Aandeelhouders Apple nog niet tevreden

Door: matthijs-van-den-broek | 28 februari 2013 08:47

Nieuws

Topman Tim Cook van Apple is er niet in geslaagd morrende aandeelhouders tevreden te stellen tijdens de jaarvergadering van het bedrijf, die gisteren plaatsvond. Apple zegt bezig te zijn iets te doen met de enorme sloot kasgeld op de bank ten faveure van de aandeelhouders. Maar concrete beloftes bleven uit.

Apple heeft ruim 137 miljard dollar op de bank staan. En dat megabedrag is voor veel aandeelhouders reden zich te roeren. Zij zien, helemaal in tijden waarop Apple aan beurswaarde verliest, graag iets terug van dat geld. De druk op de top van Apple om op zijn minst een deel van dat geld te gebruiken om het rendement van de aandeelhouders een duwtje in de rug te geven, loopt dus steeds verder op.

De aandeelhouders zijn, naast ontstemd over de enorme berg cash op de bank, ook een beetje ongerust. In september 2012 bereikte de koers van Apple een "all time high", om daarna met een derde af te nemen tot februari 2013.

Een belangrijke rol in het gevecht is weggelegd voor David Einhorn, die op meerdere manieren druk heeft uitgeoefend op Apple, onder andere met een voorstel voor de uitgifte van een nieuw type preferente aandelen, iPrefs genaamd. Het rommelt dus een beetje, en ook aandeelhouders die normaal gesproken 100 procent de plannen van Apple steunen, vinden dat er een oplossing moet komen voor de enorme hoeveelheid cash. Het idee leeft, dat Apple toch wel interessantere dingen zou moeten kunnen doen met deze sloot geld, "than just sit on it", in goed Engels.

Volgens CEO Cook is Apple "zeer actief" naar een oplossing aan het zoeken, maar concreet werd hij niet echt. En tussendoor, daalde de koers van Apple nog een beetje. Voor Tim Cook is David Einhorn een dikke luis in de pels, maar er is ook een zonnige kant voor Apple.

Want in een kalenderjaar tijd, is het aandeel Apple 29,4 procent meer waard geworden. Dat is niet zo slecht. Het hedgefund van David Einhorn doet het een stuk minder goed, merkt Bloomberg sarcastisch op.

0 Reactie(s) op: Aandeelhouders Apple nog niet tevreden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.