Apple pakt door met de Mac App Store

Door: gregg-keizer | 06 januari 2011 13:53

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Software onder druk

Het enthousiasme onder ontwikkelaars is niet onverdeeld groot. Jon Gotow, president van software-ontwikkelaar St. Clair, verwacht bijvoorbeeld dat Mac-gebruikers een smaller software-aanbod tegemoet kunnen zien. “Ik begrijp waarom Apple allerlei beperkingen oplegt aan ontwikkelaars; om het een succes te maken moet de App Store net zo simpel en waterdicht zijn als de iOS-winkel. Maar door de beperkingen verdwijnt bijvoorbeeld de systeemsoftware, en nog allerlei andere zaken die populair zijn.”

St. Clair zit zelf in de categorie van de systeemsoftware. Hun Default Folder X programma voegt extra functionaliteit toe aan de Openen en Opslaan dialoogvensters op de Mac, en hun App Tamer voor laptops pauzeert toepassingen automatisch als ze niet gebruikt worden, om zo de CPU en de batterij te ontlasten. Dergelijke software zal Apple waarschijnlijk niet toelaten tot de Mac App Store.

Beperkingen

De richtlijnen van Apple’s Mac App Store bevatten 92 voorbehouden, waaronder een verbod op software die het admin wachtwoord van de gebruiker vereist, programma’s die geen “zelfstandige, enkele applicatie installatiebundels” zijn (zoals de eerder genoemde software die van Java afhankelijk is), en producten die een eigen update-mechanisme gebruiken in plaats van de service die door de App Store wordt geleverd (wat interessante gevolgen zou kunnen hebben voor anti-malware programma’s).

Die beperkingen plaatsen ontwikkelaars voor een moeilijke keuze: als ze de App Store links laten liggen en hun producten zelf direct aan de consument blijven aanbieden, missen ze de consumenten die naar de App Store zullen stromen vanwege het gemak. Het effect daarvan zal zich na verloop van tijd alleen maar zwaarder laten voelen.

Volgens Gotow zal een van de gevolgen zijn dat ontwikkelaars zelfcensuur gaan plegen. “Als je eenmaal een naam hebt opgebouwd is dat misschien anders, maar als ik nu net zou beginnen, zou ik een programma als Default Folder X niet meer ontwikkelen. Als je als ontwikkelaar net begint, waag je je niet meer aan software die niet wordt toegelaten tot de App Store.”

En Gotow heeft meer klachten. “Apple geeft ons geen enkele gebruikersinformatie, terwijl we dat echt nodig hebben, en ze staan ons niet toe geld te vragen voor upgrades, waardoor ze in feite stimuleren dat we wegwerpsoftware gaan produceren.”

De verwachting is dat software-ontwikkelaars meer en meer zullen inzetten op grote volumes tegen lage prijzen. Niet iedereen ziet daar een probleem in, maar voor Gotow is het een nachtmerrie: “Ik poep geen 10 apps per jaar uit,” zegt hij. “Ik bouw een product, introduceer het en verbeter het, en vervolgens onderhoud ik het een aantal jaren.”

Ondersteuning

Ondersteuning wordt mogelijk een ander probleem voor ontwikkelaars. Marc Edwards, director bij Bjango (leverancier van iStat Menus) noemt het “een ramp” dat Apple eigen regels oplegt voor upgrades. “Dat ze ons niet toestaan geld te vragen voor upgrades is tot daar aan toe, maar dat we geen ondersteuning mogen leveren voor oudere versies is rampzalig. Wat je creëert is een systeem waarin onze gebruikers ons waarschijnlijk zullen haten om iedere mijlpaal in de levenscyclus van een app, behalve na de oorspronkelijke release,” schrijft hij in een blog post. Overigens heeft Apple tot nu toe niet met zoveel woorden het bestaan van verschillende versies verboden, maar volgens Edwards volgt dat uit het feit dat “er geen enkele zinnige manier lijkt te zijn om twee versies van dezelfde app in de App Store te ondersteunen”.

Gotow houdt de hoop dat er wellicht nog het een en ander zal veranderen; tenslotte heeft Apple in de afgelopen twee jaar ook aan de iOS App Store het een en ander gewijzigd. “Ik zie nog wel gebeuren dat ze voor bepaalde soorten apps de admin wachtwoord restrictie laten vallen,” zegt hij. “Ik vermoed dat de Mac App Store nu meer restricties kent dan in de toekomst.”

Voorlopig blijven hij en andere Mac-ontwikkelaars de ontwikkelingen rond de Mac App Store in elk geval nauwlettend in de gaten houden. “Apple probeert iets nieuws, en ik denk dat gebruikers heel tevreden zullen zijn over de gebruikservaring in de App Store,” zegt Gotow. “Maar innovatie vind je meestal aan de grenzen van wat economisch interessant is. Daarin zit een van mijn grootste problemen met de App Store.”

0 Reactie(s) op: Apple pakt door met de Mac App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.