5 mitsen en maren voor iPhone 5 en iPad 4

Door: Jasper Bakker | 08 september 2012 08:41

Nieuws

De iPhone 5 en iPad mini komen er nu echt aan, zo lijkt het. Apple's nieuwste kindjes krijgen het niet makkelijk, door andere kids op het speelplein én door papa Tim Cook. 5 obstakels.

Microsoft en Nokia zijn wakker

De reus van de pc-wereld en de gevallen gigant van de gsm-markt zijn nu eindelijk op stoom voor hun geplande verovering van de smartphonemarkt. Het heeft even geduurd, maar dan hebben ze ook wat. Nokia's Lumia-toestellen doen niet onder voor de concurrentie, en streven die in bepaalde gevallen flink voorbij. Microsofts Windows Phone trekt met versie 8 eindelijk gelijk op met de functionaliteit die concurrenten iOS en Android al een tijdje bieden.

Goed, Windows Phone 8 komt er nog aan. En van de nieuw Lumia's is net als van de Samsung Ativ S nog onbekend wanneer ze uitkomen en wat ze gaan kosten. Maar mobiele operators willen uit onder het juk van het strenge Apple, en kijken meewarig naar de groeiende macht en invloed van Android-maker Google. Een goede derde partij is gunstig voor de telco's, en ook voor de eindgebruiker.

Flinke pr-meevaller voor Apple is wel het gekleun van Nokia dat naderhand aan het licht is gekomen. De getoonde video die zou zijn gemaakt met het nieuwe Lumia-topmodel blijkt opgenomen door een filmcrew met professionele camera. Oeps. Zoiets zou Apple nooit doen, natuurlijk. Het wachten is nog wel op de release-datum, de prijs en beschikbaarheid in welke landen bij welke operators en winkels. “Het vierde kwartaal", in “bepaalde markten", is alles wat Nokia nu kwijt wil.

Nokia's cameracrew in een busje is zichtbaar op 0:28, gereflecteerd in een raam:

[youtube]cimDfEIEiu0[/youtube]

Google geeft gas

Google heeft zich in het verleden vooral gehouden bij het ontwikkelen van Android en het uitbaten van de online-diensten waar dat mobiele platform voor is gemaakt. De e-commercekoning brengt af en toe een smartphone-voorbeeldtoestel, wat officieel nooit bedoeld was om de markt te veroveren. Nu, met de overname van de gevallen Amerikaanse moloch Motorola treedt de Android-maker meer naar voren. Dat doet het ook met de door Asus gemaakte Nexus 7-tablet.

Enerzijds is die goedkope, maar toch krachtige 7 inch tablet weer een voorbeeldtoestel voor de nieuwste Android-versie. Anderzijds is het meer dan dat: de prijsvechter met Jelly Bean (Android 4.1) is ook direct bij fabrikant Asus te verkrijgen. Nu ook in Nederland, nog geen drie maanden na de Amerikaanse release. Van een promo-apparaat in beperkte oplage is dan ook geen sprake.

iPad mini is volger

Sterker nog, de Android-wereld is Apple voor de verandering eens vóór. Terwijl de geruchten over een kleinere iPad al heel erg lang de ronde doen, is het 7 inch formaat door Amazon succesvol geïntroduceerd met zijn Kindle Fire en volgen Samsung, Asus en anderen nu. In tegenstelling tot eerdere 7 inchers is de hardware nu wel redelijk tot goed op orde.

Apple heeft jarenlang zijn neus opgehaald voor cheapo netbooks, en dat heeft het bedrijf van wijlen Steve Jobs geen windeieren gelegd. Een flinke winstmarge op duurdere apparaten, die ook nog eens goed verkopen. De tijd lijkt nu echter rijp voor goedkopere mobiele apparaten die toch krachtig genoeg zijn om vlot te werken. Ook de iPad gaat volgens welingelichte bronnen mee in die trend, maar de aankondiging van de vermeende iPad mini komt pas in oktober.

Dokken voor dock

Veel kritiek is er al geuit op de gesloten omgeving die Apple met zijn iOS en bijbehorende App Store biedt. De software geheel naar eigen wens aanpassen, of apps naar vrije keuze elders halen, mag niet en kan niet. Apple bewaakt zijn mobiele platform streng. Dat dit nadelig kan zijn voor algemeen computergebruik en vrijheid zal de gemiddelde consument echter worst zijn.

De iOS-dictatuur van Apple is namelijk wel een gouden kooi. En dat het bedrijf voor zijn hardware geen standaard micro-usb poort gebruikt, en ook geen geheugenkaartjes binnenlaat, is voor velen ook prima te overkomen. Maar als de geruchten waar zijn, krijgt de iPhone 5 een nieuwe kleinere dock-aansluiting. Én houdt Apple de specificaties daarvan voor zichzelf.

Huidige iAccessoires zijn dus waardeloos voor de nieuwste Apple-phone. Tenzij er een officieel Apple-verloopstukje of -kabel wordt aangeschaft, waarvan de verwachting is dat die een nieuwe goudmijn voor het bedrijf zijn. Op termijn zullen de details van de stroom-, data- en audio-aansluiting vast wel worden gedeeld - al dan niet deels. De aanstaande dock-wijziging is echter de eerste sinds de iPod-overstap van Firewire naar usb in 2005. Dat is dus zeven jaar aan accessoires, kabels en opladers.

Een bootende iPhone 5, met de kleinere dock-connector getoond:

[youtube]kaVzt-_zajE[/youtube]

Via: Gizmodo

Pc geronseld als tablet

Terug naar de tabletmarkt, die in wezen door de iPad is geschapen en waar die Apple-tablet tot op heden goeddeels de scepter zwaait. Microsoft is rijkelijk laat, na vele mislukkingen op tabletgebied. Nu zet de pc-gigant alles op alles: de aloude Windows-desktop is gedegradeerd tot tweederangs en met de eigen Surface-tablets zet Microsoft zelfs de relaties met trouwe pc-partners onder druk.

De pc is gerecruteerd, of die nou wil of niet, voor de tegenaanval op het iPad-keizerrijk en de oprukkende Android-hordes. Starring Tim Cook als Julius Caesar, Eric Schmidt of Larry Page als Genghis Khan, en Steve Ballmer als Napoleon? Laatstgenoemde moet dan Elba en Waterloo wel zien te vermijden.

Feit is dat Microsoft nu veel riskeert om maar mee te spelen op de grote en groeiende tabletmarkt. En de Windows-reus heeft nog altijd aanzienlijke macht en middelen om enorme achterstand in te halen. Voor de zoveelste keer. De bedreiging van de traditionele pc is immers groot, net zoals de belofte van het te veroveren terrein.

In tegenstelling tot de pc is de tablet namelijk veel meer een persoonlijk apparaat, net zoals de smartphone. Misschien komt dit mede door het gemis aan multi-user accounts, maar de persoonlijke aard - en dito beleving - zitten vooral in de draagbaarheid van het apparaat. Plus de koppeling aan clouddiensten met persoonlijke accounts. Allemaal eigenschappen die Windows 8 ook krijgt. Voor touch-loze pc's is de nieuwe Windows-versie geen panacee, maar voor nieuwe touch-tablets en hybride laptops wellicht wel.

Doet dit alles de iPhone (5) en iPad (4) de das om? Zeker niet. Vormt dit verzet tegen Apple op vele fronten? Ja, dat wel. De mobiele markt leeft in interesting times.

0 Reactie(s) op: 5 mitsen en maren voor iPhone 5 en iPad 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.