Apple iPad 2

Door: Jeroen Boer | 30 maart 2011 10:37

Review

Het lijkt alsof de iPad altijd al in ons leven is geweest, maar het apparaat was nog geen jaar in Nederland te koop voordat Apple met iPad 2 op de proppen kwam. De iPad 2 bouwt voort op de iPad en is vooral dunner, lichter en sneller. Biedt de iPad 2 genoeg vernieuwingen om het eerste model te vervangen?

Op het eerste gezicht is er aan de iPad 2 weinig veranderd ten opzichte van de eerste versie. We zien een 9,7inch-scherm met een resolutie van 1024 x 768 met een grote inkijkhoek en een fraaie kleurweergave. Net als bij de iPad heeft het scherm op ons testmodel een zwarte rand waarbij de glasplaat helemaal doorloopt over de voorkant. In tegenstelling tot de iPad is de iPad 2 echter ook in het wit verkrijgbaar en dit geldt zowel voor de iPad met wifi als de iPad met wifi en 3G. Gekoppeld aan drie verschillende geheugencapaciteiten (16, 32 en 64 GB) heeft u dus de keuze uit 12 verschillende uitvoeringen. Een belangrijk voordeel van de iPad 2 is dat de tablet een stuk dunner en lichter is. Het lijkt misschien niet veel, een afname in dikte van 13,4 naar 8,8 mm, maar in de praktijk maakt die 4,6 mm veel uit. Daar komt nog bij dat de achterkant van de iPad 2 geen bolling meer kent waardoor het apparaat een stuk fijner vast te houden is. Het gewicht voor de 3G-versie is afgenomen van 730 gram naar 613 gram en het gewicht van de versie met alleen wifi is afgenomen van 680 gram naar 601 gram. Wij vergeleken de 3G-versies van de iPad en iPad 2 waarbij de afname van 117 gram, oftewel 16 procent lichter, zeker merkbaar is. Qua behuizing is de tweede iPad een stuk fijner dan de eerste versie.

Smart Cover

Voor de eerste iPad leverde Apple een hoes waarin de hele tablet verdween, en waarmee u de iPad op verschillende manieren op de tafel kon neerzetten. Voor de iPad 2 neemt Apple afscheid van de hoes en komt het met de Smart Cover: een flap die alleen de voorkant van het apparaat beschermt en hem tevens ‘schoonmaakt’. Gelukkig verliezen we niet de mogelijkheid om de iPad neer te zetten. De hoes is ineen te vouwen tot een piramidevorm, waarmee de iPad zowel neer te zetten, als in een lichte hoek neer te leggen. Bijzonder is de stevige magnetische bevestiging aan de zijkant van de iPad en de magnetische sluiting van de flap. Deze zet de iPad automatisch in slaapmodus wanneer u hem dichtklapt, en laat hem weer ontwaken bij het openen. Minder handig is dat de magneet niet sterk genoeg blijkt om de flap tegen de achterkant aan te houden, als u de flap naar de achterkant vouwt. Dit is vervelend bij het browsen met de iPad 2 in de hand. De Smart Cover kost 39 euro voor een uitvoering van polyurethaan en 69 euro voor een uitvoering van leer. De cover is er in verschillende kleuren.

Matige camera’s

Na de dunnere en lichtere behuizing is de meest in het oog springende verandering de toevoeging van twee camera’s. Eentje aan de voorkant voor FaceTime en een aan de achterkant voor foto’s en video’s. Helaas is de kwaliteit van beide camera’s niet om over naar huis te schrijven. De camera aan de voorkant is slechts een VGA-camera (640 x 480) en produceert een hoop ruis. Voor foto’s of filmen is deze camera absoluut niet geschikt, voor beeldbellen met FaceTime zal het voldoen. Helaas is de camera aan de achterkant ook niet bepaald van goede kwaliteit en is hij vergelijkbaar met de camera die we kennen van de iPod touch, helaas niet met de veel betere camera van de iPhone 4. Filmopnames gebeuren in een resolutie van 1280 x 720, oftewel 720p waarbij de filmpjes er redelijk uitzien. Foto’s hebben maar een resolutie van 960 x 720 en zijn naast klein, gewoon lelijk met veel ruis in beeld. De camera aan de achterkant werkt wel in FaceTime en is dus wel leuk om iets te laten zien aan degene waar u mee belt.

