Apple gaat energie opwekken met wind tijdens windstiltes

Door: Wouter Hoeffnagel | 28 december 2012 14:57

Mac

Een bekend probleem van duurzame energiebronnen als de zon of de wind is dat beide niet continu stroom leveren. De zon schijnt immers niet 24 uur per dag en ook de wind kan gaan liggen. Ook Apple kampt bij zijn iCloud-datacenter met dit probleem. Het bedrijf werkt daarom aan een oplossing waarbij de wind wel continu energie levert.

Een patentaanvraag van Apple onthult dat Apple werkt aan een manier waarmee het opwekken van schone wind-energie niet langer afhankelijk is van de aanwezigheid van wind. Doorgaans wordt in een windmolen energie opgewekt door de wieken via een as te verbinden met een dynamo. De dynamo genereert dus alleen energie als de wieken van de molen daadwerkelijk draaien.

Vloeistof opwarmen

Apple stapt in zijn eigen ontwerp van dit principe af en gebruikt de as om met behulp van wrijving hitte te generen. Deze hitte warmt een vloeistof op, die kan worden opgeslagen. De vloeistof draait vervolgens een stoomturbine aan, waarmee energie wordt opgewekt. De technologie kan hierdoor dus altijd, ook als het windstil is, worden ingezet om schone energie op te wekken.

De nieuwe technologie stelt Apple in staat meer duurzame energie te generen voor zijn iCloud-datacenter, waardoor deze het milieu minder belast. Het bedrijf is al langer bezig met het inzetten van duurzame energiebronnen voor zijn megadatacenter in Maiden, North Carolina in de Verenigde Staten. Zo is het datacenter voorzien van een enorm veld met zonnepanelen. Het bedrijf verdubbelde onlangs de hoeveelheid brandstofcellen van Bloom Energy bij het datacenter.

0 Reactie(s) op: Apple gaat energie opwekken met wind tijdens windstiltes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.