Apples winstmarge iPhone twee keer zo hoog als iPad

Door: andreas-udo-de-haes | 27 juli 2012 17:21

Nieuws

Alhoewel Apple's iPad een veel groter marktaandeel heeft dan de iPhone, is die laatste de ware melkkoe van Cupertino. Dat blijkt uit nieuwe rechtbankdocumenten.

De rechtszaak tussen Apple en Samsung, die aanstaande maandag los gaat, biedt al een schat aan nieuwe feiten en inzichten over beide bedrijven. Zo maakt Apple nooit apart de winstmarges bekend van zijn verschillende (mobiele) producten, maar dankzij geopenbaarde rechtbankdocumenten komt dat toch boven water.

Enorme winstmarge op iPhone

Wat blijkt? Apples winstmarge op de iPhone is twee keer zo hoog als op de iPad. Op elke iPhone maakt Apple gemiddeld 55 procent bruto winst, bij de iPad ligt de marge op zo'n 27 procent. Dat meldt Reuters op basis van ingediend bewijsmateriaal in de Apple vs Samsung-zaak in San Jose.

Uiteraard zijn ook de verkoopvolumes van de iPhone veel hoger dan de iPad. Zo blijkt de iPhone de afgelopen twee jaar goed voor ruim 33 miljard dollar omzet. De iPad zorgde in diezelfde periode voor 13 miljard omzet.

Nieuwe Galaxy melkkoe

Bij de aartsvijand Samsung is trouwens een vergelijkbare ontwikkeling te zien. Alhoewel de Koreaanse techreus al sinds jaar en dag duizend-en-één soorten apparaten en onderdelen produceert, hebben de Galaxy smartphones zich binnen twee jaar ontpopt tot dé grote melkkoe.

Maandag treffen Apple en Samsung in de rechtszaal. Apple eist 7,5 miljard dollar schadevergoeding van Samsung wegens grootschalige en doelbewuste inbreuk op Apple's ontwerp- en interfacepatenten op de iPhone en iPad. Samsung op zijn beurt eist miljarden aan achterstallige royalties van Apple op Samsung's essentiële UMTS-patenten.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apples winstmarge iPhone twee keer zo hoog als iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.