Apple eist verbod op Galaxy Nexus

Door: andreas-udo-de-haes | 13 februari 2012 10:40

Nieuws

Apple eist in de VS een verbod op de Samsung Galaxy Nexus, die 4 patenten zou schenden. En legt tegelijk een bom onder de patentzaken van Motorola tegen Apple.

Apple schakelt weer een tandje bij in de wereldwijde patentoorlog. Het concern eist voor de rechter in Californië een verkoopverbod van het vlaggenschip van Android: de Galaxy Nexus.

Google op de korrel

Volgens Apple maakt dit toestel inbreuk op ten minste vier van haar patenten. Zoals in eerdere zaken gaan de claims van Apple vooral over elementen van de grafische interface en het besturingssysteem. Maar aangezien de Galaxy Nexus een basisversie van Android 4.0 draait, zonder toevoegingen van fabrikanten, is dit de meest directe aanval op Android tot nog toe. Te meer daar het toestel door Google zelf, samen met Samsung, is uitgebracht.

Volgens patentexpert Florian Müller brengt Apple vier sterke patenten in stelling, waaronder twee die gaan over het slim presenteren en automatisch aanvullen van een zoekmachine.

Motorola schendt contract

En terwijl Apple het vlaggenschip van Android op de korrel neemt, doet het tegelijkertijd een ingenieuze poging de aanvallen op zijn eigen vlaggenschip, de iPhone 4S, te smoren. Motorola voert namelijk in Duitsland meerdere processen tegen de laatste iPhone, met enig succes.

Apple zegt nu bewijs te hebben dat al deze zaken op drijfzand zijn gebaseerd, omdat de 3G-patenten die Motorola in stelling brengt al zijn afgedekt door Qualcomm, de fabrikant van baseband chipsets, die ook in de iPhone 4S zitten.

Apple start nu in de VS een rechtszaak tegen Motorola wegens contractbreuk met Qualcomm. Motorola heeft namelijk begin 2011 eenzijdig tegen Qualcomm gezegd dat het licentiecontract Apple's gebruik van Qualcomm's chips niet meer dekt. Qualcomm zelf heeft aangegeven dat dit onterecht is.

Patentmachtsmisbruik

Niet alleen onterecht, ook oneerlijk, stelt Apple. Want andere mobielmakers zijn wel automatisch gedekt door Qualcomm, alleen Apple expliciet niet. Dat is in flagrante strijd met de verplichtingen die Motorola heeft aangaande deze cruciale patenten, de zogenaamde FRAND-voorwaarden. Die bepalen dat houders van cruciale patenten niemand een licentie mogen weigeren.

Deze FRAND-kwestie speelt een steeds prominentere rol in de patentoorlog, omdat het toch inzetten van de cruciale patenten om een rivaliserend product van de markt te weren mogelijk machtsmisbruik is. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of Samsung zich daar schuldig aan maakt.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple eist verbod op Galaxy Nexus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.