8 functies die Apple moet 'lenen' voor iOS 8

Door: michael-simon | 30 juni 2014 13:23

Mac

ACHTERGROND - Of je nu een Android-fan of een fervent iPhone-liefhebber bent, iedereen kan zien dat iOS 8 flink wat inspiratie gehaald heeft uit Android. Van interactieve notificaties tot ondersteuning voor toetsenborden van derden. Apple mag wat ons betreft echter nog wel een stapje verder gaan...

Niet dat we iets te klagen hebben - hoewel de release van iOS 8 in de herfst ongetwijfeld een nieuwe ronde van moddergooien en juridisch touwtrekken teweeg zal brengen, zullen iPhone-gebruikers profiteren van een aantal geweldige functies waarvan we dachten dat ze niet meer zouden komen. Maar nu Apple is beginnen plunderen willen we graag iets verder gaan en een aantal extra Android-functies jatten die we op het oog hadden - en misschien zelfs een aantal van Windows Phone.

Kies maar

Safari, Mail en Messages mogen dan een heel stuk verbeterd zijn in iOS 8, maar we hebben nog steeds een hekel aan het feit dat we bijna gedwongen worden om ze te gebruiken. Je zou uiteraard een andere browser kunnen installeren, maar wanneer je in een SMS-bericht op een link klikt wordt deze toch telkens in Safari geopend. Android gebruikers kunnen de standaard apps veranderen die geopend worden wanneer ze op links of bijlagen klikken, en we zouden graag hetzelfde op onze iPhone willen kunnen doen.

Persoonlijk tintje

We zwijmelden een klein beetje toen Craig Federighi de nieuwe sexy donkere modus in OS X Yosemite liet zien, en eerlijk gezegd baalden we een beetje toen het niet opnieuw opdook in het iOS 8 gedeelte van de keynote. Met Android kunnen gebruikers allerlei mods, skins, en launchers downloaden om het design van hun thuisscherm en vergrendelscherm geheel naar hun smaak aan te passen; het is heel onwaarschijnlijk dat dit ooit met iOS zal kunnen, maar we hopen op een gulden middenweg.

Verstoppertje spelen

We begrijpen dat het thuisscherm raster even herkenbaar is geworden als de iPhone en iPad zelf, maar we denken dat het tijd is voor een verandering. We hebben de manier waarop Android een app drawer gebruikt om apps die je niet dagelijks gebruikt te verbergen altijd een goed idee gevonden, en het zou fijn zijn als Apple iets vergelijkbaars zou bieden in iOS. Tenslotte zou het leuk zijn als je je achtergrondafbeelding eindelijk eens zou kunnen zien.

Unieke schermen

Nu we het toch over het thuisscherm hebben, door het app raster te blijven gebruiken blijft er een heleboel onbenut potentieel op tafel liggen. Windows heeft live tiles, en Android heeft widgets, en we fantaseren over een Apple-achtige combinatie van de twee, zoiets als Jay Machalani's geweldige concept. Nu widgets van derden eindelijk in het Notification Center worden toegelaten zijn we slechts een stap verwijderd van een thuisscherm dat meer is dan slechts een stel niet-gerelateerde iconen.

Meer controle

Nu Apple toetsenborden van derden en een Touch ID API ondersteunt, is iOS opener dan ooit tevoren - maar het Control Center blijft beperkt tot wat Apple denkt dat we nodig hebben. De Android oplossingen die overal op Google Play staan zijn misschien niet zo elegant als het doorzichtige paneel dat je omhoog kunt schuiven in iOS, maar ze hebben allemaal één groot voordeel: de mogelijkheid om elke knop aan te passen. We hebben geen probleem met de muziekbediening in Control Center, maar we kunnen niet wachten tot Apple ons toestaat om de rest van de snelkoppelingen in te ruilen voor dingen die beter bij ons passen.

Zijaanzicht

Voorafgaand aan WWDC, kregen we valse hoop door geruchten te lezen over split screen multitasking, maar het kwam gewoon niet. Maar we zijn deze gewenste functie niet vergeten, en we hopen nog steeds op een verrassing waarbij de functie ineens genoemd wordt op het iPad lanceringsevent dat doorgaans jaarlijks in oktober gehouden wordt. We zijn niet echt dol op de implementaties die we op Windows 8 en Android hebben uitgeprobeerd, maar we denken dat Apple met een geweldige oplossing op de proppen kan komen die ons daadwerkelijk twee keer zo productief laat zijn.

