Alternatieven voor iTunes

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 september 2010 09:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Veel mensen hebben een iPod, iPhone of misschien wel iPad, maar vinden het gebruik van iTunes helemaal niks. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bent u als trotse bezitter van een dergelijk apparaat helemaal niet verplicht om dit programma te gebruiken. Er bestaan namelijk voldoende freeware alternatieven, waarmee u eenvoudig de inhoud van uw Apple-apparaat organiseert.

01. iTunes

Sommigen vinden iTunes geweldig om te gebruiken, terwijl anderen het beschouwen als een regelrechte ramp. Veelgehoorde klachten zijn dat de software een zware belasting vormt voor het systeem en dat de interface niet gebruiksvriendelijk is. Daarnaast dient u veel ruimte op uw harde schijf vrij te houden voor de software. Niet iedereen zit bovendien te wachten op de integratie met de iTunes Store. Bent u iTunes zat of werkt de software zeer traag met uw systeem? Of wilt u simpelweg snel muziek overzetten op meerdere computers, zonder dat u overal zware software hoeft te installeren? Lees dan snel verder en probeer deze goede alternatieven eens uit.

Nieuwe generaties

Er bestaan talloze programma's die u in plaats van iTunes kunt gebruiken. Omdat Apple voor elke nieuwe generatie iPods en iPhones andere beveiligingstechnologieën gebruikt, is het noodzakelijk dat de software regelmatig wordt bijgewerkt. Bij veel freeware schort het daar echter aan. Zo testten we voor dit artikel tevergeefs Floola, YamiPod en Winamp Ipod Plugin. Op het moment van schrijven werkten deze programma's niet met de nieuwste mediaspelers van Apple. De software die in dit artikel wordt besproken, ondersteunen allemaal de nieuwste generaties. Bovendien hebben de ontwikkelaars van deze alternatieven in het verleden bewezen erg snel updates te leveren, zodra er verse producten op de markt verschijnen.

02. SharePod

Met behulp van het programma SharePod hebt u volledige controle over uw iPod of iPhone, zonder dat het noodzakelijk is om software te installeren. Gemakkelijker kan dus bijna niet! U downloadt het programma vanaf de website Getsharepod. Pak vervolgens het zip-bestand van slechts 2 MB uit naar een willekeurige map. Als u het exe-bestand opstart, probeert de tool verbinding te maken met uw Apple-speler. Bij sommige types is het noodzakelijk dat Windows het apparaat als losse schijf herkent. De software geeft dat gelukkig zelf aan, zodat u deze functie met behulp van de handleiding kunt activeren. Zet het programma op de harde schijf van de iPod of iPhone, zodat u de inhoud simpel op meerdere computers beheert. U bent hierdoor dus niet meer afhankelijk van iTunes.

Zet het programma op uw draagbare speler, zodat u het overal kunt gebruiken.

03. Muziek toevoegen

Het gebruik van SharePod is buitengewoon eenvoudig. U sluit het apparaat op uw computer aan, waarna u het programma opent. Alle audiotracks en filmpjes van de speler worden nu ingeladen. U ziet onder in beeld precies hoeveel ruimte er nog beschikbaar is voor nieuw materiaal. Gebruik de knop Copy to iPod om muziek toe te voegen, selecteer vervolgens een map of enkele losse bestanden op uw harde schijf en bevestig met OK. U kunt de bestanden vanaf de speler tevens naar uw computer kopiëren. Nuttig is de mogelijkheid om hierbij zelf de mappenstructuur te bepalen. Zo sorteert u de multimediacollectie bijvoorbeeld op genre, artiest of muziekalbum. Desgewenst geeft u aan dat u de muziek ook aan uw iTunes-bibliotheek wilt toevoegen. Wilt u een volledige back-up maken op uw harde schijf inclusief alle afspeellijsten? Gebruik dan de knop Backup iPod.

Muziek toevoegen is dankzij SharePod een simpel karweitje.

Bewaar een back-up op uw computer en bepaal daarbij zelf de mappenstructuur.

04. Afspeellijsten

Met SharePod maakt u gemakkelijk nieuwe afspeellijsten. Navigeer hiervoor naar Playlists / New Playlist. Nadat u een naam hebt bedacht, verschijnt deze in het deelvenster aan de linkerkant. U voegt simpelweg audiotracks of video's toe door ze ernaartoe te slepen. Als u over een grote digitale muziekcollectie beschikt, dan is het handig om de zoekfunctie te gebruiken. Overigens is het ook mogelijk om bestaande afspeellijsten te bewerken of te verwijderen. Verder kunt u de tags van alle bestanden bewerken. Selecteer één of meerdere nummers en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Properties en wijzig eventueel de gegevens. Via het tabblad Album Artwork voegt u een albumhoes toe. De software beschikt ook over een interne mediaspeler om audio af te spelen. Hierdoor draait u de muziek van uw draagbare mediaspeler gemakkelijk op elke computer. Tot slot is er een functie aanwezig om uw iPod of iPhone veilig van het systeem los te koppelen.

Maak van uw favoriete tracks een afspeellijst.

05. MediaMonkey

Gebruikt u liever een audiospeler met meer mogelijkheden dan SharePod? Installeer dan MediaMonkey. U surft naar de website Mediamonkey om de gratis versie te downloaden. Tijdens de installatie geeft u aan welke bestandstypen u automatisch wilt afspelen met het programma. Zodra het is opgestart, brengt het eerst razendsnel uw audiocollectie in kaart door uw harde schijf te scannen. U geeft zelf aan welke schijven of mappen doorzocht moeten worden. Het maakt niet uit dat de data verspreid is opgeslagen op uw harde schijf, MediaMonkey groepeert namelijk alle bestanden. Bij het toevoegen van muziek krijgt u de optie om informatie over waardering en afspeelhistorie te importeren uit andere mediaspelers. Dit werkt erg gemakkelijk. Aan de linkerkant van de gebruikersinterface ziet u de bibliotheek, waarin de muziek in verschillende categorieën is ingedeeld. U kunt het materiaal sorteren op locatie, artiest, componist, album, genre, jaar en score.

Via het deelvenster aan de linkerkant sorteert u uw muziekcollectie.

4 Reactie(s) op: Alternatieven voor iTunes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 april 2014 01:05 Anoniem
  Werkt voor geen meter!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2014 11:29 diodro
  Wist je dat je heel eenvoudig Spotify kunt betalen met iDEAL? Via deezer kan dit ook maar dat is nog niet zo populair in Nederland. Via sites zoals https://www.igiftcards.nl/winkel.php?s=Spotify-Premium-Unlimited-kaart-kopen-iDEAL kun je heel eenvoudig je Spotify abonnement via iDEAL betalen.

  Handig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2015 17:17 jacks
  Sharepod zoals je die nu download is versie 4 en heel anders dan beschreven in dit artikel (hier versie 3)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2015 09:31 claassr
  Versie 4 heb je niets aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.