Aan de slag met iTunes 12

Door: kirk-mcelhearn | 16 december 2014 11:37

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het is alweer twee jaar geleden dat iTunes een grote update kreeg, met aanpassingen binnen de interface die je als de 'meest radicale ooit' kon bestempelen. Ik zou diezelfde woorden kunnen gebruiken om iTunes 12 te beschrijven, want Apple heeft wederom een grondige revisie doorgevoerd.

Maar de andere schok is dat iTunes 12 weinig nieuwe functies heeft, slechts een Recently Added gedeelte in een aantal weergaves en een nieuw Get Info venster, samen met een aantal kleine veranderingen aan apparaatsynchronisatie. Je kunt je afvragen: Is het echt nodig om zonder nieuwe functies de look en navigatie van iTunes elke paar jaar aan te passen? iTunes 12 lijkt eigenlijk dezelfde app als iTunes 11, maar dan minder intuïtief.

Veranderingen in de navigatie

Om uit te kunnen leggen waar het nieuwe Recently Added gedeelte staat, moet ik de soms verwarrende navigatie opties in iTunes 12 beschrijven. Je hebt drie verschillende bedieningen nodig om te navigeren en je media te sorteren zoals je dat wilt.

Allereerst kun je met een set knoppen link bovenaan het venster tussen libraries switchen: Music, Movies, TV Shows, Podcasts, enzovoorts. Je kunt kiezen welke knoppen daar komen te staan door op het More menu te klikken (het lijkt op een ellips) en Edit te kiezen.

Je kunt knoppen die je weinig gebruikt prima verwijderen, omdat je nog altijd de andere libraries vanuit het View menu kunt benaderen - of je kunt sneltoetsen gebruiken. (Command-1 gaat naar de Music library, Command-2 naar Movies, enzovoorts - controleer het View menu om alle sneltoetsen te zien.) Met Home Sharing ingeschakeld kun je andere iTunes libraries op je netwerk benaderen met het huis icoon helemaal links, wat blauw oplicht wanneer je naar een gedeelde library kijkt.

Als je je eenmaal in een media library bevindt, staat er een tweede set tabblad-achtige bedieningen in het midden van het venster. De Music library bevat bijvoorbeeld My Music, Playlists, Radio, en iTunes Store.

De derde set bedieningen is het View Options menu helemaal rechts in het venster (ook te bereiken door op Command-J te drukken of View > View Options te selecteren). Deze opties zijn niet heel anders dan die in iTunes 11. Binnen Music, bijvoorbeeld, kun je je library op Songs, Artists, Albums, Genres en Composers bekijken. Movies en TV Shows bieden een standaardweergave met artwork, een lijstweergave en een weergave gesorteerd op genre.

Als de lijstweergave je bevalt, kun je zelfs een soort pre-iTunes 11 weergave krijgen. Kies in je Music library de Songs weergave en klik op Playlists - de afspeellijsten zijbalk ziet er bekend uit. Je kunt ook nog steeds de Column Browser gebruiken (Command-B) in een aantal weergaves, waaronder deze. Met het View Options menu kun je ook kiezen welke kolommen er moeten worden weergegeven in lijstweergaves, hoe items in een lijst gesorteerd moeten worden (op album, artiest, of genre, bijvoorbeeld) en of je artwork wilt, en zo ja, hoe groot.

Over het algemeen vind ik de navigatie verwarrend - je moet teveel klikken. iTunes bewaart wel je selecties voor elke library, maar als je van weergave en gedeelte verandert moet je teveel nadenken om op de gewenste plek terecht te komen.

Recently Added

Het nieuwe Recently Added gedeelte is te zien in verschillende weergaves en locaties. In je TV library staat Recently Added bijvoorbeeld bovenaan bij de TV Shows weergave. In je Podcasts library, als je op My Podcasts klikt en op Podcasts sorteert, zult je Recent Updates in een zijbalk zien staan, met afleveringen en hoe recent ze zijn in het hoofdvenster.

Maar het Recently Added gedeelte is inconsistent. Ik kan het in mijn Music library zien staan, en in de Albums of Artists weergave, maar niet wanneer ik kijk naar Composer, Genre, of Songs. Het staat niet in de lijstweergaves van Movies en TV Shows, of waar dan ook in de libraries voor Audiobooks, Apps, Tones, iTunes U en Internet Radio.

Het is een handige functie, maar ik zou graag een algemener Recently Added gedeelte zien met al mijn content, niet gefilterd op type. Ik zou ook graag een tijdlijn willen hebben, zoals in Time Machine, zodat ik op een bepaalde maand zou kunnen klikken om te zien wat ik toen aan mijn library heb toegevoegd.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met iTunes 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.