Apple geeft openheid over werkomstandigheden bij leveranciers

Door: Wouter Hoeffnagel | 14 januari 2012 16:43

iPad

Apple heeft een rapport vrijgegeven waarin het bedrijf de werkomstandigheden bij haar leveranciers bespreekt. Daarnaast heeft het bedrijf een lijst gepubliceerd met 156 leveranciers. De stap is opvallend, aangezien Apple doorgaans weinig loslaat over haar leveranciers.

Dit schrijft The Wall Street Journal. Apple heeft het document (PDF) vrijgegeven onder druk van activisten in zowel de Verenigde Staten als andere landen. Het document is 27 pagina's lang en is gebaseerd op 229 onderzoeken bij fabrieken waar werk uit wordt gevoerd voor Apple. In het rapport stelt Apple dat het bedrijf druk heeft uitgeoefend op leveranciers, waardoor deze gestopt zijn met discriminerende screeningen voor medische aandoeningen of zwangerschap.

Daarnaast schrijft Apple dat uit de onderzoeken naar voren is gekomen dat 112 fabrieken gevaarlijke chemische stoffen niet op de juiste manier opslaan, verplaatsen of behandelen. Het bedrijf belooft stappen te nemen om de omstandigheden in de fabrieken te verbeteren en beter in de gaten te houden. Apple zegt daarom deel te gaan nemen aan de Fair Labor Association en gaat akkoord met het monitoren van de werkomstandigheden door een onafhankelijke partij.

Apple wil ook meer onderzoek doen naar de werkomstandigheden in fabrieken in Maleisië en Singapore en haar educatieprogramma voor werknemers van haar leveranciers uitbreiden. In een aparte lijst (PDF) noemt Apple 156 leveranciers bij naam. Apple stelt dat deze leveranciers 97 procent van alle materialen leveren, onderdelen fabriceren en apparaten in elkaar zetten.

Al langer krijgt Apple kritiek op de werkomstandigheden bij haar leveranciers. Zo werd in december 2010 een rapport gepubliceerd waarin Apple werd bekritiseerd wegens de slechte werkomstandigheden bij haar leverancier Foxconn. Ook staakte in november 2011 ongeveer duizend medewerkers in een fabriek in het Zuiden van China wegens slechte werkomstandigheden. In december 2011 vielen er doden en gewonden bij een ontploffing een fabriek Pegatron Technology. Ook zouden medewerkers van Foxconn in november 2010 ziek zijn geworden na het fabriceren van touchscreens.

0 Reactie(s) op: Apple geeft openheid over werkomstandigheden bij leveranciers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.