Zo stuur je audio naar meerdere geluidsuitvoeren in OS X El Capitan

Door: Lub Snoek | 21 december 2015 12:46

How To

Veel OS X-gebruikers hebben zich er al bij neergelegd; het is nou eenmaal onmogelijk om je audio naar meerdere speakersystemen te sturen. Je kan immers niet meer dan één geluidsuitvoer selecteren? Gelukkig kennen wij een trucje; voeg meerdere geluidsuitvoeren samen! Hier lees je hoe je dat doet.

Audio/Midi-configuratie

De truc bestaat dat je een virtueel uitvoerapparaat aanmaakt waarin beide speakersystemen zijn opgenomen. Hiervoor open je het programma Audio/MIDI-configuratie, die standaard in de map Hulpprogramma's zit. Je kunt het makkelijkst Spotlight openen door de Cmd-toets in combinatie met de spatiebalk in te drukken, vervolgens typ je 'Audio/MIDI-configuratie' (Audio/MIDI setup) en druk je op enter. Klik links onderaan op het plusteken en kies de opdracht Maak Multi-uitvoerapparaat aan.

Met het programma Audio/MIDI-configuratie maak je een virtueel uitvoerapparaat.

Samenvoegen

In het rechter vak selecteer je de apparaten die dit nieuwe virtueel Multi-uitvoerapparaat moet aansturen. Zet een vinkje bij ieder apparaat dat je wil laten klinken als je straks het Multi-uitvoerapparaat activeert. Als je bijvoorbeeld een set met een kabel hebt aangesloten maar ook verbonden bent met een systeem via AirPlay, vink je beide uitvoeren aan.

Wanneer je een audioapparaat selecteert, lees je bovenaan de samplefrequentie. Meestal staat die op 44100,0 Hz. Zorg dat ieder apparaat dezelfde samplefrequentie heeft.

Selecteer alle apparaten die je wilt gebruiken.

Afstellen

Als je de Audio/MIDI-configuratie sluit en je opent de Geluidsvoorkeuren zal je zien dat het nieuwe Multi-uitvoerapparaat vanaf nu in de lijst de speakers staat. Selecteer dit om de muziek van beide apparaten te laten klinken. Je zal merken dat het geluid op beide systemen op hetzelfde volume te horen is. Meestal kun je dat ter plaatse regelen met de volumeknop. Is dat niet het geval dan open je de Audio/MIDI-configuratie opnieuw en klik je in de linkerkolom op het nieuwe Multi-uitvoerapparaat. In de linkerkolom verschijnt ieder apparaat dat deel uitmaakt van de samenstelling. Klik op het apparaat waarvan je het volume wil aanpassen en regel het volume naar wens met het schuifje Master.

Je kunt per apparaat het volume aanpassen.

iTunes

In iTunes kun je zonder deze ingreep de muziek wel probleemloos sturen naar verschillende geluidssystemen. Hiervoor klik je boven in de balk op de rechthoek met het pijltje. Hierdoor opent zich een minivenster waar je de verschillende uitvoermogelijkheden kunt selecteren. Hier is het wel mogelijk om verschillende speakers tegelijk aan te duiden.

0 Reactie(s) op: Zo stuur je audio naar meerdere geluidsuitvoeren in OS X El Capitan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.