7 mediaspelers (software) getest

Door: Martin Gijzemijter | 12 augustus 2011 17:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7

De pc wordt steeds meer een multimediaal entertainmentcentrum. Stond vroeger het grootste deel van onze muziek- en videocollectie in de kast, steeds vaker verdwijnen dit soort collecties naar de harde schijf. En dan is het wel zo prettig als de mediaspeler waarmee u de digitale media afspeelt goed en prettig werkt. Wij hebben een aantal mediaspelers met elkaar vergeleken.

Audiospelers

Er zijn programma's die we met pijn in het hart hebben moeten overslaan in deze test, omdat het hier echt gaat om mediaspelers, oftewel, het programma moet zowel audio als video kunnen afspelen. Bent u echter op zoek naar een mediaspeler die u enkel gebruikt voor muziek, dan zijn MediaMonkey (wat ons betreft het beste programma voor het beheren en afspelen van uw muziekcollectie) en Foobar2000 uitstekende alternatieven.

De pc wordt steeds meer een multimediaal entertainmentcentrum. Stond vroeger het grootste deel van onze muziek- en videocollectie in de kast, steeds vaker verdwijnen dit soort collecties naar de harde schijf. Net zoals u vroeger een gebruiksvriendelijke en veelzijdige videorecorder en/of cd-speler op prijs stelde, is het tegenwoordig wel zo prettig als de mediaspeler waarmee u de digitale media afspeelt goed en prettig werkt. Wij hebben een aantal mediaspelers met elkaar vergeleken.

1. iTunes 10.4

iTunes is een zeer veelgebruikte mediaspeler, niet in de laatste plaats omdat het programma de beste manier is om muziekspelers als de iPhone en de iPod te beheren. Bezitters van deze mobiele spelers zijn niet altijd gelukkig met het feit dat ze 'gedwongen' worden om deze software te gebruiken, maar dat neemt niet weg dat iTunes echt heel veelzijdig is. Dat komt uiteraard omdat iTunes niet alleen een mediaspeler is, maar ook een muziekwinkel. Het programma is ontworpen om met grote hoeveelheden mediabestanden te kunnen omgaan. Deze worden netjes ingedeeld in de categorieën Muziek, Films, Podcasts enzovoort. Omdat iTunes speciaal gemaakt is voor de draagbare apparaten van Apple, vindt u naast deze categorieën nog ruimte voor Boeken, Beltonen, Apps, enzovoort. Dat is handig als u deze functies gebruikt, maar gaat het u echt alleen om video en audio, dan maakt het de interface alleen maar onnodig vol.

U kunt uw bibliotheek op diverse manieren weergeven: als lijst, gesorteerd op artiest, album enzovoort, maar ook door middel van de beroemde CoverFlow-weergave van Apple, waarbij u door de albumhoezen kunt bladeren. Die hoezen, evenals titels van audiotracks kunt u automatisch (maar niet stuk voor stuk) laten ophalen uit de iTunes Store. Grote hoeveelheden media kunt u ordenen aan de hand van afspeellijsten, die u zelf kunt maken of die automatisch gegenereerd worden, bijvoorbeeld aan de hand van de meest afgespeelde nummers, hoogst gewaardeerde nummers of genre. Daarnaast bevat het programma een handige functie (Genius), waarmee u afspeellijsten kunt maken en nieuwe muziek, films en tv-programma's leert kennen. Ook kunt u het programma gebruiken voor podcasts en bevat het een uitgebreide lijst met webradiostations. U kunt met iTunes streamen naar de mobiele apparaten van Apple, maar helaas is er geen ondersteuning voor mediaspelers van andere merken. Daarnaast is de ondersteuning van bestandstypen wat beperkt en wordt er bijvoorbeeld geen mkv ondersteund, sterker nog, video wordt eigenlijk helemaal niet in iTunes afgespeeld, maar met de bijgeleverde QuickTime-player. iTunes echt handig, maar heeft best veel beperkingen voor wie geen Apple-apparaten heeft. Hebt u die wel, dan is de kinderlijk eenvoudige synchronisatie alleen al een reden om voor iTunes te kiezen.

iTunes biedt een prettige manier om door uw mediabibliotheek te bladeren, maar is wel heel Apple-georienteerd.

iTunes 10.4

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer veelzijdig

Ingebouwde mediawinkel

Fijne interface voor media­bibliotheek

Minpunten

Films kunnen alleen in VS worden gekocht

Niet flexibel als het gaat om bestandsformaten

Gericht op draagbare apparaten van Apple

1 Reactie(s) op: 7 mediaspelers (software) getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 november 2014 06:57 Anoniem
  Itunes SUCK!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.