Apple discrimineert webapps

Webapps blijken op de iPhone en iPad gemankeerd als ze direct vanuit het homescreen worden gestart. Het lijkt erop dat Apple webapps bewust benadeelt.

Het prestatieverschil geldt zowel voor de opstartsnelheid van webapps als voor het functioneren ervan. De oorzaak is in wezen de nieuwe, snellere JavaScript-engine (Nitro) die Apple net heeft verwerkt in zijn mobiele besturingssysteem. Die blijkt alleen van toepassing op webapps ín Safari. Webapps die worden gestart via een homescreen-link kunnen 'buiten' Safari draaien, dus zonder de adresbalk en navigatieknoppen van de browser. Zie de gallery hierover.

De Nitro-engine komt mee in de nieuwste versie 4.3 van iOS, die vorige week is uitgekomen. Surfen wordt daarmee een stuk sneller. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe iPad 2, maar ook voor de iPhone 4, 3GS en de eerste iPad. De iPhone 3G valt buiten de boot; iOS 4.3 werkt niet op die versie van Apple’s smartphone.

Langzamer

De discriminatie van webapps die niet in de browser worden gestart, is ontdekt door de Britse ict-nieuwssite The Register. Die heeft samen met app-developers onderzoek gedaan naar deze kwestie. “Het is niet duidelijk of deze bugs per ongeluk zijn ingevoerd, of dat ze bewust geïntroduceerd zijn door Apple”, schrijft The Register.

Webapps draaien grofweg twee tot tweeënhalf keer zo langzaam ‘buiten’ de browser dan in Safari. iOS biedt al geruime tijd de mogelijkheid om websites en –apps op te slaan als een link (vergelijkbaar met een browserbookmark of -favoriet) op één van de homescreens waar iPhones en iPads ook apps tonen. Daar zijn apps, webapps en sites direct te lanceren.

3 hordes

De bugs zijn door de developers gemeld bij Apple. Het is niet bekend of de iPhone-maker deze fouten gaat aanpakken. The Register heeft geen antwoord gekregen van Apple op meerdere verzoeken om informatie en ook vragen van Webwereld staan nog uit.

Het gaat in totaal om drie bugs. Ten eerste de ‘oude’ JavaScript-engine die bestaat naast de nieuwe die alleen in Safari werkt. Ten tweede het gemis aan html-caching voor ‘homescreen-webapps’ waardoor die html-applicaties alleen in Safari gebruik kunnen maken van de offline functies van html5. En ten derde het ontbreken van Apple’s nieuwe asynchrone modus voor de weergave (rendering) van webapps.

De eerste bug zorgt voor het lagere prestatieniveau als webapps vanaf het homescreen worden gestart. De tweede fout verhindert het überhaupt starten van een webapp als een iOS-apparaat offline is, bijvoorbeeld wanneer de vliegtuigmodus aanstaat. En de derde bug zorgt er volgens The Register voor dat webapps er minder goed uitzien.

App Store voortrekken

Het lagere prestatieniveau van webapps werpt volgens The Register hoe dan ook een drempel op voor webapps als alternatief voor reguliere iOS-apps. Apple vangt voor betaalde apps 30 procent van de omzet, ook voor in-app verkochte content. Webapps omzeilen de hele iTunes App Store en de daarvoor geldende voorwaarden. Ironisch genoeg is de eerste iPhone in 2007 gelanceerd met nadruk op webapps; Apple had toen nog geen app store.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten