Apple wint strijd om nieuwe SIM-standaard

Door: andreas-udo-de-haes | 01 juni 2012 15:19

Nieuws

Het ontwerp voor de nieuwe generatie simkaarten, de nanosim, is definitief. Nokia's 'superieure' ontwerp is verworpen, Apple's 'eenvoudige' ontwerp is tot ETSI-standaard gekozen.

De hevige strijd om de volgende simkaart-standaard is voorbij. De werkgroep van standaarden organisatie ETSI, waarin alle belangrijke telefoonmakers en operators zitten, heeft ingestemd met het simpele ontwerp dat werd gepromoot door Apple. Daarmee wordt de vierde generatie simkaart eigenlijk alleen nog een stuk kleiner dan de huidige microsim, om precies te zijn veertig procent kleiner.

Moddergevecht en patentstrijd

De chip zelf blijft precies hetzelfde, en dat betekent dat de nanosim terugwaarts compatibel is met de huidige simformaten, meldt ETSI. Het meer radicale ontwerp van Nokia, in eerste instantie gesteund door RIM en Motorola, heeft het niet gehaald, ondanks een zware lobby en beschuldigingen van vuil spel over en weer. Patentkwesties spelen hierbij een centrale rol.

Het uiteindelijk ontwerp is te elfder ure nog aangepast om tegemoet te komen aan de kritiek dat de nanosim, wanneer die per ongeluk een kwartslag wordt gedraaid, precies past in de SIM-terminals van de meeste mobiele telefoons die nu op de markt zijn. Dit kan de simkaart en de telefoon beschadigen. Daarom is het uiteindelijke ontwerp iets groter gemaakt, en meet nu 12,3 bij 8,8 millimeter.

Wel push-push?

Nog weer later liepen RIM en Motorola over naar het andere kamp en lieten Nokia in de steek. Wel stelden ze voor om een cruciale functionaliteit van Nokia's ontwerp, de inkeping, over te hevelen naar Apple's ontwerp. Door de inkeping kan het kaartje namelijk in een gleuf vastklikken en worden verwijderd door te drukken, precies zoals een SD-kaartje. Dit heet push-push, en maakt een laatje, zoals Apple gebruikt in de iPhone en mogelijk heeft gepatenteerd, overbodig.

Het is nog niet bekend of dit laatste compromis het gehaald heeft, een woordvoerder van ETSI kan daar geen uitsluitsel over geven. De specificaties van de nieuwe SIM-standaard worden pas later door ETSI gepubliceerd.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple wint strijd om nieuwe SIM-standaard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.