Laten we hangen

In KitKat neemt Google communicatie serieus. Hangouts combineert al onze conversaties in een naadloze, continue stroom. De gestroomlijnde Phone app heeft een verbeterde zoekfunctie en beller-ID voor onbekende bedrijven. En de smart contactenmanager zet je favoriete mensen vooraan in het midden.

De snelkoppelingen naar onze favoriete contactpersonen die ingebouwd zijn in het iOS 8 multitasking scherm is een begin, maar we zouden graag zien dat Apple iets harder nadenkt over de verschillende manieren waarop we op onze telefoon communiceren. Steve Jobs zei ooit dat de killer app van de iPhone telefoneren is, maar tegenwoordig zou het niet verkeerd zijn om wat inspiratie uit Android te halen.

Wi-Fi Sense

Windows Phone 8.1 heeft een heleboel geweldige functies, maar de functie die ons het meest in het oog sprong was Wi-Fi Sense. Het lijkt eigenlijk al een beetje op een Apple functie: een eenvoudige, intelligente en veilige manier om je wifi te delen en in te loggen op hotspots zonder dat er om een wachtwoord gevraagd wordt. Slim en naadloos wifi switchen bespaart waardevolle megabytes op je data-abonnement en je hoeft geen wachtwoorden meer uit te delen wanneer mensen op bezoek komen.

9 Reactie(s) op: 8 functies die Apple moet 'lenen' voor iOS 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juni 2014 14:38 Anoniem
  Tegeltjes windowsphone 8.1 for the winning
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2014 14:59 Anoniem
  Ik zit me af te vragen of ik wel bij Computer Totaal geabonneerd moet blijven ???
  De indruk die ik krijg is dat het allemaal nogal Apple promoted is.
  Daar ik van oudsher een enorme hekel heb aan die idioot dure Apple producten waarbij het gebruik op alle manieren aan banden is gelegd denk ik opzouten met dat Computer (Apple) Totaal.

  Gr…Carantys

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2014 17:17 darknessblade
  dit merk ik vooral ook, voor android apps word om een of andere reden de iphone/ipod getoond als smarpthone

  zelfs voor beide systemen geven ze vooral de ipod,iphone,ipad aan als tablet (de casing/looks)

  ik heb zelf ook een gigantische hekel aan apple producten,
  dan nog niet eens over de garantie te verwzijgen (letterlijk)
  nog steeds geven ze maar 1 jaar garantie, en de garantiepagina is nog niet eens klantvriendelijk, op de ene pagina staat 1 jaar, op een andere een 1/2 jaar, en op weer een andere staat 3 jaar, met dat elke pagina nederland vernoemd.

  met de oude mac pro's kon je nog de GPU vervangen als deze kapot was waarmee je een paar honderd euro mee bespaarden dan het door apple te laten doen.

  nu met de nieuwe ben je overgelaten aan de service van apple, je kan ook maar amper iets upgraden.

  en dan met de (nieuwe) thunderbold usb !!!2.0!!! aansluiting

  waarom gelijk geen usb 3.0 die vele malen sneller is.

  inovatie???

  de iphone heeft hetzelfde ontwerp voor jaren,

  waarbij andere fabrikanten een ander ontwerp nemen en risico durven te nemen

  nu met de iwatch, apple heeft helaas pech deze naam is al door meerdere mensen gepatenteerd

  dit was hetzelfde geval met ipad, een beveiligings bedrijf uit japan had deze naam voor hun apparaten jaren voordat apple het gebruikte voor hun tablets (waarbij microsoft 1 van de eerste was die ook een echte tablet uitgaf)

