Apple behoudt Thunderbolt-voorsprong

Door: Jasper Bakker | 16 september 2011 07:51

Nieuws

Apple is zeker van zijn voorsprong met de nieuwe verbindingstechnologie Thunderbolt. Intel toont een prototype voor Windows-pc's, die pas in 2012 uitkomen.

Daarmee heeft Apple minstens een jaar lang het rijk voor zichzelf. Het gezamenlijk met Intel ontwikkelde Thunderbolt is in februari dit jaar uitgekomen en zit tot op heden in Macs. Alleen Sony heeft een topmodel pc-laptop uitgebracht met deze snelle datapoort. Intel toont nu op zijn conferentie IDF (Intel Developer Forum) prototype-pc's met Thunderbolt-verbindingen. De eersten daarvan komen in 2012 op de markt, waarbij niet is gezegd of dat begin komend jaar is.

Twee pc-makers

Acer en Asus zijn de eerste pc-producenten die Thunderbolt invoeren in hun computers, onthult Intel. Het is nog niet bekend wanneer precies en of dat dan eerst alleen in topmodellen zal zijn. Andere pc-makers zijn niet genoemd, maar Intel-topman Mooly Eden stelt in zijn presentatie (PDF) dat Thunderbolt “in meer en meer systemen zal opduiken".

Hij heeft op IDF een Windows-pc gedemonstreerd die via een Thunderbolt-kabel is verbonden met een externe ssd (solid state drive), van Intel zelf. Vanaf dat opslagstation zijn vier HD-videostreams ongecomprimeerd doorgevoerd naar de pc die de video's afspeelt. De daarbij gehaalde doorvoersnelheid is 700 Megabyte per seconde (MBps).

Voorlopig geen glas

De prototype-opstelling, bestaande uit een kaal PCI Express-bord met ssd-insteekkaart en Thunderbolt-kaart, is te zien bij de Britse ict-nieuwssite The Inquirer. Komend jaar komt Intel ook met goedkopere Thunderbolt-chipsets, die qua prestaties het equivalent zijn van de huidige twee varianten in desktop-Macs en in MacBooks.

Overigens wordt de volledige potentie van Thunderbolt niet benut doordat er koperen in plaats van glasvezelkabels worden gebruikt. Het was oorspronkelijk wel Intels bedoeling om gelijk voor glasvezel te gaan. Het bedrijf laat nu weten dat optische verbindingen nog jaren kunnen uitblijven. “Koper blijkt succesvoller dan gedacht", zegt Intel-topman Dadi Perlmutter in een interview met Webwerelds Amerikaanse zustersite ComputerWorld.com.

UltraBooks

De IDF-presentatie van algemeen directeur Mooly Eden ging na de niet onderbouwde mededeling over Thunderbolt “in meer en meer systemen" snel over op de Haswell-processors. Die enerziezuinige chips moeten in 2013 uitkomen, zullen volgens Intel de pc 'opnieuw uitvinden' en 'de Ultrabook-transformatie afmaken'. De UltraBook is het pc-antwoord, van Intel, op de MacBook Air: dun, licht, lang draaiend op één acculading en toch krachtig. Dat laatste in tegenstelling tot netbooks, die ook flink goedkoper zijn dan de beoogde 'netbook 2.0'.

UltraBooks die op IDF zijn getoond, bevatten nog geen Thunderbolt-poorten. Dat zijn binnenkort uitkomende modellen van Acer, Asus, Lenovo en Toshiba. Intel showt op IDF ook UltraBooks van minder bekende merken, zoals Pegatron en Inventec. Intel heeft de merknaam geclaimd en legt de pc-makers strikte minimumeisen op voor de gebruikte hardware. Daarbij geeft de chipmaker ook financiële steun.

Intel showt op IDF diverse aankomende UltraBooks, allemaal zonder Thunderbolt wat MacBooks wel hebben:

[youtube]utz8DGgIw30[/youtube]

0 Reactie(s) op: Apple behoudt Thunderbolt-voorsprong

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.