5 successen van de 5-jarige iPhone

Door: chris-koenis | 29 juni 2012 11:24

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de verkoop van de iPhone begon. De in januari 2007 al aangekondigde Apple-smartphone heeft in die jaren de markt volledig op z'n kop gezet.

Toenmalig Apple-CEO Steve Jobs kondigde de touch-telefoon van zijn bedrijf een half jaar voor het verschijnen ervan aan. De geruchten over een 'iPhone' van de Mac-maker gingen al sinds november 2006 rond en werden sterker toen aan het licht kwam dat Apple een order voor 12 miljoen telefoons had geplaatst. In december 2007 werden er patenten aangevraagd.

Toch was er eerst nog wat tegenslag. Enkele dagen voor Jobs' officiële onthulling van de iPhone tooide Cisco-dochter Linksys zijn bestaande VoIP-telefoons met dezelfde naam. Cisco had die merknaam al sinds zijn overname van Infogear in 2000. Maar dat juridische geschil werd opgelost.

1. Hysterische introductie

Op 29 juni 2007 was het allereerst zover in Amerika. Gretige consumenten lagen in lange wachtrijen voor de winkel. Bij bekende Apple Stores, zoals die op Fifth Avenue in New York City, stonden sommige Apple-fans al dagen in de rij. Al in oktober had Apple de regie volledig in handen en kon het klanten zelf de verkooplimiet van maximaal twee iPhones per persoon opleggen. Times noemde het 'de uitvinding van het jaar 2007'.

Europa volgde pas in november. In Engeland werden opnieuw bizarre taferelen vertoond waarbij klanten in de stormige kou voor de winkel overnachtten om een eerste exemplaar te bemachtigen. Nederland heeft lang moeten wachten op de iPhone. Pas begin 2008 bracht Apple het toestel ook hier op de markt, via een exclusieve distributiedeal met T-Mobile.

2. Zelfs crisis raakt iPhone niet

Eigenlijk vanaf de introductie heeft de iPhone Apple recordwinst na recordwinst bezorgd. Zoals gezegd waren de eerste exemplaren bij de introductie direct weg en werden er uiteindelijk binnen 74 dagen al een miljoen iPhones verkocht. Maar ook de tweede generatie iPhone (3G) ging een jaar later bijzonder hard de winkels uit. Ondanks de economische malaise kon Apple jaar in, jaar uit weer fantastische cijfers presenteren.

Tijd om na vijf jaar de balans op te maken. Want de teller tikt anno 2012 nog altijd door. Het afgelopen kwartaal verkocht de iPhone vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar 88 procent meer, wat neer kwam op 35 miljoen exemplaren. Onderzoeksbureau Strategy Analytics berekende dat Apple in 5 jaar tijd maar liefst 250 miljoen smartphones verscheepte en daarmee 150 miljard dollar heeft verdiend.

Nieuwe snufjes in hoog tempo, de echt grote revolutie, én de verwording tot een begrip. Lees verder op de volgende pagina.

0 Reactie(s) op: 5 successen van de 5-jarige iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.