Apple eist 7,5 miljard schadevergoeding van Samsung

Door: andreas-udo-de-haes | 24 juli 2012 16:40

Nieuws

Apple eist in de patentzaak tegen Samsung in de VS een schadevergoeding van 2,525 miljard dollar, oplopend tot 7,5 miljard. En Samsung's UMTS-patenten zijn maximaal 1 cent waard per iPhone waard.

In de cruciale patentzaak tussen Samsung en Apple in de VS komt Apple met een schadeclaim van 2,525 miljard dollar, mogelijk oplopend tot 7,5 miljard dollar.

Het gros, zo'n 2 miljard dollar, zijn winsten die Samsung op onrechtmatige wijze heeft verkregen met de verkoop van Galaxy smartphones en tablets die inbreuk maken op Apple's ontwerprechten en patenten.

Illegale miljardenwinsten

Apple zelf schat dat het door de sterke opkomst van Samsung zo'n 500 miljoen dollar aan winsten is misgelopen, plus royalties van 25 miljoen. Dat staat in een rechtbankdocument (zie onderaan) dat Apple heeft ingediend, ontdekt door patentblogger Florian Müller.

Het grootste bedrag komt dus van vermeend onrechtmatige winsten van Samsung zelf. Dat bedrijf is namelijk Apple voorbij gestreefd op de smartphonemarkt. Volgens de Amerikaanse wetten moet een bedrijf dat duidelijk inbreuk maakt op de patenten van een ander zijn complete winst over het inbreukmakende product inleveren. De totale winst die Samsung in de VS zou hebben gemaakt met de Galaxy smartphones en tablets is zwartgelakt, maar als de andere schadebedragen van de totaaleis worden afgehaald, komt het neer op 2 miljard dollar.

Recht op driedubbele schade

Samen met Apple's eigen schade van 500 miljoen, plus nog 25 miljoen van achterstallige royalties, eist Apple in totaal dus 2,525 miljard van Samsung.

De daadwerkelijke schadeclaim kan nog drie keer zo hoog worden, zo'n 7,5 miljard dollar. Dit omdat volgens Apple Samsung willens en wetens inbreuk heeft gepleegd. In de VS heeft de klager dan recht op driedubbele schadevergoeding.

Als Apple in het gelijk wordt gesteld zal het een permanent verbod vragen op Samsung's producten zoals de Galaxy Nexus en de Galaxy Tab 10.1.

1 cent per iPhone voor UMTS-patenten

Omgekeerd stelt Apple dat de bedragen die Samsung wil hebben voor het gebruik van zijn UMTS-patenten exorbitant zijn. Mocht het al moeten betalen, dan berekent Apple een maximale royalty van een halve cent per patent per toestel. Dat is volgens Apple redelijk, omdat Samsung in totaal maar 5 procent van alle standaard-essentiële UMTS-patenten bezit. Eerder werd bekend dat Samsung 2,4 procent van de verkoopprijs van een iPhone of iPad eist, dus zo'n 12 dollar per apparaat.

Apple benadrukt echter dat de royalty geen percentage van het hele toestel moet zijn, maar alleen van de basebandchip. Aangezien Samsung in de Amerikaanse rechtszaak uiteindelijk twee UMTS-patenten inzet, is Apple maximaal bereid om 1 cent per iPhone of iPad te betalen.

UPDATE: Informatie over driedubbele schadeclaim toegevoegd, totaal kan oplopen tot 7,5 miljard dollar.

Apple Trial Brief

0 Reactie(s) op: Apple eist 7,5 miljard schadevergoeding van Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.