander systeem of het maken dan wel terugzetten van een back-up. We beginnen met het maken van een back-up door op tabblad Start op Backup te klikken. Is dit de eerste keer dat u TuneSwift gebruikt, kies dan voor Volledige backup om de hele iTunes-bibliotheek te bewaren. De volgende kiest u Recente wijzigingen, om alleen veranderingen te bewaren, dat gaat veel sneller. Het is wel verstandig om regelmatig een volledige back-up te maken, want daarmee versnelt u een mogelijke herstelactie. Klik voor nu op Volledige backup en geef aan waar de back-up bewaard moet worden (intikken of er naartoe bladeren via Surfen). Klik tot slot op Start Backup.

U kunt een volledige back-up maken of alleen de wijzigingen veiligstellen.

3. Bibliotheek overzetten

De iTunes-bibliotheek naar een andere locatie overhevelen, kan via een klik op het pictogram Overzetten. Geef daarbij aan of het doelsysteem een pc of Mac is. Kiest u PC (Windows), dan hebt u de mogelijkheid om een kopie van de bibliotheek naar een ander systeem over te brengen, of om de bibliotheek te verplaatsen naar een andere map of (externe) schijf op het huidige systeem. Om een kopie op uw nieuw aangeschafte pc te krijgen: klik op Nieuwe Computer, kies een map op een extern medium, klik op Start overzetten. In feite is dit hetzelfde als een gewone back-up maken, maar dan op een medium zoals een externe schijf of usb-stick. Zodra de kopie is voltooid, hangt u het opslagmedium aan de andere pc en klikt op Herstellen in TuneSwift, dat u uiteraard al wel op die pc moet hebben geïnstalleerd. Wijs de back-up aan op het externe medium en selecteer als de bibliotheek van iTunes zich niet op de standaard plek bevindt de juiste doelmap. Klik tot slot op Start herstellen.

De bibliotheek naar een nieuwe locatie op dezelfde pc verplaatsen, of kopiëren naar een andere pc.

0 Reactie(s) op: Back-up iTunes-bibliotheek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.