Apple verwijdert 'jodenapp' uit App Store

Door: laura-liebregt | 15 september 2011 14:51

Nieuws

Apple verwijdert een omstreden applicatie uit de Franse App Store. De app 'juif ou pas juif' ('jood of geen jood') laat van 3500 prominenten zien of ze een joodse achtergrond hebben.

Voor 79 cent konden geînteresseerden sinds vorige maand de app downloaden. Er is te zien of de persoon in kwestie een joodse vader of moeder heeft of zich tot het Jodendom bekeerd heeft. Men kan op naam zoeken, of op categorie (acteurs, sporters, etc.).

Negatieve reacties

Onder andere 'Le Conseil représentatif des institutions juives de France' ('de Raad van Joodse Instellingen in Frankrijk, het CRIF), is tegen de applicatie in actie gekomen. Richard Prasquier van het CRIF laat weten dat de app totaal tegenstrijdig is met de regels van de Franse samenleving. Samen met organisatie SOS-Racisme is aan Apple gevraagd om de applicatie uit de App Store te verwijderen. Dat is inmiddels gebeurd.

Johann Levy, maker van de applicatie, snapt de ophef niet. “Ik heb goede bedoelingen. Ik ben zelf joods. Het doel was om joden een gevoel van trots te geven als ze zien dat een zakenman of beroemd persoon ook joods is."

Franse regelgeving

Het is in Frankrijk illegaal om databanken op te richten die godsdienst, seksuele geaardheid of etniciteit vastleggen. Alleen voor verenigingen of religieuze organisaties gelden er uitzonderingen op die wet.

SOS-Racisme vind dat Apple verantwoordelijk is voor een serieuze controle van toepassingen die in de App Store beschikbaar komen. De organisatie houdt Apple verantwoordelijk voor het verspreiden van software die inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer.

Nog wel in de Verenigde Staten

Apple heeft na de klacht van het CRIF en SOS-Racisme besloten de applicatie uit de Franse App Store te verwijderen. In andere landen, waaronder in de VS, zou de toepassing nog wel te downloaden zijn. Er is door actiegroepen opgeroepen om de app wereldwijd te verbieden.

In het verleden is Apple vaak bekritiseerd, omdat het bedrijf de regels rondom het accepteren en verkopen van applicaties in de App Store juist te streng zou toepassen.

0 Reactie(s) op: Apple verwijdert 'jodenapp' uit App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.