Sneller

Ook binnenin heeft Apple aan de iPad gesleuteld. De processor is nu een heuse dualcore, de Apple A5-processor. Dit is min of meer een dualcore-uitvoering van de processor in de eerste iPad, met dezelfde kloksnelheid van 1 GHz. De grafische kern die in de processor zit ingebakken is wel verbeterd en is volgens Apple negen keer krachtiger dan de grafische kern uit zijn voorganger. In combinatie met een verdubbeling van het interne geheugen naar 512 MB is de iPad 2 inderdaad merkbaar sneller dan de eerste iPad. Browsen op de iPad 2 voelt bijvoorbeeld soepeler aan en ook andere apps lopen beter. Het is allemaal niet twee keer zo snel, zoals Apple belooft, maar sneller is de iPad 2 in ieder geval wel. Ook nieuw ten opzichte van de iPad 1, is de toevoeging van een gyroscoop: een sensor waarmee de iPad 2 precies kan bepalen in welke hoek het apparaat zich bevindt. In combinatie met de versnellingsmeter die al in de eerste iPad zat, moet dit vooral leukere spellen gaan opleveren. Overigens heeft de iPhone 4 ook een gyroscoop. We zien met Apples eigen iMovie trouwens al de eerste app die alleen geschikt is voor iPad 2 en we vermoeden dat er meer apps zullen volgen.

Apple Digital AV Adapter

De iPad 2 kan alleen informatie op een HD-televisie of monitor weergeven met behulp van de Apple Digital AV Adapter, die een HDMI-poort toevoegt aan de iPad 2. Het beeld zag er op onze televisie prima uit en ook filmpjes zijn goed te bekijken. Een handige accessoire voor wie wil presenteren met bijvoorbeeld Keynote. Op de eerste iPad werkt de adapter ook, maar wordt de interface niet op televisie getoond. U kunt hem dan alleen gebruiken voor het kijken van video.

Conclusie

De iPad 2 doet er bij vanalles een schepje boven op de originele iPad en is daarmee zonder meer een betere tablet, en momenteel wat ons betreft de beste tablet op de markt. Het apparaat is immers dunner, sneller, heeft twee camera’s en kan al het beeld op de televisie tonen (zie kader ‘Apple Digital AV Adapter’). Als u echter al een iPad hebt en het apparaat voornamelijk gebruikt voor browsen, dan zouden we niet meteen naar de winkel rennen voor de nieuwe uitvoering. Het (overigens uitstekende) scherm is namelijk precies hetzelfde gebleven en de browserervaring is dan ook grotendeels gelijk. Wie echter nog geen tablet heeft, koopt met de iPad 2 zonder meer de beste tablet van dit moment.

Apple iPad 2

Prijs € 479,- (16 GB); € 579,- (32 GB); € 679,- (64 GB); € 599,- (3G 16 GB); € 699,- (3G 32 GB); € 799,- (3G 64 GB)

Kleur Zwart of wit, alle modellen

Taal Nederlands

Scherm 9,7 inch IPS-scherm met led-verlichting, 1024 x 768

Camera’s Voorkant VGA (640 x 480) en achterkant HD (1280 x 720)

Afmetingen 241,2 x 185,7 x 8,8 mm

Gewicht 601 gram (wifi) of 613 gram (wifi + 3G)

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth 2.1 + EDR, daarnaast gps en 3G in het 3G-model

Aansluitingen Apple dock connector, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting

Accuduur Ongeveer 10 uur

Oordeel 8/10

Pluspunten

Dun

Goed scherm

Minpunten

Erg matige camera’s

0 Reactie(s) op: Apple iPad 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.