Apple ook in VS aangeklaagd om iPad-merknaam

Door: loek-essers | 24 februari 2012 11:01

Nieuws

Het Chinese Proview klaagt Apple ook in de VS aan. Apple zou een bedrijfje hebben opgestart om zo op slinkse wijze de merknaam iPad in handen te krijgen.

Het Chinese Proview International is in China houder van de merknaam "ïPad", en heeft daar meerdere rechtszaken lopen tegen Apple. Het bedrijf eist onder andere een im- en exportverbod voor iPads en 1,5 miljard euro schadevergoeding. In verschillende Chinese steden worden iPads al uit de winkels gehaald, dit gebeurt terwijl er nog een beroepszaak loopt.

Faillisement

Reuters bericht dat Proview, dat aan de rand van faillisement staat, vorige week ook in de VS een zaak heeft aangespannen tegen Apple. Proview beschuldigt Apple er van een apart bedrijf te hebben opgezet om zo onder valse voorwendselen de rechten op de merknaam iPad in handen te krijgen. Het gaat om het Britse bedrijfje IP Application Development (IPAD), die moest verhullen dat de verkochte merknaam in werkelijkheid in de handen van Apple zou komen.

IP Application kocht de merknaam volgens Proview van een dochteronderneming, die die merknaam verkocht zou hebben zonder toestemming van het moederbedrijf. Uit door AllThingsD gepubliceerde documenten blijkt dat dit waarschijnlijk niet waar is, en dat Proview wel degelijk direct afspraken heeft gemaakt met IP Application.

Valse beloftes

Terwijl de rechtszaak in China daar om draait, draait de zaak in Amerika om vals spel. Proview, die ooit een computer uitbracht onder de naam IPAD, voert aan dat het de merknaam nooit zou verkopen aan een concurrent. IP Application beloofde meerdere malen geen concurrent van Proview te zijn en dat ook niet te worden, maar waarom ze de merknaam dan wel wilden hebben, werd ook niet duidelijk, aldus Proview.

Nadat de deal rond was werd de merknaam doorverkocht aan Apple.Volgens Proview is dit spel van tevoren goed doordacht en was het bedoeld om de houder van de merknaam te misleiden. Er wordt een niet gespecificeerde schadevergoeding geëist.

Apple laat aan Reuters weten het wereldwijde recht op de merknaam iPad een aantal jaar geleden heeft gekocht, en dat Proview weigert zich aan de afspraken te houden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple ook in VS aangeklaagd om iPad-merknaam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.