  de eu had gewoon gelijk maatregelen moeten treffen met de gratantiewetgeving overtreding, wat wel 2-4 jaar duurde voordat apple eindelijk toegaf (italie was de enige die een boete gaf)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2014 04:05 Anoniem
  Leuk stuk dat naar ik hoop toch via via ook mensen uit Cupertino nog aan ideeën van betere klantbediening helpt. Wie liever met een ander systeem werkt schoolt even door en maakt een keuze uit diverse andere artikelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 13:31 Anoniem
  Nounounou, wat een negatieve reacties door niet Apple-gebruikers op een artikel waarin Apple toch niet echt positief wordt benaderd.
  Ik ben sinds anderhalf jaar Apple-gebruiker. Daarvoor Windows en Androïd.Hét grote verschil: alle Apple-producten doen precies waarvoor ze zijn gemaakt en doen dat ook nog eens probleemloos. Bovendien werken iMac, iPhone en iPad naadloos met elkaar samen. Dat wordt straks alleen nog maar beter, althans dat mag je verwachten met IOS 8 en OSX Yosemitee (wat je op de iPhone begint, maak je af op de iMac etc). De nieuwe besturingssystemen zijn nu gratis(!) en voorheen slechts 2 of 3 tientjes. Wat rekent Microsoft ook alweer?
  Overigens is knutselen aan je iMac geen probleem hoor. Alleen dat gaat wat lastiger dan aan een pc. Maar bijvoorbeeld de harde schijf vervangen door een SSD is prima zelf te doen. Om geheugen bij te plaatsen hoef je niet in de iMac te zijn.
  Tot slot: als je zo'n hekel hebt aan Apple-producten, waarom lees je dan een item dat toch duidelijk over Apple gaat?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2014 18:34 Anoniem
  ik ben sinds een jaar een tevreden iphone-gebruiker. Tevreden in die zin, dat ik eindelijk een GSM heb, die doet wat hij moet doen!
  Apple heeft altijd gekozen voor betrouwbaarheid, en continuïteit, en dat heeft zijn prijs.. (flexibiliteit)
  Ik heb al heel wat windows-versie's "versleten", en heb nooit begrepen hoe zo'n groot concern, een goed besturingssysteem volledig naar de klote laat helpen door "derden". Ik bedoel daarmee de 3e-rangs programmeurs die met eigengeschreven drivers en software alles onderuit konden halen.. Gelukkig is dat weer deels teruggedraaid in de nieuwe versies, maar het was duur leergeld..
  Ik verwacht van Apple dus zeker niet dezelfde fout, en hoop dat ze blijven vasthouden aan hun hoge kwaliteit. Dat ze moeten veranderen, lijkt me duidelijk.
  Ik heb me voorgenomen om te wachten tot de nieuwe release. Afhankelijk daarvan, koop ik een nieuwe iphone, en anders wordt het een Windows 8.1, want dát is mooi…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 november 2014 16:53 Anoniem
  Heb je een laag budget en de noodzaak om dingen te draaien, we zijn hier om u de benodigde hulp met een lening bieden tegen een minimum van $ 5.000 tot maximaal $ 500.000.000 aan te bieden zonder zekerheid of onderpand om u te helpen krijgen. U kunt contact met ons opnemen met deze e-mail: janeoluda@outlook.com met deze informatie om een snelle verwerking van uw lening aanvraag te vergemakkelijken.

  * Naam van de aanvrager:
  * adres:
  * land:
  * leeftijd:
  * geslacht:
  * telefoon:
  * bezetting:
  * positie op de werkplek:
  * geleende bedrag:
  * duur van de lening:
  * Doel van de lening:
  * maandelijks inkomen:

  Met vriendelijke groet,
  Jane Oluda
  Executive Director,
  Jane Oluda financiële huis (JOFH)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 november 2014 16:53 Anoniem
  Heb je een laag budget en de noodzaak om dingen te draaien, we zijn hier om u de benodigde hulp met een lening bieden tegen een minimum van $ 5.000 tot maximaal $ 500.000.000 aan te bieden zonder zekerheid of onderpand om u te helpen krijgen. U kunt contact met ons opnemen met deze e-mail: janeoluda@outlook.com met deze informatie om een snelle verwerking van uw lening aanvraag te vergemakkelijken.

  * Naam van de aanvrager:
  * adres:
  * land:
  * leeftijd:
  * geslacht:
  * telefoon:
  * bezetting:
  * positie op de werkplek:
  * geleende bedrag:
  * duur van de lening:
  * Doel van de lening:
  * maandelijks inkomen:

  Met vriendelijke groet,
  Jane Oluda
  Executive Director,
  Jane Oluda financiële huis (JOFH)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 22:27 Anoniem
  Waarom ios terwijl android zoveel beter is!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.