5 vragen over Kazam

Door: matthijs-van-den-broek | 18 juni 2013 13:05

Mac

Het rommelde de afgelopen tijd bij HTC, er gingen mensen weg en met de omzet en winst ging het ook niet al te voorspoedig. Twee mensen die zijn weggegaan uit het management team van HTC blijken een interessante zet in voorbereiding te hebben gehad: Kazam. Een nieuwe mobiele telefoonproducent. Vijf vragen over Kazam.

1 Kazam? Wie zitten daar achter en waar doet die naam me toch aan denken?

Die naam doet je denken aan Shazam, de dienst waar je gemakkelijk muziek mee kunt ontdekken. De oprichters van Kazam zijn twee ex-management teamleden van HTC: Michael Coombes, die salesbaas was bij HTC UK, en James Atkins, voormalig hoofd marketing van HTC UK.

Michael Coombes, CEO Kazam, in het persbericht: "Wij geloven dat een smartphone een digitale reflectie is van wie jij bent als persoon. Het is belangrijk dat wij geen one-size-fits-all benadering kiezen. Kazam als bedrijf heeft een dynamische structuur en door te focussen op lokale markten kunnen we snel reageren op uiteenlopende wensen van de consument van vandaag. We willen smartphones maken van hoge kwaliteit, toegankelijk voor iedereen."

2 Op welke markt gaat Kazam zich richten?

Kazam zal zich volgens de eerste berichten richten op de Europese markt. Daar is het druk met aanbieders en met telefoonboeren die deals sluiten met hardwareproducenten als Samsung en HTC, maar het bedrijf wil zich richten op gebruikers die "iets anders willen" en op de markt voor simlockvrije smartphones, dus zonder abonnement.

Dat het bedrijf zich op de Europese markt richt blijk wel uit de locaties van de kantoren. Het hoofdkantoor (met in ieder geval waarschijnlijk alvast 2 bureaus, een voor Coombes en een voor Atkins) staat in Mayfair in de UK, lokale saleskantoren worden verspreid over Europa, zo is het plan.

3 Wanneer rollen de eerste mobiele telefoons van de band bij Kazam?

Vollgens cNet zal dat nog in 2013 gebeuren: het is waarschijnlijker dat dit aan het einde van het jaar zal zijn, dan laten we zeggen over een maand.

3 Op welke besturingssysteem gaan de Kazam telefoons draaien?

Daarover hebben de oprichters helemaal NIETS gezegd. Meerdere websites melden dat het logisch is dat het merk op Android gaat draaien; het zelf in elkaar sleutelen van een mobiel besturingssysteem kost jaren. Tenminste, als je wilt dat het prettig werkt tenminste.

4 Waarin onderscheidt Kazam zich van de concurrentie?

De oprichters gaan voor een klantgerichte benadering die niet stopt nadat een telefoon is aangeschaft. Deze benadering zou dus verder gaan dan het af en toe uitsturen van een software-update van het besturingssysteem. Hoe en wat precies, daarover hebben ze nog niets verteld.

Verder zouden de smartphones die Kazam wil produceren moeten overtuigen met "schitterend design", "robuuste hardware" en "intuïtieve technologie", aldus de oprichters. De goede klantenservice moet het vervolgens helemaal afmaken.

5 Maakt Kazam kans?

Iedereen met een goed idee maakt kans. Maar als je kijkt naar de verdeling van de smartphonemarkt, dan zijn er twee grote spelers die maar weinig kruimels overlaten voor de rest: Apple en Samsung. Natuurlijk, LG, Lenovo, Huawei, HTC, Nokia; die zijn er allemaal. Maar dat zijn wel merken met een merk, met draaiende operaties, met volledig opgetuigde verkoopkanalen en ga zo maar door. Kazam heeft van dit alles.... niets.

De oprichters vinden het zelf tijd voor een verandering van de status quo in de smartphonemarkt, op een "disruptieve" manier, wat zoveel wil betekenen als: "We gaan het helemaal anders doen."

Wij zijn benieuwd!

0 Reactie(s) op: 5 vragen over Kazam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.