App van de week: WhatsApp Messenger

Door: onno-karman | 22 januari 2010 09:00

Review

Zo nu en dan verschijnen er in de iTunes App Store van die apps waar je alleen maar heel enthousiast van kunt worden. WhatsApp valt zeker in die categorie en hij heeft dan ook een prominente plaats op mijn eerste thuisscherm gekregen. Met WhatsApp kun je tekstberichten versturen naar andere iPhonegebruikers, zodat gewone smsjes overbodig worden.

De manier waarop Apple sms'en op de iPhone heeft vormgegeven is natuurlijk al behoorlijk revolutionair. Waar op andere telefoons en smartphones alle sms'jes 'ouderwets' op volgorde van binnenkomst in je smsbox verschijnen, toont de iPhone deze gecombineerd als een chatgesprek. Links zie je de sms'jes die je ontvangt, aan de rechterkant staan de sms'jes die jij verstuurt. Briljant!

WhatsApp Messenger

Maar WhatsApp Messenger tilt dit naar een nog hoger niveau. Het is een kruising tussen sms'en, mms'en (inclusief push-notificatie) en live chat. Het werkt natuurlijk alleen als zowel jij als je vriend(en) de app hebben, maar dan werkt het ook echt perfect.

Na installatie van WhatsApp, kun je in je contactenlijst zien wie van je vrienden, kennissen en collega's deze app ook hebben. Je hoeft hen alleen maar even een verzoekje te sturen om jou toe te voegen aan hun vriendenlijst, daarna kun je met elkaar berichten uitwisselen. En als je vrienden, familie of collega's wilt attenderen op WhatsApp, dan kan dit natuurlijk ook vanuit WhatsApp. Er wordt dan een standaard e-mailtje aangemaakt, met een link naar de iTunes App Store waar ze de app kunnen downloaden.

Van sms naar chat

Het werkt eigenlijk net zoals gewoon sms'en. Je stuurt een bericht naar een vriend die ook een iPhone met WhatsApp heeft en deze krijgt daar een melding van middels een push-bericht. Wanneer hij dan vervolgens WhatsApp opent om het bericht te lezen, dan zie je dat hij 'online' komt. Op het moment dat jullie tegelijkertijd 'online' zijn, dan schakelt WhatsApp over naar een chatmodus en kun je live met elkaar chatten. Net zoals je van chatten met bijvoorbeeld Windows Live Messenger gewend bent, kun je zien dat de ander een bericht aan het typen is. Dit wordt bovenin het scherm getoond.

Als je beiden online bent, dan kun je live met elkaar chatten.

Foto's, video's en geluidopnames

Wat deze app echt briljant maakt, is dat je vanuit WhatsApp ook direct een foto, video of geluidsopname kunt maken en doorsturen. En dat kan reuzehandig zijn. Stel dat je aan het winkelen bent en aan je vriend of vriendin advies wilt vragen over schoenen, een jurkje, of wat dan ook - dan maak je gewoon even een foto of een videootje (van maximaal 30 seconden) en je stuurt het door!

Vanuit WhatsApp kun je snel even een foto, video of spraakopname doorsturen.

In WhatsApp kun je daarbij ook je status aangeven, net zoals je van Windows Live Messenger en andere chatprogramma's gewend bent. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je aan het slapen bent, of in vergadering of iets dergelijks. Ook kun je je eigen status ingeven. Maar in de praktijk zul je zien dat je hier weinig gebruik van zult maken. Als ik geen zin of tijd heb om een bericht direct te beantwoorden, dan doe ik dat simpelweg niet. En dan wordt WhatsApp van chatprogramma weer gewoon een sms-app.

Op het thuisscherm zie je aan het pictogram van WhatsApp hoeveel ongelezen berichten er zijn, net als bij de Mail- en Berichten-app. Heb je weer even tijd, dan start je de applicatie en beantwoord je de ongelezen berichten alsnog.

Op het thuisscherm zie je hoeveel ongelezen berichten je hebt.

WhatsApp is een app waar de makers met gemak een paar euro voor zouden kunnen vragen, ik zou er geen moment over twijfelen om hem aan te schaffen. Maar nee: WhatsApp kost slechts € 0,79. Peanuts natuurlijk, want dat heb je er al binnen een paar keer gebruiken uit! WhatsApp is dan ook met recht de eerste App van de week!

WhatsApp Messenger werkt op alle iPhones met iPhone OS 3.0 en hoger. Download WhatsApp hier: www.whatsapp.com/appstore

0 Reactie(s) op: App van de week: WhatsApp Messenger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.