Apple patenteert vingerafdrukscan op iPad

Door: loek-essers | 30 september 2010 12:28

Nieuws

Apple heeft patenten verkregen op het gebruik van biometrische technologie in touchscreens. De technieken worden niet zozeer gebruikt voor beveiliging, maar eerder voor personalisatie.

Het patent heeft betrekking op een biometrische sensor voor draagbare apparaten. In de toekomst moet iedereen die in huis een iOS-apparaat oppakt automatisch zijn eigen profiel voorgeschoteld krijgen, meldt techsite Wired.

Het is de bedoeling dat de sensors een handafdruk bij aanraking vergelijkt met een opgeslagen afbeelding van die hand, waarna een persoonlijk profiel geladen kan worden. De sensors kunnen op elk van de oppervlakken van de apparaten worden geplaatst. Apple vroeg al in 2005 patent op de techniek aan.

Spannende spionnenfilms

Traditioneel worden biometrische scanners vooral gezien als een manier om de beveiliging te verbeteren. Bijvoorbeeld door middel van iris-scans en het scannen van vingerafdrukken. Deze technologie wordt nog niet breed ingezet, omdat hij nogal duur en niet nauwkeurig genoeg is. Vooral dat laatste is een punt van zorg bij beveiliging.

Dat blijkt ook uit een rapport van het Amerikaanse National Research Council waarin staat dat huidige biometrische sensors te feilbaar zijn voor dagelijks gebruik in de beveiliging. Voor beveiliging op hoog niveau is meer onderzoek vereist. Volgens Joseph Pato van HP Labs, een van de onderzoekers, is iedereen misleid door fantasieën uit spionnenfilms.

Mediaplayer

Wired analyseert dat de biometrische manier van het laden van profielen veel potentie heeft, maar dat er ook de nodige problemen kunnen zijn. Er zouden bijvoorbeeld problemen kunnen ontstaan als een hand verandert, bijvoorbeeld doordat iemand ouder wordt.

"Nee, de biometrische toekomst is waarschijnlijk geen wereld van ondoordringbare beveiligingsmuren die worden beschermd door perfecte technologie die alleen door de perfecte hack omzeild kan worden", concludeert de techsite. "In plaats daarvan is het een mediaplayer die 90 procent van de tijd weet dat je zoontje liever een film ziet dan Office spreadsheets."

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple patenteert vingerafdrukscan op iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.