Aan de slag met e-books

Door: Kees Krick | 13 april 2012 16:57

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Digitale boeken worden steeds populairder. Behalve dat u ze kunt kopen in een webwinkel, zijn tal van boeken gratis beschikbaar. Maar wat voor apparaat hebt u nodig om een e-book te lezen? En waar haalt u ze eigenlijk vandaan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

1. E-books lezen

Een e-book, of e-boek zoals het in ons land ook wel wordt genoemd, kan op allerlei soorten apparaten worden gelezen. Zo zijn er speciale e-readers: handzame apparaatjes die zijn geoptimaliseerd voor het zo comfortabel mogelijk lezen van digitale tekst. Daarnaast zijn er nog tablets, zoals de iPad van Apple. Ook die zijn uitermate geschikt om een e-book op te lezen. Zelfs op een smartphone zoals de iPhone of een van de vele Android-toestellen kunt u prima uit de voeten als u digitale boeken wilt lezen. Daarbij hangt het uiteraard wel van het schermformaat en de fitheid van uw ogen af hoe comfortabel dat in de praktijk is. Waar veel mensen tot slot niet bij stilstaan, is dat ook een gewone pc, laptop of netbook prima met e-books kan omgaan.

2. Mobiele boekenkast

Een e-reader is een handzaam apparaat, speciaal bedoeld voor het lezen van digitale boeken. Niet zelden is dat meteen ook de enige functie die een e-reader heeft, hoewel u er in veel gevallen ook nog wel een muziekje mee kunt afspelen of er een eenvoudige website mee is te bezoeken. E-readers zijn meestal plat, erg compact en lekker licht. Voor wie veel leest en op zoek is naar een apparaat dat niets meer hoeft te doen dan het tonen van boeken, is een e-reader een echte aanrader. Als u veel met het openbaar vervoer reist of op vakantie gaat, hoeft u dankzij de e-reader geen stapels dikke boeken meer mee te slepen. Het geheugen van een e-reader kan met gemak honderden, zo niet duizenden digitale boeken bevatten. Het overzetten van digitale literatuur gebeurt middels een usb-kabel, maar steeds vaker ook draadloos. Ook als u thuis op de bank, in de tuin in het zonnetje of 's avonds in bed graag wegdroomt met een leuk boek, kan een e-reader een goede aanschaf zijn.

Een e-reader heeft een scherm dat speciaal is ontworpen om er lekker lang op te kunnen lezen.

3. Digitaal papier

Het scherm van een e-reader gedraagt zich net als gewoon papier. Het is een niet-glanzend of matglanzend oppervlak, nagenoeg wit, waarop de zwarte tekst wel gedrukt lijkt te staan. Zelfs in de volle zon is tekst op het scherm nog goed leesbaar. Omdat er meestal geen verlichting in het scherm zit, is er wel omgevingslicht nodig om te kunnen lezen, net als bij een gewoon boek. Het digitale papier benadert het beste de beleving van het lezen van een echt boek. Pas zodra de scherminhoud verandert, zoals wanneer u een pagina omslaat, is er een beetje stroom nodig. Zolang u leest, gebruikt het scherm geen energie. Dit zorgt ervoor dat e-readers enorm zuinig zijn en dat ze minder vaak hoeven te worden opgeladen dan een tablet zoals de iPad. Grappig bijverschijnsel is dat de tekst zelfs op het scherm blijft staan als u het apparaat uitzet. Overigens zijn er ook e-readers met een scherm dat afwijkt van de standaard, doordat het bijvoorbeeld wel achtergrondverlichting heeft.

4. Meer dan lezen

Door de beperkte functionaliteit is een e-reader vooral een apparaat voor de echte leesfanaat. Voor veel mensen is een tablet dan ook een logischer keuze. Een tablet zoals de iPad of een Android-toestel kan voor duizend-en-één dingen worden ingezet, zoals het spelen van games, e-mailen, werken met sociale media, het bezoeken van websites, de toepassing van handige apps, en dus ook voor het lezen van e-books. Tablets zijn enorm veelzijdig en daarom ook een stuk duurder dan e-readers. Doorgaans wordt een tablet niet speciaal gekocht om e-books te lezen, het is voor de meeste gebruikers iets dat achteraf ineens mogelijk blijkt te zijn. Voordeel van een tablet is dat hij een kleurenscherm heeft, waardoor e-books met foto's en illustraties er op hun best uitzien. Een gewone e-reader is dan wel een kei in het tonen van teksten, met kleurenfoto's hoeft u er niet bij aan te komen.

Een tablet of smartphone biedt meer mogelijkheden dan een e-reader, maar is daardoor ook een stuk duurder.

5. Digitale boekenkast

Om op een iPad, iPhone of iPod touch een e-book te kunnen lezen, hoeft u geen ingewikkelde trucs uit te halen. U hebt er alleen de app iBooks voor nodig, en die stelt Apple gratis beschikbaar. Mocht het programma nog niet op uw apparaat staan, dan kunt u het in de App Store ophalen. Zodra u iBooks opstart, komt u in uw eigen digitale boekenkast terecht, genaamd 'bibliotheek'. Als u links bovenin op Winkel tikt, kunt u boeken kopen. Tik op Categorieën om alleen de boeken uit een bepaald genre te zien, zoals thrillers, of tik onderin het scherm op Blader, zodat u op auteur kunt zoeken. Aanvullend kunt u weer een categorie uitkiezen om de selectie te verkleinen.

Vanuit iBooks kunt u Nederlandse boeken in diverse genres aanschaffen.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met e-books

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.