Apple én Samsung verliezen in Zuid-Korea

Door: henk-jan-buist | 24 augustus 2012 09:15

Nieuws

De rechtbank in Zuid-Korea oordeelt dat Apple en Samsung elkaars patenten schenden. Als gevolg daarvan verdwijnen er zowel smartphones van Samsung als toestellen van Apple van de markt.

Een Zuid-Koreaanse juridische strijd, zoals Apple en Samsung in zoveel landen voeren, is voor beide partijen uitgelopen op een drama. De rechtbank oordeelt dat Apple een aantal 3G-patenten van Samsung schendt. Maar Samsung maakt weer inbreuk op een grafisch effect van de iPhone. Beide partijen zijn vervolgens veroordeeld wegens patentinbreuk.

Niet te verwarren

Persbureau Reuters meldt dat de rechtbank niet verwacht dat klanten de iPhone nu echt verwarren met een Galaxy S II. Klanten houden in de winkel rekening met allerlei factoren, zoals prijzen, providers en besturingssystemen, waardoor consumenten de twee niet snel met elkaar zullen verwarren.

Een rechter stelt bovendien in de uitspraak dat er niet zoveel radicale ontwerpverschillen kunnen worden aangebracht in twee mobiele apparaten die allebei met touchscreens werken. “Er zijn een hoop overeenkomsten in het ontwerp van de iPhone en Galaxy S, zoals afgeronde hoeken en grote schermen", stelt de rechter in Seoul. “Maar deze overeenkomsten zien we ook in eerdere producten terug."

Beide partijen verliezen

In totaal worden 10 producten geweerd van de Zuid-Koreaanse markt, waaronder de Galaxy S II, iPhone 4 en iPad 2. Omdat de mobiele markt in het land vrij klein is en de fabrikanten daarom niet veel financiële schade hebben geleden, zijn de schadevergoedingen die beide partijen elkaar moeten betalen beperkt tot enkele tienduizenden euro's.

Omdat de impact dus vrij beperkt is, is de zaak vooral van symbolisch belang voor Samsung in Apple. Momenteel bepaalt een jury in de Verenigde Staten over het lot van de twee fabrikanten.

De Amerikaanse rechter Lucy Koh waarschuwde de twee kemphanen dat als ze hun gevecht doorzetten, beide partijen gevaar lopen. De ruziemakers sloegen deze waarschuwing in de wind. Als deze jury tot een soortgelijk oordeel komt als in Zuid-Korea, kan de uitspraak grote financiële gevolgen hebben voor zowel Samsung als Apple.

0 Reactie(s) op: Apple én Samsung verliezen in Zuid-Korea

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.