Aan de slag met e-books

Door: Kees Krick | 13 april 2012 16:57

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

16. Boeken kopen

Nederlandse boeken zijn via iBooks en natuurlijk ook met iTunes op een pc of Mac in ruime mate te vinden. Daarnaast kunt u bij diverse online boekwinkels in Nederland terecht, zoals Bol.com, Libris, Selexyz en sinds kort de Hema. Via de browser op een computer, maar ook met een tablet of smartphone, kunt u op de website winkelen en uw gekochte boeken daarna meteen binnenhalen. Overigens geldt ook daarbij de beperking dat boeken met Adobe DRM niet in iBooks zijn te gebruiken. In nagenoeg elke webwinkel zijn ook altijd wel een paar gratis boeken te vinden, kijk dus altijd even rustig rond.

In allerlei webwinkels kunt u Nederlandstalige digitale boeken kopen.

17. Boekenbol

Met Adobe DRM beveiligde boeken zijn in iBooks niet te lezen. Koopt u ze echter bij Bol.com, dan kunt u ze alsnog op een iPad, iPhone of iPod touch lezen. Althans, als u de gratis app Boekenbol vanuit de App Store installeert. Winkelen kunt u niet vanuit dit programma, dat blijft u gewoon via de website doen. Na aankoop verschijnen uw digitale boeken automatisch in Boekenbol en kunt u ze downloaden en lezen. Goed nieuws is dat Boekenbol nu ook voor Android-toestellen beschikbaar is, via de Android Market. Met deze versie kunt u wel rechtstreeks boeken kopen op Bol.com, zodat de omweg via de website niet hoeft te worden bewandeld.

Met Boekenbol kan een met Adobe DRM beveiligd boek alsnog op een Apple-apparaat worden gelezen.

Om Boekenbol te gebruiken, meldt u zich - na installatie - in de app aan met uw Bol.com-gegevens. Zo maakt u bekend welke boeken u hebt gekocht. Daarna geeft u uw Adobe-gegevens in. Dat is nodig omdat u anders geen beveiligde boeken kunt openen. Registreren bij Adobe is gratis. Net als iBooks onthoudt Boekenbol waar u bent gebleven met lezen en zodoende kunt u meteen verder gaan, ook als u van apparaat wisselt. Een aardige bijzonderheid is dat u kunt wisselen tussen Apple- en Android-apparaten! Zodra u de app opstart en een boek opent, ziet u de melding dat er al op een ander apparaat in het boek is gelezen. U hebt dan de keuze om wel of niet naar dat punt toe te springen.

Verder lezen waar u gebleven bent: met Boekenbol kunt u zelfs tussen tussen Apple- en Android-apparaten wisselen.

18. Lezen op de pc

Ook op een computer kunt u e-books lezen, bijvoorbeeld met Calibre, een gratis opensource-progamma dat beschikbaar is voor Windows, Mac OS X en Linux. U kunt er alleen onbeveiligde e-books mee lezen. Boeken die zijn beveiligd met Adobe DRM kunt u er helaas niet in openen. Daar is dan weer het gratis programma Adobe Digital Editions voor. Behalve dat er een boek mee kan worden gelezen, hebt u dit programma sowieso nodig als u in een webwinkel zoals Bol.com beveiligde boeken koopt. Met dit programma autoriseert u de computer om boeken te openen. Het is daarom verstandig dit programma te installeren voordat u een beveiligd boek koopt. Alle bestanden (digitale boeken dus) komen binnen de map Mijn documenten van de gebruiker in de submap My Digital Editions te staan. U kunt ze vanaf daar eventueel handmatig overzetten naar een smartphone, tablet of e-reader, bijvoorbeeld via een usb-kabel, e-mail of Dropbox.

19. Gratis e-books

Voor wie goed zoekt, zijn er tal van onbeveiligde boeken op internet te vinden. Vaak zijn dat klassiekers waarvan het auteursrecht is verlopen, zoals op Gutenberg en Google online boekwinkel. Op die websites zijn ook aardig wat Nederlandstalige boeken te vinden. Verder stellen auteurs, uitgeverijen en bedrijven soms gratis e-books beschikbaar, bijvoorbeeld om promotionele redenen. Als tegenprestatie kan er worden gevraagd een Tweet te plaatsen of uw e-mailadres achter te laten voordat het boek kan worden opgehaald. Ook op Gratis eBooks Downloaden zijn veel gratis boeken te vinden, in allerlei genres.

Als u een beetje rondkijkt op internet, zult u zien dat er aardig wat leuke gratis e-books zijn te vinden.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met e-books

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.